În Aula „Ştefan Cicio Pop” a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş a avut loc ieri, 14 decembrie, ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Dr. h. c. Rudolf Welser, distinsă personalitate academică, coordonatorul Centrului de Cercetare – Dezvoltare pentru Dreptul European şi Reforma Dreptului Privat, din cadrul Universităţii din Viena.
În cuvântul său, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rector al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, arăta:
„Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a hotărât să decerneze înaltul titlu de DOCTOR HONORIS CAUSA, domnului Prof.Univ.Dr.Dr.h.c. Rudolf Welser, personalitate marcantă în domeniul dreptului civil la nivel internaţional, având ca domenii principale de activitate ştiinţifică Dreptul contractelor, Răspunderea civilă delictuală, Dreptul garanţiilor, Răspunderea contractuală, Răspunderea pentru produse defectuoase, Dreptul succesoral.
În bogata sa activitate ştiinţifică, domnul Rudolf Welser a publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în domeniul dreptului privat, unele dintre ele deosebit de voluminoase, care analizează toate aspectele domeniului său de activitate. Cea mai cunoscută lucrare în Austria şi în străinătate este Tratatul de Drept civil în două volume, aşa-numitul ”Koziol-Welser”, care a fost publicat în 13 ediţii începând cu anul 1970. Această lucrare este considerată ca lucrarea fundmentală a dreptului civil şi ocupă un loc de frunte în literatura juridică şi practica judiciară precum şi în cadrul formării profesionale continue a juriştilor. De asemenea, este cunoscut de mulţi ani ca autor de cărţi umoristice şi poate fi considerat ”specialist al umorului în drept”. În şapte cărţi maliţioase, chiar caustice, îşi ironizează colegii de profesie. Volumul ”Recht lustig” (”Dreptul vesel”, dar care poate fi tradus şi ”Destul de vesel”) a fost tradus până şi în limba chineză iar satira ” Böses über die Juristen” (Răutăţi despre jurişti) este cunoscută departe peste hotarele Austriei.
Ca o curiozitate menţionăm în mod special volumul „ABGB in zierlichen Reimen“ (Codul civil general austriac în versuri graţioase) conceput acum 100 de ani de August Pleschner von Eichstett şi reeditat de domnul profesor Welser.
De asemenea, domnul Prof.Univ.Dr.Dr.h.c. Rudolf Welser a fost Decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii din Viena între anii 1981 – 1983, activând la această Universitate ca profesor de drept civil între anii 1971 şi 2007 şi Conducător al Institutului de Drept Civil al Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii din Viena. În anul 2007, a obţinut titlul de profesor emerit şi conducător al Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Dreptul European şi Reforma Dreptului Privat a Universităţii din Viena.
Personalitate eminentă, domnul profesor Rudolf Welser a fost distins cu Marea Decoraţie de Argint pentru Merite a Republicii Austria (2005), Inelul de Aur al Târgului Ybbsitz (2005), Decoraţia de Aur pentru Merite a Landului Viena (2008), Crucea de Onoare a Austriei pentru Ştiinţă şi Artă, Clasa I (2010) şi Titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Kültür din Istanbul în anul 2010.
Domnul profesor Rudolf Welser a marcat întregul domeniu al dreptului civil în ultimii 20 de ani la nivel european, cu o preocupare în ultimii ani pentru europenizarea dreptului privat austriac şi reforma dreptului civil, cu o bogată activitate de susţinere de prelegeri şi organizare de manifestări ştiinţifice, atât în Austria, cât şi peste hotare, implicându-se activ în reforma dreptului privat; activează şi ca arbitru şi expert pe plan intern şi internaţional.
Prin întreaga sa activitate, domnul profesor a influenţat în mod constant practica judiciară a Curţii Supreme de Justiţie din Austria, în special în domeniile garanţiilor, a răspunderii delictuale şi a dreptului succesoral. Proiectul său pentru reforma dreptului garanţiilor a fost adoptat de legiuitor în cea mai mare parte şi transformat în lege.
Stimate Domnule Prof.Univ.Dr.Dr.h.c. Rudolf Welser
Pentru bogata Dumneavostră activitate ştiinţifică, pentru merite deosebite în activitatea profesorală şi managerială, în semn de adâncă preţuire, Senatul Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad a hotărât să vă acorde înaltul titlu de Doctor Honoris Causa şi să vă cuprindă în corpul său academic.
