Arad. Zeci de angajaţi ai Filarmonicii de Stat Arad au luat cu asalt Consiliul Local Arad pentru a lua parte la şedinţa ordinară a acestuia şi pentru a-şi spune păsul: nu mai vor cu directorul Alin Văcean şi nu au de gând să suspende greva generală în care au intrat de luni până când acesta nu va pleca. Şi-au spus supărările la finele şedinţei, una extrem de calmă, la punctul Diverse. Aproape degeaba. Nu le rămâne decât să fie supăraţi până în 3 decembrie, moment la care se va purta o discuţie pe temă între liderii de sindicat, conducerea Filarmonicii, membrii comisiei de cultură din CLM şi reprezentanţii consiliului artistic al Filarmonicii (singurii care au lipsit de la şedinţă). Au fost oricum informaţi de managerul Alin Văcean că, atât timp cât vor fi în grevă, nu vor fi plătiţi, fapt care, după reacţii, era prea bine cunoscut de protestatari. Cel mai probabil, executivul şi aleşii speră că ori buzunarul şi aşa cam gol al angajaţilor de la Filarmonică se va pustii de tot, ori că, într-un fel sau altul, se va semna contractul colectiv de muncă iar greva nu va mai avea temei legal. Adevăratele motive vor fi puse din nou sub preş, iar cei doi, trei consilieri care merg pe la concertele de la Filarmonică vor vedea şi auzi doar partea frumoasă a poveştii.
Altfel nu ştim cum să explicăm faptul că, deşi au catalogat cele ce se petrec la Filarmonică ca fiind grave, de nemaiîntâlnit în ultimii ani pe la instituţiile şi societăţile subordonate CLM, deşi consilierii din comisia de cultură (în speţă preşedintele Cătălin Lazurcă şi membrul Ionel Ciupe) au discutat şi înainte de şedinţă şi după cu sindicaliştii şi conducerea instituţiei şi au avut intervenţii în CLM, au reuşit să stabilească că vor discuta nu atunci despre subiect ci în… 3 decembrie. Adică peste 6 zile!
Totuşi mai repede cu 5 zile decât propunerea Primăriei formulată de Lilioara Stepănescu, secretarul CLM. Stepănescu a justificat faptul că petiţia formulată de sindicalişti nu a ajuns pe masa consilierilor din cauza absenţei unui punct de vedere al executivului şi al consiliului artistic al Filarmonicii. Iar de urgenţă se părea că nici nu poate fi vorba, pentru că trebuie adunate părerile membrilor consiliului în cauză, care până acum nu păreau a conta. Şi nu este nicio grabă, în viziunea executivului, şi pentru faptul că 40 de puncte din totalul celor care conturează contractul colectiv de muncă deja fuseseră negociate şi semnate între părţile beligerante, iar cele rămase au iz artistic care „exced preocupările noastre” şi unde tot acel consiliu artistic ar urma să se pronunţe. Un sigur bai: preşedintele acelui consiliu şi-a dat demisia înainte de a mai putea fi chestionat. A fost desigur înlocuit de îndată (cu niscaiva grabă), fără prea multe întrebări, dar cel nou va trebui să se pună la punct cu… situaţia dată.
Data de 8 decembrie a fost propusă de Lilioara Stepănescu ca fiind cea mai bună pentru o discuţie în comisia de cultură despre greva generală de la Filarmonică, care a debutat pe 24 noiembrie. O dată bună, spune dânsa, pentru că atunci va fi şi şedinţă extraordinară CLM şi cine ştie…
Nici propunerea lui Ionel Ciupe ca întrevederea în cauză să aibă loc vineri, adică a doua zi, pentru că situaţia nu ar permite o atât de lungă amânare, nici propunerea lui Marin Lupaş, de a purta discuţia chiar atunci, în condiţiile în care mai nimeni nu lipsea iar atmosfera era deja încordată, nu au fost acceptate. Soluţia de compromis a lui Cătălin Lazurcă, care propunea ca întrevederea cu pricina să aibă loc pe 3 decembrie, moment până la care toţi vor avea timp să fie pregătiţi, a fost cea acceptată.
Nu arde şi nu se vede
Oricum, în discuţie nu au intervenit decât puţini consilieri, semn că problema nu-i ardea pe toţi. De atmosferă au avut, însă, parte cu toţii, chiar dacă nu au văzut-o. Aşezarea proastă din CLM, gândită în urmă cu ani de zile, îi face pe aleşi să nu-i vadă de fapt pe arădenii care iau parte la şedinţă, în general cei ofuscaţi, care şi-ar dori să fie ascultaţi şi care sunt acolo pentru că îşi pun speranţele în ei. Nici joi nu le-au văzut faţa angajaţilor Filarmonicii (cei mai mulţi nu s-au întors să-i vadă pe cei care vorbeau), dar le-au auzit strigătele. Pentru că la momentul intervenţiei directorului Alin Văcean (venită imediat după cea a liderului de sindicat Mihai Dogariu), atunci când managerul a indicat faptul că „nu cred că pot să fiu sub nicio formă revocat”, angajaţii Filarmonicii au strigat în cor „Demisia!”. Au fost trataţi cu blândeţe de preşedintele de şedinţă, Florin Galiş (unul dintre acei consilieri pe care îi vezi la concertele instituţiei) şi cu zâmbete calde de ceilalţi. Dar, după cum se vede, tratamentul nu a dat rezultat. Pe 3 decembrie vor discuta cu cei care au dreptul de a decide într-o problemă despre care se plâng de luni de zile şi pe care le-au pus-o pe tavă astăzi.
Motive şi replici
Doar pentru acurateţe, vom preciza că liderul de sindicat a explicat motivele grevei generale (lipsa unui contract colectiv de muncă, probleme grave de comportament ale managerului, nepunerea în drepturi a unor angajaţi, crearea unui atmosfere improprii unei instituţii de cultură, ameninţări şi concedieri, crearea unui sistem de muncă impropriu etc.) Tot pentru acurateţe vom preciza că managerul Văcean a subliniat faptul că acel contract va fi semnat doar ţinând cont de două principii clare, contractul de management, validat de CLM, şi legislaţia în vigoare, în lipsa acestora urmând ca actul să nu fie semnat „după chipul şi asemănarea sindicaliştilor”. Văcean s-a referit şi la credibilitatea liderilor de sindicat, pe care aceştia ar fi trebuit să şi-o piardă date fiind unele procese în instanţă pierdute şi ele şi, aşa cum am menţionat, le-a amintit protestatarilor o chestiune de care fără doar şi poate toţi ştiau: că nu vor fi plătiţi pe perioada grevei.
Ca să fim sinceri până la capăt, Lilioara Stepănescu a încercat şi reuşit să demonteze una dintre acuzele grave aduse directorului Văcean, cea privind încadrarea angajaţilor într-un grad superior. Aceasta a precizat că, după câteva probleme financiare (neîncadrarea în plafonul cheltuielilor de personal), existente la nivelul tuturor ordonatorilor de credite (instituţiile din subordine), mai toţi cei care au cerut promovare profesională au primit-o, chiar dacă nu îndeplineau condiţia studiilor superioare. Secretarul CLM a susţinut faptul că, în acest caz, s-a cerut derogare de la minister, derogare care a venit pentru unii, dar nu pentru toţi. Nu încă, am fost asiguraţi. Poate ar fi interesant de aflat şi pentru cine nu a venit… încă. Celelalte plângeri ale sindicatului nu au mai primit răspuns.
Citiți principiile noastre de moderare aici!