ARAD. Începând de vineri, 1 aprilie și până marți, 5 aprilie, persoanele care doresc să deconteze cheltuielile cu hrana refugiaților ucraineni pe care i-au găzduit în luna martie, pot depune cererile completate la primăriile pe raza cărora domiciliază. În baza cererii tip, li se va deconta suma de 20 de lei pe zi de persoană, conform OUG 28/2022.
Fără metodologie pentru cazare
Dacă în cazul sumelor cheltuite cu hrana refugiaților, a fost stabilit mecanismul de decontare a cheltuielilor, prin Hotărârea 336/2022, în privința decontării costurilor cu cazarea ucrainenilor, nu au venit niciun fel de precizări.
OUG 28/2022 specifică foarte clar că “persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită pentru hrană şi 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare. Mecanismul de decontare se stabileşte prin hotărâre a Guvernului.” Cu toate acestea, HG. 336/2022, adică tocmai hotărârea care trebuia să stabilească mecanismul de decontare, nu face referire decât strict la cheltuielile cu hrana refugiaților, astfel: „persoanele fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana (…) potrivit mecanismului prevăzut de prezenta hotărâre.”
Astfel, dacă pentru decontarea cheltuielilor cu hrana refugiaților, au fost publicate în Monitorul Oficial inclusiv cele două cereri care trebuie completate și depuse, nu există nicăieri referire la modul în care persoanele care au cazat refugiați pot solicita decontarea celor 50 de lei pe zi pentru cazarea ucrainenilor.
Aceeași cerere
Până joi, Prefectura Arad nu a primit niciun fel de clarficări pe această temă. Reprezentanții mai multor primării au decis să accepte solicitarea de decontare a cheltuielilor cu cazarea pe aceeași cerere tip, în speranța că vor fi luate în plată.
„Pentru decontarea cheltuielilor cu cazarea nu am primit metodologie de aplicare. Am sfătuit oamenii să treacă pe cererea pentru hrană și cheltuielile cu cazarea, în speranță că Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care se ocupă de decontare, va accepta această soluție. Dacă vor interveni modificări, vom vedea atunci ce vom face”, ne transmite unul dintre primarii din județ.
Cei care nu reușesc să completeze și să depună cererile în primele zile lucrătoare ale lunii aprilie, o pot face și mai târziu, dar vor beneficia de decontarea cheltuielilor doar în luna mai (pentru luna martie).
În municipiu, la camera 5
În municipiu, cererea (Anexa 1 completată) se poate depune la camera 5 din Palatul Cenad, Bd. Revoluției, nr 73, precum și online, la adresa de e-mail pma@primariaarad.ro, în primele 3 zile lucrătoare ale lunii, pentru luna anterioară. Solicitările pentru decontare vor fi însoțite de o declarație pe proprie răspundere (Anexa 2), precum și de copia actului de identitate al solicitantului și documentele care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele de mai sus.
Solicitantul va preciza dacă optează pentru încasarea sumei în numerar sau prin virament bancar. Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență va achita sumele prevăzute în situațiile centralizatoare transmise de Primăria Municipiul Arad, în termen de 10 zile de la primirea acestora.
Atât anexa 1, care reprezintă cererea, cât și anexa 2 – declarația pe propria răspundere – se pot descărca și de pe site-ul Primăriei.
Trimite articolul
XDaca vrei sa faci bine pentru fratii ucraineni, rusi, maghiari sau de orice nationalitate ar fi ei, de ce sa astepti ajutor de la stat?
Statul le face acest bine sau tu? Si daca statul nu te mai ajuta, ce faci? Ti se termina bunatatea si ii dai afara?
-
Nimeni nu este obligat să solicite decontarea acestor cheltuieli, ci are posibilitatea. Probabil că unii vor cere, alții, nu. Asta arată că se pot implica, simultan, și cetățenii și statul. Binele se poate face nu doar în tăcere 😉
Statul roman este mizerie. Daca EON sau Enel se implicau și ei cu mici oferte siituatia era mult mai buna și benefica pentru ambele părți. Chiar și un stimulent înseamnă mult pentru acele centre unde sint găzduiți acești oameni în necaz.
Tipic vom face greva foamei ce e in neclar e pana acum mulți traiesc la limita saraciei si ce sa vezi nu se inventează măcar un fel de subvenție de susținere a lucrului.
Doar nu erastio asa naivi sa credeti ca veti primi vreun ban de la alde Câtu ?