ARAD. Temperaturile extrem de ridicate înregistrate în cursul zilei de sâmbătă, 23 iulie, când aproape întreg județul s-a aflat sub cod roșu de caniculă, nu par să-i fi afectat pe arădeni. Cel mai probabil, aceștia au devenit mai receptivi la recomandările venite din partea autorităților pe toate canalele, cu scopul de a diminua efectele negative ale caniculei, ce pot avea urmări grave, mai ales asupra categoriilor vulnerabile. Acest lucru reiese și din datele furnizate de Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad referitoare la numărul pacienților care s-au prezentat la Unitatea de Primire Urgențe cu patologie cauzată de caniculă.
Astfel, potrivit directorului medical al SCJU, Cătălin Hreniuc, în cursul zilei de sâmbătă, la UPU s-au prezentat cinci arădeni care au acuzat probleme de sănătate cauzate de temperaturile extrem de ridicate. Trei dintre ei au ajuns la spital cu mijloace proprii, iar alți doi au fost preluați de Serviciul Județean de Ambulanță, după ce li s-a făcut rău în timp ce se aflau pe stradă.
După ce au fost stabilizaţi, pacienții au putut pleca acasă, cu recomandări de la specialiști, în funcție de patologie.
Recomandări
Cum nu scăpăm încă de temperaturile ridicate, reamintim câteva măsuri care trebuie respectate pentru a trece cu bine peste disconfortul termic. Astfel, evitaţi ieşirile şi activitatea fizică; protejaţi-vă capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare; purtaţi haine de culoare deschisă, subţiri, comode; consumaţi cel puţin doi litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume) fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că, în acest caz, se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile călduţe sau la temperatura camerei, uşor îndulcite; alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii; nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii.
Trimite articolul
XCine dzo a pus sa conduca tramvaiul vechi fara aer conditionat pe canicula aia???exista pauze obligatorii,exista concedii medicale cum sunt majoritatea vatmanilor in perioada asta si se pozeaza la mare,munte iar sefii le dau like-uri,exista imperio verde si rosu care au aer conditionat dar jumatate din ele dorm in depou insa se prefera DOAR epavele(sicriele)pe roti.