Arad. Nu stăm bine la capitolul fapte. Fie că vorbim de oameni sau de instituţii. O trăsătura comună şi prin Arad. O reglementare locală, bazată pe o lege naţională aşteptată de ani buni suna foarte bine până să fie pusă în practică. De la teorie, însă, la practică, s-a dus chiar şi elanul autorităţilor care au gândit acest proiect şi care au aşteptat cu lunile să apară legea ca să poată acţiona. Este vorba de reglementarea modului în care se pot salva clădirile istorice degradate din Arad, aflate în patrimoniu privat.
Reabilitarea faţadelor fie pe banii proprietarilor, în caz că aceştia au sume atât de mari, fie pe cei ai Primăriei (cu termen de rambursare a banilor împrumutaţi de la instituţie în cinci ani) bate pasul pe loc. Primii paşi au fost făcuţi chiar înainte ca legea să intre în vigoare şi părea că lucrurile merg în direcţia bună.
S-au identificat primele 55 de clădiri din Arad care au probleme la faţade şi prezintă pericol pentru trecători. Au fost trimise notificări proprietarilor clădirilor, în care li s-a explicat ce variante au pentru a reabilita imobilul şi în care s-a precizat că reabilitarea nu este o opţiune, ci o obligaţie, doar căile fiind la îndemâna celor somaţi. Primăria a aşteptat mai apoi răspunsul proprietarilor vizaţi. De aici însă povestea s-a dovedit a nu mai fi atât de simplă.
Răspunsurile proprietarilor se lasă încă aşteptate, deşi e clar că în somaţii s-au prevăzut termene limită. Problema e generată, însă, de faptul că nu doar proprietarii (care sunt puşi într-un fel sau altul la plată) nu se grăbesc, ci nici Primăria. Aceasta nu pare să ştie acum care e calea de urmat, dacă cu vorba bună nu a ţinut. Să dea amenzi? Să împartă noi somaţii? Să uite de termenele pe care singură le-a fixat? Să se folosească de exemplele din vecini?
La cele 55 de somaţii trimise care vizează 55 de imobile la care se impune urgent reabilitarea faţadelor şi acoperişurilor s-au primit până acum doar 9 răspunsuri pozitive. Acei proprietari au de gând să îşi reabiliteze în cel mai scurt timp faţadele clădirilor. Doi dintre aceştia au obţinut deja avizele pentru începerea lucrărilor. Proprietarii din 31 de imobile au ignorat total somaţiile primite iar din alte 15 au oferit răspunsuri ambigue, cu care Primăria nu ştie acum ce să facă.
O şedinţă de analiză
Şi dacă tot nu s-a decis, până acum, care e pasul următor, atunci e momentul unei şedinţe. „În cursul acestei luni, comisia de specialitate se va întruni pentru a analiza răspunsurile primite de la proprietari şi eventualele noutăţi apărute în această vară. Se vor lămuri unele răspunsuri ambigue primite de la proprietari. Se va stabili tot atunci care vor fi procedurile următoare în cazul proprietarilor care nu au oferit un răspuns somaţiilor noastre”, a punctat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
23 şi 29
Singurul lucru sigur până acum e faptul că sunt, per total, doar proprietari ai nouă imobile care şi-au luat angajamente complete de a îndeplini solicitarea Primăriei. Doar pentru două dintre acestea s-au obţinut şi autorizaţii de construcţii, aşa că în curând am putea vedea schimbări radicale la faţadele imobilelor de pe Bulevardul Revoluţiei 23, respectiv 29. Adică faţade noi la două imobile extrem de frumoase, situate în vecinătatea Pieţei Podgoria şi care, pentru moment, sunt ticsite de reclame şi pline ochi de culori. Ceilalţi proprietari mai speră, încă, că vor scăpa de această obligaţie, iar lipsa de reacţie promptă a autorităţilor s-ar putea să-i încurajeze în acest sens.
Oradea, cu păsuire
Primăria Arad se uită în aceste zile şi la exemplul municipiului reşedinţă de judeţ, Oradea, unde s-a decis ca cei aflaţi pe lista neagră să mai fie somaţi încă o dată. De această dată cu indicarea repercusiunilor. Cum o astfel de lege nu a mai fost pusă niciodată în aplicare în România, iar campania electorală bate şi ea la uşă, e posibil ca şi Primăria Arad să opteze pentru această soluţie iar proprietarii celor 55 de imobile istorice degradate să primească încă un rând de somaţii.
Diplome pentru faţade
Primăria i-a premiat în vară şi pe proprietarii de clădiri ale căror faţade au fost deja reabilitate, fără ca aceştia să primească somaţii sau legea să impună realizarea de lucrări. La acel moment, s-au acordat premii pentru faţadele a 12 imobile istorice din Arad, selecţia făcându-se în baza mai multor criterii: modul de reabilitare a faţadelor, a porţilor, a ornamentelor, materialele folosite, protejarea cablurilor şi eliminarea aparatelor de condiţionat. S-a analizat şi reabilitarea acoperişurilor şi reabilitarea interioarelor, la nivelul curţilor şi a locuinţelor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!