O informare oficială postată pe pagina de internet a Primăriei Municipiului Arad indică exact câte proiecte europene are în curs de implementare în acest moment instituţia care se ocupă de destinele municipiului.
La capitolul intitulat clar „PROIECTE EUROPENE ÎN CURS DE IMPLEMENTARE” sunt indicate titlurile tuturor proiectelor gestionate în acest moment pe bani de la UE, cu linkuri active spre proiectele respective. Potrivit celor indicate aici, Primăria Arad implementează în acest moment 11 proiecte europene dintre care şase, adică mai mult de jumătate, sunt câştigate pe Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Acestea sunt „Reabilitare termică clădire Şcoala Gimnazială Avram Iancu”, „Reabilitare termică Grădiniţa cu program prelungit Curcubeul Copiilor”, „Reabilitare termică Grădiniţa cu program prelungit Grădiniţa Prieteniei„, „Reabilitare clădire Teatru Clasic Ioan Slavici Arad – ETAPA 1 – Restaurare şi Reabilitare exterioară”, „Reabilitare termică Grădiniţa cu Program prelungit Palatul Fermecat” şi „Reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din Municipiul Arad (cererea nr.1)”. Pe scurt, patru reabilitări termice de unități școlare, un proiect legat de blocuri şi unul care ar putea schimba faţa teatrului din Arad.
Celelalte cinci proiecte pentru care s-au semnat deja actele şi sunt în faza incipientă de derulare, sau se află în curs de derulare, sunt „Revitalizarea Zonei Strada Mărului şi Amenajarea ca Zonă de Agrement”, un proiect pe care de curând s-a pus semnătura, „Planificare strategică eficientă şi implementare de soluţii electronice pentru reducerea birocraţiei”, “Promovarea conectivităţii la internet în comunităţile locale: WIFI4EU”, “Sprijin tehnic aferent indicatorilor de mobilitate urbană durabilă” şi proiectul “Oraşe europene Tinere, Accesibile şi Sustenabile II – EASY II (2018-2020)”.
Numărul proiectelor europene nu pare unul impresionant. Raportarea o facem la faptul că oficialii se laudă cu unele dintre cele mai mari astfel de proiecte la nivel de țară (aşa cum este, ce-i drept, cazul celui legat de transformarea zonei Mărului) și la dorinţele noastre legate de revitalizarea oraşului.
Se impune comparaţia
Cum însă aprecierile noastre pot fi greștite, am decis să realizăm în numerele viitoare o comparație pe subiect cu municipiile reședință de județ din vecini – Oradea și Timișoara – în condițiile în care tuturor ne plac comparaţiile, iar, în plus, concurența ar putea fi cheia succesului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!