Al doilea proces de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Nicolae Ioțcu a început la Tribunalul Arad cu o amânare. Procesul este încă în faza camerei preliminare, fiind mutat, în luna mai, de la Tribunalul Timiș la Tribunalul Arad în urma unei decizii definitive a Curții de Apel.
La prima înfățișare de la Arad, care a avut loc marți, instanța a decis să dea un nou termen, pentru 6 septembrie. Asta atât pentru că exista o cerere de amânare depusă de apărătorul inculpatului Ioan Faur, care nu s-a putut prezenta la instanță, cât și pentru a se putea soluţiona o cerere de strămutare a cauzei formulată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Aceștia vor ca dosarul să fie judecat în alt județ, iar Curtea de Apel va trebui să se pronunțe cu privire la această solicitare înainte de 6 septembrie.
Cum s-a mutat procesul?
Anul trecut, Nicolae Ioțcu și ceilalți doi inculpați atacaseră actul de sesizare a instanței, considerând ilegal demersul DNA. Mai exact, apărătorii au depus cereri și excepții privind nelegalitatea actului de sesizare, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Acțiunea lor a fost respinsă de Tribunalul Timiș în 15 decembrie 2017, iar contestațiile formulate ulterior de inculpați împotriva soluției au fost judecate de Curtea de Apel, care le-a admis în 21 mai. Instanța superioară a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Arad. Astfel, de aproape zece luni de când a fost înregistrată cauza la Tribunalul Timiș, judecarea pe fond este blocată.
Inculpații și acuzațiile
Nicolae Ioțcu este judecat pentru trafic de influenţă în formă continuată şi trafic de influenţă, alături de omul de afaceri Ioan Teodor Faur, acuzat de cumpărare de influenţă în formă continuată, și Adrian Ionescu Marius, acuzat de cumpărarea de influenţă.
Potrivit DNA, în perioada mai-iunie 2015, fostul preşedinte al CJ Arad, printr-un intermediar, a pretins şi primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de 35.000 lei (25.000 lei de la Faur şi 10.000 lei de la Adrian Ionescu Marius), bani ce urmau a fi folosiţi pentru realizarea unei campanii de imagine pentru Ioțcu.
„Sumele respective au fost pretinse şi primite de inculpatul Ioţcu Petru Nicolae pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor din subordine, în legătură cu derularea în bune condiţii a contractelor încheiate de Consiliul Judeţean Arad cu societăţile reprezentate de inculpaţii Faur Ioan Teodor şi Adrian Ionescu Marius (recepţia şi plata la termen a lucrărilor executate, asigurarea în bugetul de venituri şi cheltuieli al Consiliului Judeţean Arad a sumelor necesare plăţii lucrărilor contractate/executate precum şi facilitarea atribuirii altor contracte de achiziţii publice)”, anunţa DNA în luna septembrie.
Prima condamnare
Nicolae Ioţcu a fost trimis în judecată prima dată în august 2015, pentru trafic de influenţă. DNA l-a acuzat că a cerut 40.000 de euro de la firma Medicare pentru a-i asigura câştigarea unei licitaţii privind stabilirea furnizorului de echipamente medicale pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, contract în valoare de 1.600.000 de euro.
În iunie 2017, Curtea de Apel Timișoara s-a pronunțat definitiv în acest dosar și a respins apelul formulat de Ioțcu împotriva sentinței Tribunalului Timiș prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!