Arad. „Activitățile de autorecenzare și autorecenzare asistată de recenzori în locații puse la dispoziție de primării au început în data de 14 martie și decurg fără probleme pe teritoriul județului Arad. Până în data de 2 mai, inclusiv, s-a autorecenzat aproape 34% din populația Aradului”, informează Direcția Județeană de Statistică Arad.
Conform datelor la zi publicate pe site-ul Institutului Național de Statistică, în județul nostru s-au autorecenzat, în cifre, 128.589 de persoane, 56 la sută în mediul urban și 43 la sută în mediul rural. 65,6 la sută dintre cei autorecenzați au apelat la ajutorul unui recenzor, iar 34,4 la sută s-au autorecenzat singuri, online.
În caz de eroare
„Persoanele care s-au autorecenzat, să verifice în platforma informatică dacă autorecenzarea s-a realizat cu succes. În cazul în care în loc de dovadă se va emite ca răspuns faptul că persoana autorecenzată nu se află în baza de date, înseamnă că autorecenzarea nu s-a efectuat cu succes. Pentru astfel de cazuri vă îndrumăm să apelați la numărul de telefon 0787 223 031, pus la dispoziție de Direcția Județeană de Statistică Arad sau să solicitați sprijinul unui recenzor ARA, aflat în centrele fixe puse la dispoziție în primăriile din județ, iar pentru municipiu în centrele conform tabelului publicat pe site-ul Prefecturii Arad”, atrag atenția cei de la Direcția de Statistică.
Dovada pentru ziua liberă
Din platforma informatică www.recensamantromania.ro, adresa https://dovrec.insse.ro/, este disponibilă opțiunea de descărcare a dovezii de autorecenzare, disponibilă după 7 zile de la data completării chestionarului, necesară salariaților pentru obținerea zilei libere legale în contul realizării acestei activități. Ziua liberă se acordă tuturor persoanelor recenzate, indiferent dacă și-au completat chestionarul în nume propriu sau le-a fost completat asistat prin recenzorii ARA. JA-S.A.
Riscă amenzi
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii. Refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte, constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.
Încă două săptămâni
Etapa autorecenzării se încheie pe data de 15 mai. Persoanele care nu s-au autorecenzat în această perioadă, vor fi recenzate de recenzori prin metoda interviului față în față, la domiciliul cetățeanului, chestionarul urmând să fie completat în format electronic, pe tabletă, în perioada 16 mai – 17 iulie.
Trimite articolul
XDaca am impozitele platite la zi, buletinul inca valabil, deci sunt viu! De ce statul ma vrea autorecenzat? Toate datele mele sunt la stat, sa le ea de acolo!