Sunt deosebit de onorată că, începând de astăzi, vă număraţi printre laureaţii acestui titlu şi că faceţi parte din comunitatea noastră academică, al cărei patron spiritual a militat consecvent pentru afirmarea vieţii ştiinţifice şi avansarea poporului român pe calea civilizaţiei moderne în comuniune cu celelalte etnii.
Vă felicit şi vă urez multă putere de muncă, sănătate şi remarcabile împliniri. Sunt, totodată, convinsă că în anii ce vin vom realiza, în continuare, o colaborare rodnică în beneficiul instituţiilor noastre”.
Laudatio
Comisia academică de analiză a Senatului Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad a prezentat în „Laudatio ” personalitatea Prof.Univ.Dr.Dr.h.c. Rudolf Welser:
„Participăm, astăzi la un eveniment cu totul deosebit, nu doar pentru universitatea noastră, ci pentru întreaga comunitate academică din România. Cu ocazia evenimentului academic, unic în România, Conferinţa internaţională a Grupului de Cercetare de la Viena, organizată de Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad împreună cu Universitatea din Viena cu prilejul jubileului a 5 ani de existenţă a Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Dreptul European şi Reforma Dreptului Privat al Universităţii din Viena, Senatul Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad a decis decernarea înaltului titlu de DOCTOR HONORIS CAUSA unei personalităţi de prim rang a dreptului austriac, renumitului Prof. Univ. Dr. Dr. h.c. Rudolf Welser, conducătorul Centrului de cercetare a Universităţii din Viena.
Cunoscut ca profesor de drept civil nu doar în Austria ci şi în întreaga Europă, profesorul Rudolf Welser a devenit acum cinci ani autorul unei realizări remarcabile pentru dezvoltarea dreptului european şi reforma dreptului privat. Cu farmecul personalităţii sale, unanim recunoscută pe plan internaţional, dlui profesor i-a reuşit să concentreze la Viena pe cei mai importanţi reprezentanţi ai dreptului privat din ţările Europei centrale şi de est şi să creeze la Universitatea din Viena Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Dreptul European şi Reforma Dreptului Privat. In acest “Grup de cercetare de la Viena”, Prof. Rudolf Welser a cooptat si Universitatea de Vest Vasile Godis din Arad, singura universitate romaneasca cooptata in acest nucleu de cercetare, prin participarea conf.univ.dr.Cristian Alunaru, decan al Facultatii de Stiinte Juridice.
Prin publicarea tuturor rezultatelor simpozioanelor şi lucrărilor ”Grupului de cercetare de la Viena” în prestigioasa editură ”Manz” de la Viena, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad a devenit mult mai cunoscută juriştilor austrieci şi europeni. Realizarea dlui prof. Welser a însemnat o importantă promovare a imaginii Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, pentru care întreaga comunitate academică a universităţii noastre îi este recunoscătoare.
Când, în urmă cu şapte ani, dl. Prof.univ.dr. Georg Winckler, Rectorul Universităţii din Viena şi în acelaşi timp Preşedintele Conferinţei Europene a Rectorilor (EUA) şi Preşedintele Conferinţei Rectorilor din Austria, a vizitat Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, care i-a şi conferit înaltul titlu de Doctor Honoris Causa, acesta s-a pronunţat ferm pentru realizarea dezvoltarea unei colaborări între Universitatea din Viena şi Universitatea ”Vasile Goldiş” din Arad.
Dl. Rector Winckler a făcut însă precizarea că această colaborare se poate realiza doar prin proiecte şi acţiuni concrete. La mai puţin de doi ani de la semnarea protocolului de colaborare între Rectorul Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad, Prof. univ.dr. Aurel Ardelean şi Rectorul Universităţii din Viena, Prof.univ.dr. Georg Winckler, s-a realizat un pas important pe linia celor stabilite în protocol, prin fondarea Centrului de cercetare al Universităţii din Viena, la care şi universitatea noastră este reprezentată. Trebuie să subliniem încă odată faptul că acest lucru se datorează în mod special d-lui Prof.univ.dr. Rudolf Welser.
Dl. Prof. Univ. Dr. Dr. h.c. Rudolf Welser s-a năcut la 1 septembrie 1939 în Ybbsitz, in inima landului Austria inferioară. A urmat studiile Facultăţii de Drept a Universităţii din Viena şi în continuare a fost asistentul profesorilor Hans Schima şi Winfried Kralik.
În anul 1970 a obţinut abilitarea pentru drept civil şi a fost chemat să predea cursuri la universităţile din Innsbruck, Linz şi Viena. Fiind numit la Universitatea din Viena a activat ca profesor de drept civil între anii 1971 şi 2007 şi a fost Conducătorul Institutului de Drept Civil al Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii din Viena.
