ARAD. După vreo patru ani de conviețuire cu Colegiul Tehnic de Protecția Mediului Arad, Școala Gimnazială nr.6 a cerut despărțirea. Vor să redevină independenți. Au făcut memorii către Inspectoratul Școlar Județean, către Primăria Arad prin care cereau redobândirea personalității juridice a fostei școli gimnaziale. Motivul ? Din câte se pare a fost „managementul defectuos„ ceea ce face o trimitere clară către actuala conducere a Colegiului Tehnic împotriva căreia s-au ridicat atât părinții cât și o parte din cadrele didactice. Argumentele aduse în memoriile scrise au fost suficient de puternice dacă au reușit să-l convingă pe primarul Gheorghe Falcă să treacă solicitarea lor pe lista de modificări a rețelei școlare care va fi supusă aprobării în ședința CLM de luni. Și tot atunci consilierii locali sunt chemați să își dea votul și pentru fuzionarea Liceului „Iuliu Moldovan” cu același, Colegiu Tehnic de Protecția Mediului. Dacă cele două modificări majore, singurele de altfel față de rețeaua de anul trecut, vor primi numărul de voturi necesar, atunci colegiul arădean va trece dintr-o „relație în alta”.
Luni, se votează
Pe 23 decembrie ar putea fi pus punct„schimbului de mingi” dintre Inspectorat și Primărie pe tema rețelei de învățământ preuniversitar. Chiar dacă nu au fost acceptate în totalitatea modificările propuse în prima variantă, Primăria a acceptat să supună votului fuzionarea prin absorbție a Liceului „Iuliu Moldovan” (fostul Forestier) cu Colegiul Tehnic de Protecția Mediului. E nevoie de votul consilierilor locali, care de obicei se acorda fără nici o abținere pentru ca, împreună cu avizul de conformitate al IȘJ Arad, noua structură a rețelei de învățământ preuniversitar să ajungă la București, la Ministerul Educației.
Memorii și adrese
Anul acesta, probabil tot o premieră, memoriile au reușit să schimbe deciziile luate în Consiliul de Administrație al IȘJ Arad. Cei de la Liceul Tehnologic „Henri Coandă” au făcut și ei memoriu pentru a-și salva liceul de la fuzionarea cu Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” și cu Liceul Tehnologic „Caius Iacob” (fostul CFR) și Primăria a acceptat să își dea acordul pe cererea lor. La scurt timp și cei de la Inspectoratul Școlar Județean Arad au făcut un pas înapoi și au renunțat și ei la această propunere. Ca atare, „Henri Coandă” are toate șansele să rămână în continuare în peisajul școlii arădene. Să nu uităm că aici a fost în joc și o altă miză: Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” care în planurile inspectoratului se putea muta în clădirea liceului de pe strada Mărășești.
Tot o adresă au făcut și cei de la fostul liceu forestier care însă nu a fost suficient de convingătoare. De altfel din partea acestui liceu a fost trimisă și o scrisoare deschisă care presa arădeană, dar argumentele de ordin financiar au cântărit mai mult în decizia finală.
Luni, vom vedea dacă discuțiile pe această temă vor mai continua și în consiliu local sau proiectul de hotărâre va fi votat rapid, mai ales că Ajunul Crăciunului e mult prea aproape pentru a lungi o ședință, fie ea și de Consiliu Local, iar subiectul nu are o miză politică prea mare, chiar dacă șeful IȘJ și primarul sunt în structuri politice adverse.
Rămâne la fel
Din structura rețelei pusă la dispoziția consilierilor locali reiese că nu se vor mai face modificări în ceea ce privește apartenența structurilor la unitățile cu personalitate juridică, chiar dacă argumentele IȘJ, cele de ordin geografic, păreau a fi suficiente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!