ARAD. Nu suntem un oraş cu viaţă agitată. Nu simţim neapărat tumultul unei metropole, aici, în Arad, şi nu îl vom simţi nici la vară. Suntem mai degrabă un oraş liniştit, defel aglomerat şi în care poţi circula în voie. Chiar şi pe trotuare. Pentru că acestea nu vor fi ocupate de prea multe terase. Cel puţin nu dintre cele legale, care au toate actele şi dările plătite la zi. Poate că ştrandul va reînvia în acest an, iar viaţa de seară arădeană se va anima cât de cât acolo, în condiţiile în care centrul oraşului va fi relativ pustiu. Şi ne bazăm afirmaţia pe faptul că, dacă anul trecut, în actele oficiale ale Primăriei, au funcţionat pe timp de vară 22 de terase în tot Aradul, în acest an vor funcţiona doar 14. Informaţia vine de la purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Corina Drăghici, care ne-a declarat faptul că, din cele 22 de terase de anul trecut, 10 nu şi-au plătit obligaţiile faţă de Primăria Arad, fapt pentru care au fost dezafectate. La cele 12 rămase în mod legal în municipiu s-au adăugat în acest an doar alte două. Cereri pentru amplasarea de terase se vor putea depune şi de acum înainte, dar până în momentul de faţă arădenii se vor putea bucura de relaxare în municipiu doar pe 14 terase cu actele şi banii la zi.
Sigur, cifra vă va părea mult prea mică pentru un oraş neagitat, dar care are totuşi cu peste o sută de mii de locuitori. Cum s-ar împărţi toate locurile de la terase la toţi aceşti locuitori ai municipiului? Simplu? Nivelul de trai al orăşenilor îi ţine pe mulţi în casă, departe de atracţiile centrului, iar cei care ies au la dispoziţie şi terasele ilegale şi cele pentru care proprietarii nu sunt obligaţi să plătească bani la Primărie. Pentru că pentru terasele care nu depăşesc trei metri pătraţi, proprietarii nu sunt obligaţi să ceară autorizaţie de construcţie şi nici să plătească pentru aceasta. Plătesc doar taxa de ocupare a domeniului public pentru perioada în care ocupă spaţiul aflat în proprietatea statului. Şi e posibil ca cele mai multe terase din Arad să intre în această categorie, a teraselor mici şi foarte mici, sau să se apropie de aceasta, căci, nu-i aşa, cine va veni cu metrul să măsoare spaţiul pe care mesele şi scaunele de pe trotuar îl ocupă. Mai sunt şi câteva baruri şi restaurante care plătesc taxa de ocupare a domeniului public pe toată perioada anului, dat fiind faptul că au terase prea mari şi prea elaborate iar demontarea lor ar costa chiar mai multe decât dările către Primărie.
De funcţionat, tot conform unei hotărâri locale, terasele arădene vor putea funcţiona între 1 martie- 30 noiembrie, confrom spuselor reprezentanţilor Primăriei. S-a pus, ce-i drept, şi problema schimbării programului şi includerii perioadei de iarnă aici, dar situaţia a rămas în aer în condiţiile în care arădenii nu agreează statul la terase pe frig, iar proprietarii de baruri nu prea iubesc investiţiile care să încălzească terasele pentru doar o mână de clienţi.
61.461 de lei de recuperat
Lucrurile s-ar putea schimba în privinţa numărului de terase din Arad în viitorul apropiat pentru că vara bate la uşă, iar previzionatele încasări de pe terase s-ar putea să tragă cu ochiul chiar şi rău-platnicilor. Potrivit Corinei Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, la 31 decembrie 2014 mult mai mulţi proprietari de baruri şi restaurante erau restanţi cu plata taxelor către instituţie, dar „rând pe rând, aceştia vin şi îşi plătesc din obligaţiile neachitate”. În momentul de faţă, Primăria Arad mai are de primit de la rău-platnici suma de 61.461 lei. Dacă vara va fi una călduroasă, terasele arădene vor produce pentru proprietarii lor mult mai mulţi bani decât datoriile către stat. Dar mereu va fi prezent cât un „dacă”.
Cât plătesc pentru terase
Potrivit hotărârii privind taxele şi impozitele locale pe 2015, taxa pentru ocuparea domeniului public pentru terase, pe Bulevardul Revoluţiei, este de 3,40 lei/mp pe zi din aprilie şi până în septembrie şi de 0.85 lei/mp în celelalte luni, în timp ce pentru celelalte zone din municipiu este de 1 leu/mp pe zi în perioada aprilie-septembrie şi de 0,30 lei/mp pe zi în celelalte luni. La această taxă se adaugă, pentru cei cu terase mai mari, taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire (de 8,60 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă construită). Iar la toate acestea am putea spune că se adaugă şi taxa pentru eliberarea şi vizarea anuală a autorizaţiei pentru desfăşurarea activităţilor de alimentaţie publică pentru baruri şi restaurante (taxă care este cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei pe an, în funcţie de zona în care se află barul şi dacă este vorba de baruri de zi sau cluburi de noapte sau discoteci). Plus, ca să fim exhaustivi, taxa pentru orar (taxa pentru aprobarea orarului de funcţionare de 200 de lei, plus 100 de lei pe an viza anuală).
Citiți principiile noastre de moderare aici!