Între anii 1981 – 1983 a fost Decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice a Universităţii din Viena iar între anii 1988 -2007 a ocupat importanta funcţie de purtător de cuvânt al organizaţiei profesorilor.
Pe parcursul activităţii desfăşurate la Universitatea din Viena, mii de studenţi au frecventat cursurile şi seminariile sale şi au susţinut examenele cu renumitul professor de drept.
După ce a devenit profesor emerit în anul 2007, este, aşa cum deja s-a menţionat, Conducătorul Centrului de Cercetare-Dezvoltare pentru Dreptul European şi Reforma Dreptului Privat a Universităţii din Viena.
Rudolf Welser a publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în domeniul dreptului privat, unele dintre ele deosebit de voluminoase, care analizează toate aspectele domeniului său de activitate. Cea mai cunoscută lucrare în Austria şi în străinătate este Tratatul de Drept civil în două volume, aşa-numitul ”Koziol-Welser”, care a fost publicat în 13 ediţii începând cu anul 1970. Această lucrare este considerată ca lucrarea fundamentală a dreptului civil şi ocupă un loc de frunte în literatura juridică şi practica judiciară precum şi în cadrul formării profesionale continue a juriştilor.
Pentru oricine care se plimbă prin Viena şi vizitează celebra librărie juridică ”Manz” de pe cunoscuta stradă ”Kohlmarkt” de lângă Palatul imperial ”Hofburg”, este imposibil să nu remarce numele Prof. Rudolf Welser, atât sunt de bine reprezentate lucările sale pe rafturile librăriei.
Aşa cum s-a scris în volumul festiv editat cu ocazia aniversării împlinirii vârstei de 65 de ani ”el a marcat întregul drept civil din ultimii 40 de ani aşa cum nu a făcut-o nimeni altul. Nu există nici un domeniu al dreptului civil pe care să nu-l fi abordat în scris. Dacă, totuşi, ne străduim să găsim câteva domenii de referinţă, ar trebui menţionate: dreptul contractelor, răspunderea civilă delictuală, dreptul garanţiilor, răspunderea pentru produse defectuoase, dreptul succesoral şi dreptul reprezentării. [Constanze Fischer-Czermak/Andreas Kletečka/Martin Schauer/Wolfgang Zankl, ”Rudolf Welser zum Geburtstag” (Rudolf Welser la aniversarea zilei de naştere), în ”Festschrift Rudolf Welser” (Volum festiv Rudolf Welser) editura ”Manz”, Viena, 2004, p. V –VI]. Am putea adăuga încă multe domenii de cercetare, precum răspunderea contractuală şi altele.
În ultima vreme se preocupă de europenizarea dreptului privat austriac şi reforma dreptului privat. În mod curent, profesorul Rudolf Welser susţine prelegeri şi organizează manifestări ştiinţifice în Austria şi în străinătate. Activează şi ca arbitru şi expert pe plan intern şi internaţional.
Profesorul Rudolf Welser s-a implicat activ în reformele dreptului privat, în special în domeniul dreptului succesoral. O expertiză redactată pentru Congresul Juriştilor din Austria, în anul 2009, este destinată pregătirii unei importante reforme a dreptului succesoral. Trebuie să precizăm că în Austria, Congresul Juriştilor este forul suprem al tuturor categoriilor de jurişti, teoreticieni şi practicieni deopotrivă, care se întruneşte o dată la 3 ani şi, pe bază de vot, decide modificările legislative importante care trebuie supuse Parlamentului spre legiferare.
De asemenea, profesorul Rudolf Welser s-a implicat activ la lucrările Ministerului Federal al Justiţiei din Austria pentru reforma dreptului garanţiilor şi al răspunderii contractuale. Proiectul redactat de Dumnealui în materia reformei dreptului garanţiilor a fost preluat în mare parte de legiuitorul austriac şi transformat în lege. Este membru al unui colectiv care lucrează la un proiect privind reforma răspunderii civile delictuale.
Dl Profesor Welser a influenţat în mod constant practica judiciară a Curţii Supreme de Justiţie din Austria, în special în domeniile garanţiilor, a răspunderii delictuale şi a dreptului succesoral.
