Arădenii nu par îngrijoraţi cu privire la riscul de a suferi daune materiale în urma unor calamităţi. Mai puţin de o cincime dintre locuinţele din judeţ sunt asigurate în acest moment, adică 19%. Acest grad de acoperire cu asigurare obligatorie prin Polul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) se menţine de ani de zile, cu mici fluctuaţii.
La solicitarea Jurnal Arădean şi Aradon, reprezentanţii PAID au precizat că fondul locativ al judeţului Arad este format din aproximativ 200.000 de locuinţe, însă la finalul lunii ianuarie 2019 existau în vigoare doar 37.000 de poliţe. În municipiul Arad, situaţia este uşor mai bună, din cele 80.000 de locuinţe existente fiind asigurate aproximativ 21.000.
Oficialii PAID atrag atenţia că gradul de acoperite cu poliţe este mult mai mic în mediul rural. De exemplu, în judeţul Arad, din cele 37.000 de poliţie, doar 4.000 sunt încheiate pentru locuinţe din mediul rural, restul fiind din oraşe.
Despăgubiri
În cursul anului trecut, în judeţ au fost achitate despăgubiri în cuantum de aproximativ 30.000 de lei, în urma unor indundaţii. Potrivit reglementărilor, cei care au suferit daune trebuie să se adreseze întâi Institutului pentru Situații de Urgență şi primăriei locale, care vor declara starea de dezastru și vor delimita zonele calamitate. Ulterior, se poate solicita întocmirea procesului verbal care atestă producerea evenimentului asigurat, iar firma la care s-a încheiat asigurarea trebuie contactată în cel mult 60 de zile.
Amenzi
Legislaţia prevede şi amenzi pentru proprietarii care nu au poliţe valabile. Astfel, potrivit Legii 260/2008, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuințelor se sancţionează cu o amendă cuprinsă între 100 şi 500 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!