Divorţurile pe cale administrativă, devenite posibile încă de la începutul acestui an, au avut şi la Arad parte de „succes”. Aproape 100 de cupluri din judeţul Arad au ales să uite, fără complicaţii, de jurămintele făcute partenerului, trecând doar prin faţa ofiţerului de stare civilă sau pe la notar. Odată cu modificarea legii, care permite oficializarea divorţului nu doar în Justiţie, lege care va mai suferi modificări şi în perioada următoare, în special pe tema căsătoriilor, se preconizează că angajaţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor se vor confrunta cu un volum de muncă mult mai mare.
Un lucru demn de menţionat este faptul că ofiţerii de stare civilă vor avea, printre obligaţiile prevăzute de lege, şi aceea de a se deplasa pentru a oficia căsătorii în locaţiile preferate de cuplurile solicitante. Lucru care, în condiţiile în care se oficiază chiar şi 20 de căsătorii pe zi, ar putea pune în dificultate funcţionarii din punct de vedere al timpului disponibil.
Despre modificările legislative în domeniul familiei, despre paşii legali care trebuie urmaţi în ţară de persoanele care s-au căsătorit în străinătate, despre câţi arădeni au divorţat în faţa ofiţerului de stare civilă sau a notarului şi locaţiile în care se vor putea căsători arădenii, într-o discuţie cu conducătorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Arad, Camelia Stoian.
„Primele modificări ale materiei familiei se identifică în conţinutul Legii nr. 202 din 25 octombrie 2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, iar ulterior în HG nr. 64 din 26 ianuarie 2011 pentru aprobarea Metodologiei cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă. Începând cu aceste acte normative, ofiţerul de stare civilă poate constata desfacerea căsătoriei, prin divorţ pe cale administrativă, dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi.
Raportat la noul Cod Civil, stiam că există în derulare o remodelare a cadrului de reglementare a materiei familiei, renunţându-se treptat la ideea unui cod separat care să reglementeze acest segment şi dorindu-se o reglementare unitară a aspectelor de drept civil, inclusiv a celor legate de domeniul familiei. Trebuie menţionat că acest tip de divorţ poate interveni numai cu respectarea strictă a condiţiilor expres prevăzute de lege. Competenţa, însă, este dată ofiţerului de stare civilă de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor, care, constatând desfacerea căsătoriei, va elibera, potrivit legii, un certificat de divorţ. În caz de refuz din partea ofiţerului de stare civilă, soţii pot introduce cerere de divorţ la instanţa de judecată”, a subliniat Camelia Stoian, directorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Arad.
Şi la notar
Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Aplicarea efectivă a dispoziţiilor referitoare la divorţul pe cale administrativă a avut loc încă din primele zile ale anului în curs. Legea nr. 71 din 3 iunie 2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, intră în vigoare la data de 1 octombrie 2011, cu excepţia unor articole care au intrat deja în vigoare.
Despărţire în instanţă
Se poate ajunge, însă, şi în instanţă. Ca exemplu, cuplurile care vor să divorţeze vot trebui să apeleze la Justiţie „dacă soţii nu se înţeleg asupra numelui de familie pe care să îl poarte după divorţ, ori asupra exercitării în comun a drepturilor părinteşti, ofiţerul de stare civilă sau, după caz, notarul public emite o dispoziţie de respingere a cererii de divorţ şi îndrumă soţii să se adreseze instanţei de judecată. Totodată, în cazul în care există copii minori, dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului”, ne informează conducătorul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei.
Sute de căsătorii peste graniţă
Sute de arădeni au ales, în ultimele 12 luni, să se căsătorească în străinătate, potrivit numărului de cereri de înregistrare depuse ulterior la nivelul instituţiei arădene. Camelia Stoian ne-a explicat care sunt paşii legali care trebuie urmaţi în cazul în care un cetăţean român se căsătoreşte în străinătate cu un cetăţean străin sau cu un alt cetăţean român. „În evidenţele româneşti cetăţeanul respectiv va figura ca necăsătorit şi de aceea trebuie să îndeplinească demersurile necesare obţinerii unei recunoaşteri juridice a căsătoriei încheiate în străinătate. Mai exact, este nevoie să transcrie certificatul de căsătorie emis în străinătate în registrele de stare civilă româneşti. Aceeaşi procedură este valabilă şi pentru certificatele de naştere sau de deces”.
În ultimele 12 luni, la nivelul Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Arad au fost înregistrate un număr de 844 cereri de transcriere de certificate de căsătorie, de naştere şi de deces emise de autorităţile străine pentru cetăţenii judeţului care din diverse motive se află în străinătate.
Arad, Semlac, Sebiş
Surprinzător, într-un top al numărului de divorţuri, pe locul secund se clasează o localitate cu nu foarte mulţi locuitori: Semlac. „Cele mai multe cereri sunt înregistrate la nivelul municipiului Arad, urmând apoi Semlac, Sebiş, Gurahonţ şi Şiria”, ne-a dezvăluit Camelia Stoian.
94 de cereri de divorţ
De la începutul anului, până în prezent sunt înregistrate un număr de 74 de cereri pentru divorţ pe care administrativă adresate ofiţerilor de stare civilă şi un număr de 20 de cereri adresate birourilor notariale. Dintre acestea, potivit informaţiilor furnizate de Camelia Stoian, 62 de cereri au fost depuse la nivelul municipiului Arad.
Jurăminte în… parcuri
La întrebarea legată de problemele cu care se confruntă angajaţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Arad în aplicarea noii legi, directorul executiv al instituţiei ne-a informat că se prefigurează greutăţi în incheierea căsătoriilor, având în vedere că legea dă dreptul cuplurilor să ceară ofiţerilor de stare civilă să îi căsătorească în locaţia în care doresc ei.
„Parte din problemele cu care ne vom confrunta vor fi legate în mod cert de acordarea posibilităţii de încheiere a căsătoriilor în alte locaţii. Ofiţerii de stare civilă vor fi nevoiţi să se deplaseze funcţie de dorinţa cuplului, ceea ce nu va fi deloc uşor când poţi să ai şi 18-20 de căsătorii într-o zi.
O altă categorie ar fi legată de anularea, completarea, sau de modificarea unui act de stare civilă, operaţiuni făcute în temeiul unei hotărâri judecătoreşti, sau de înregistrările ce vor fi realizate în temeiul acesteia. Noul act normativ prevede că acestea vor fi valabile şi opozabile altor persoane, doar atât timp cât printr-o altă hotărare nu a fost stabilit contrariul”, ne-a declarat Camelia Stoian.
simona.butaru@informmedia.ro
O nouă lege a căsătoriilor internaţionale
Citiți principiile noastre de moderare aici!