În volumul festiv dedicat dlui prof.Welser de Universitatea din Viena cu prilejul împlinirii vârstei de 65 de ani, 80 de specialişti ai dreptului din Austria şi din străinătate au publicat referate, însumând un total de 1300 de pagini, având ca tematică ştiinţa dreptului din Austria şi alte ţări. Ele atestă recunoaşterea pe plan naţional şi internaţional de care se bucură prof. Welser. Este o onoare deosebită pentru Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad faptul că primul referat din acest volum festiv, la paginile 1-16 (desigur în ordine alfabetică) este scris de un reprezentant al universităţii noastre, conf.univ.dr. Cristian Alunaru. Însuşi titlul referatului ”Influenţa Codului civil general austriac asupra ştiinţei drepturilor reale din provinciile româneşti, în special din Ardeal” vorbeşte despre importanţa dreptului austriac asupra dezvoltării dreptului românesc, mai ales aici în Ardeal, şi despre importanţa colaborării în domeniul dreptului cu Centrul de Cercetare al Universităţii din Viena.
Crezul dlui prof. Welser, că ”nu se poate preda chirurgia fără să operezi tu însuţi” este împărtăşit de comunitatea academică a universităţii noastre, a cărei Dnă Rector şi al cărei Preşedinte de Senat sunt medici, şi a cărei Facultate de Ştiinţe Juridice are ca dascăli numeroşi practicieni (judecători, avocaţi, procurori, etc.). Demnitatea de profesor universitar nu l-a împiedicat pe dl prof. Welser să activeze mai mulţi ani la rând în cadrul unei societăţi de avocaţi şi să-şi dedice o parte din activitate şi notariatului, în special în calitate de colaborator permanent al Revistei Notariatelor din Austria. Practica judiciară îi datorează dlui prof. Welser două comentarii fundamentale. Prof. Welser ajută practicienii şi în caz ”de nevoie”, spre exemplu prin intermediul monografiei ”Die Haftung für Rat, Auskunft und Gutachten” (Răspunderea pentru consultaţă, informaţii şi expertize), publicată în1983.
Dl. prof. Welser este nu doar un cunoscut profesor de drept civil, nu este o personalitate unilaterală care să trăiască exclusiv pentru ştiinţa dreptului. În calitate de om de o vastă cultură şi cu un orizont larg, personalitatea sa cuprinde şi alte laturi, cum ar fi, spre exemplu, pasiunea pentru operă şi teatru. Un loc primordial îl ocupă însă deosebitul al simţ al umorului. Talentul său de a susţine prelegeri captivante, pline de umor, a dus încă de timpuriu la preocuparea sa pentru manifestările hazlii ale justiţiei.
Este de mulţi ani un cunoscut autor de cărţi umoristice şi poate fi considerat ”specialist al umorului în drept”. În şapte cărţi maliţioase, chiar caustice, îşi ironizează colegii de profesie. Volumul ”Recht lustig” (”Dreptul vesel”, dar care poate fi tradus şi ”Destul de vesel”) a fost tradus până şi în limba chineză iar satira ” Böses über die Juristen” (Răutăţi despre jurişti) este cunoscută departe peste hotarele Austriei.
Ca o curiozitate menţionăm în mod special volumul „ABGB in zierlichen Reimen“ (Codul civil general austriac în versuri graţioase) conceput acum 100 de ani de August Pleschner von Eichstett şi reeditat de dl. prof. Welser.
În volumul său intitulat ”Recht lustig. Das Beste aus dem humoristischen Juristenfundus” (Dreptul vesel. Ce-i mai bun din fondul juridic umoristic), tipărit la editurile Manz şi Orac, Viena, 2001, dl. prof. Welser arată că dreptul nu doreşte să fie vesel, dar devine vesel uneori în mod involuntar: atunci când vrea să reglementeze absolut orice, când se crede superdeştept şi vrea să reglementeze chiar şi ”punctul de pe i”, în timp ce limba face tumbe, adică o ia razna. Legile şi sentinţele pot fi vesele, atunci când sunt constrânse să transpună în limbajul dreptului trivialităţile vieţii cotidiene, să ”le privească prin proprii săi ochelari”. Atunci se întâmplă ca, uneori, dispoziţia să ia o cu totul altă întorsătură. Ceea ce este proclamat cu maximă şi amară seriozitate ajunge în preajma grotescului. Putem cita în acest sens nenumărate exemple din carte:
– Şi constatarea că ceva nu poate fi constatat este o constatare a stării de fapt.
– Aruncarea unor persoane de pe un dig nu constituie un mijloc adecvat pentru dizolvarea unei adunări.
– Pe baza unor vignete cu inscripţia ”Ajutaţi poliţia, băteţi-vă singuri” nu se poate considera că un anumit poliţist a fost jignit.
