Doar un singur angajat va fi dat afară din toate structurile ce ţin direct sau indirect de Primaria Arad, după toată tevatura din ultimele săptămâni legată de colhoz cultural, liste de disponibilizaţi prin instituţii, defiinţarea corului etc. Informaţia a fost făcută publică ieri de primarul Gheorghe Falca, care a prezentat numărul de angajaţi din prezent de la fiecare dintre instituţiile care ţin de Consiliul Local Municipal, normativele impuse şi modul în care s-au rezolvat problemele. Marile reduceri aşteptate prin unităţi îl vor viza în acest caz pe un singur angajat.
Edilul susţine că totul a fost posibil ca urmare a intervenţiei sale de Bucureşti şi a scoaterii Teatrului Ioan Slavici din calculul normativului impus Primariei Arad, dar şi ca urmare a extrem de puţinelor angajări făcute de-a lungul anului la municipalitate. Un lucru e însă evident: reducerile au vizat doar posturile vacante din fiecare instituţie, iar în unele cazuri nici măcar toate posturile, ci doar ceva mai mult de jumătate.
Singurul câştig în acest caz, dincolo de salariul oferit celui al cărui post s-a redus, sunt banii alocaţi pentru posturile vacante, bani care nu vor mai fi incluşi în buget. Sumele cu pricina erau ţinute în buget până în ultimul trimestru, după care erau împărţite între angajaţi, sub formă de prime. Aceşti bani nu vor mai lua drumul funcţionarilor din primărie şi angajaţilor din instituţiile de cultură.
Teatrul Ioan Slavici, scos din calculele OUG 63, care impunea Primăriei o organigramă de maximum 699 de persoane (plus 10 posturi pentru finanţări europene şi alte 25 pentru evidenţa populaţiei şi stare civilă) avea efectiv 91 de angajaţi. Exact atâţia câţi va avea şi pe mai departe, din organigramă fiind tăiate doar 13 posturi care erau vacante.
Filarmonica avea 138 de posturi per total şi va avea de acum 121, dar tot nu va pleca nimeni din instituţie, ci vor fi eliminate posturile vacante (17). Fuziunea Casei de Cultură cu Teatrul de Marionete nu va produce nici ea modificări radicale, deşi de aici e singurul angajat care va fi dat afară. Împreună, organigrama celor două instituţii număra 56,5 posturi; după unirea lor, numărul total de posturi va fi de 46,5, posturile tăiate de pe listă fiind, cu excepţia celui mai sus amintit, vacante.
Situaţia în Primăria Arad
Nici angajatii Primariei nu suferă prea mult din cauza măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare impuse de Guvern. În momentul de faţă, Primaria Arad numără ceva mai mult de 700 de posturi, dintre care 140 vacante. După ce OG 63 îşi va intra în drepturi se va ajunge la 639 de posturi dintre care 67 vacante. “Vor fi, per total, la nivelul Primăriei Arad, 572 de posturi ocupate. Am reuşit să nu dăm pe nimeni afară datorită volumului mic de angajaţi din prezent. Chiar dacă rămâneam şi cu teatrul, noi tot nu aveam nici o problemă, pentru că puteam să eliminăm şi cele 67 de posturi vacante rămase pe mai departe. Pot chiar să spun că noi nu am angajat deloc. Avem cu 22 de posturi mai mult decât în 2004, deşi am primit zeci de atribuţiuni în plus”, a precizat Gheorghe Falcă.
Unde e economia
Întrebat unde e economia în acest caz, când s-a redus doar un singur post cu adevărat, şi care sunt reducerile propuse pentru a ieşi din criză, primarul a precizat că aceasta nu a fost creată de primării precum cea din Arad, care s-a încadrat în normative tot timpul şi nu a exagerat cu angajările. “Discutăm dacă Primaria Arad era eficientă sau nu, până acum, iar ce s-a întâmplat acum dovedeşte că a fost. În România trebuie să facă economie cei care au avut 800 – 1.000 de angajaţi”, a punctat edilul.
Adriana Barbu Dănilă
Citiți principiile noastre de moderare aici!