– În cazul somnului prelungit al judecătorului în timpul dezbaterilor verbale, se poate aprecia că instanţa nu a fost alcătuită regulamentar. Dacă însă nu există alte indicii suplimentare sigure (spre exemplu sforăit) se poate considera că închiderea ochilor pentru mai multe minute a fost cauzată de o relaxare spirituală şi de o concentrare deosebită a judecătorului.
– Cu privire la valoarea probatorie a declaraţiei conducătorului auto implicat în accident: Minunile se întâmplă, de regulă, doar la Lourdes sau la Fatima, dar chiar şi acolo sunt rare, în sălile de judecată germane ele nu se întîmplă aproape niciodată.
– Un consumator care cumpără pachete mici cu brânză topită nu are dreptul să pretindă ca în pachet să găsească brânză Emmentaler cu găuri, nici chiar atunci când pe ilustraţie se vede o asemenea felie de brânză, măcar pentru faptul că în acel pachet mic găurile nu ar avea loc.
– Dacă un client al restaurantului descoperă în timpul mesei un melc în salata sa, acestuia nu i se poate impune continuarea servirii mesei, astfel încât nu este obligat să plătească felurile de mâncare neîncepute încă.
Dl. profesor Welser scrie că, aceste cărţi umoristice nu au fost dictate de furie, ură sau de bucuria răutăcioasă de necazul altuia. Ele vor doar să arate că nimic şi nimeni pe această lume nu este perfect şi nesupus greşelii, nici chiar dreptul şi apărătorii săi, iar unele stângăcii din câte o lege sau sentinţă pot fi privite cu umor, astfel încât dreptul poate deveni ”chiar vesel”. Aceste cărţi sunt destinate să aducă bucurie oamenilor cărora dreptul le-a produs mai mult neplăceri şi supărări. Cuvintele citate pledează pentru orizontul larg şi vasta cultură a unui om de ştiinţă care are puterea şi superioritatea intelectuală să privească plin de umor prea desele greşeli, inadvertenţe şi ciudăţenii ale justiţiei, care aduc oamenilor multe necazuri. Toate acestea dovedesc că profesorul Rudolf Welser este o adevărată personalitate umanistă.
Bogata activitate ştiinţifică a dlui prof. Welser a fost încununată cu o serie de importante distincţii. Astfel a fost distins cu MAREA DECORAŢIE DE ARGINT PENTRU MERITE A REPUBLICII AUSTRIA (2005); INELUL DE AUR AL TÂRGULUI YBBSITZ (2005); DECORAŢIA DE AUR PENTRU MERITE A LANDULUI VIENA (2008); CRUCEA DE ONOARE A AUSTRIEI PENTRU ŞTIINŢĂ ŞI ARTĂ, CLASA I. (2010) şi TITLUL DE DOCTOR HONORIS CAUSA AL ISTANBUL KÜLTÜR ÜNIVERSITESI (2010).
Profesorul Rudolf Welser este căsătorit cu Dna avocat, profesor onorific dr. Irene Welser cu care are o fiică de 17 ani, Theresia, care a moştenit de la tatăl ei pasiunea pentru teatru şi operă.
Mult stimate Dle profesor Welser,
Comisia academică de analiză a Senatului Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad a evaluat prestigioasa Dv. operă ştiinţifică şi a constatat cu mare satisfacţie că îndepliniţi toate criteriile prevăzute în Carta universităţii noastre. Pe baza propunerii Comisiei de analiză, Senatul universităţii noastre a decis să Vă acorde înaltul titlu de Doctor Honoris Causa.
Este o mare onoare pentru noi toţi că, de astăzi, în calitate de Doctor Honoris Causa, vă încadraţi în comunitatea academică a Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad. Sperăm ca această Conferinţă Internaţională a Grupului de Cercetare de la Viena cu tema ”Recodificarea dreptului privat în Europa centrală şi de est între nevoia de reformă şi tradiţie” să constituie numai începutul unei fructuoase colaborări între Universitatea din Viena şi Universitatea ”Vasile Goldiş” din Arad.
Vă felicităm călduros pentru obţinerea titlului de Doctor Honoris Causa şi Vă dorim multă sănătate şi putere de muncă pentru a transpune în viaţă importantele Dvs. proiecte în domeniul dreptului privat austriac şi european şi pentru a conduce cu mult succes în continuare de acum celebrul Centru de Cercetare-Dezvoltare pentru Dreptul European şi Reforma Dreptului Privat al Universităţii din Viena.
Citiți principiile noastre de moderare aici!