Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad îi va acorda, în data de 01.10.2013, ora 11,00, în Sala Ferdinand din cadrul Primăriei Arad, într-un cadru festiv, d-lui Prof. Univ. Dr. Giuseppe Zaccaria, rectorul Universităţii din Padova, distinsă personalitate a învăţământului superior european, înaltul titlu de Doctor Honoris Causa.
Prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria s-a născut la Padova, în data de 25.03.1947. Urmează Liceul „Titus Livius” din Padova, un liceu cu un nume predestinat pentru a induce şi întreţine tinerilor valorile morale ale antichităţii, exprimate prin lucrarea AB URBE CONDITA (“De la întemeierea Oraşului”).
Studiază dreptul la Universitatea din Padova, discipol al profesorului Enrico Opocher, obţinând licenţa în 1970, iar mai apoi se perfecţionează, prin intermediul unor burse obţinute în medii universitare prestigioase: Universităţile din Oxford, Saarbrucken şi Washington.
Profesor de Filozofia dreptului la Universitatea din Sassari (1977-1983), iar mai apoi profesor de Teoria generală a dreptului la Universitatea din Ferrara (1983-1990). Din 1990 devine profesor în specializarea Teoria Generala a Dreptului, iar ulterior predă Depturile Omului şi Informatică Juridică la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Padova.
În perioada 2000-2003 este Visiting professor, de Filozofia dreptului în Milano, la Universitatea Luigi Bocconi. În perioada 1992-2001 îndeplineşte funcţia de Decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Padova.
Funcţii importante îndeplinite de Prof. univ. dr. Giuseppe Zaccaria:
Prorector al Universităţii pentru relaţia cu oraşul Padova şi instituţiile din teritoriu (1996-2002);
În perioada 2002-2009, Prorector al Universităţii din Padova, având atribuţii în coordonarea activităţii didactice (2002-2003), atribuţii în domeniul relaţiilor internaţionale ale universităţii (2003-2004), iar din 2004 îndeplineşte funcţia de prorector pentru relaţiile cu universităţile din străinătate;
Din 2007 se implică în coordonarea Centrului Muzeal al Universităţii din Padova;
În anul 2005 devine Membru al Consiliului Ştiinţific al Societăţii italiene de Filozofie a dreptului;
Din 2008 – îndeplineşte funcţia de vice-preşedinte al Muzeului de Istorie a Medicinei şi Sănătăţii din Padova;
Începând cu 2009 şi până în prezent, profesorul şi cercetătorul Giuseppe Zaccaria, îndeplineşte funcţia de RECTOR al Universităţii, fiind investit în această înaltă funcţie, pe baza unui Plan managerial de excepţie, care a făcut din Unversitatea din Padova o adevărată fortăreaţă a cercetării ştiinţifice;
Recunoaşterea valorii profesionale este dată de dimensiunea activităţii didactice şi de cercetare, sintetizată în conferinţe susţinute la importante universităţi din lume, dintre care amintim: Universităţile din Ierusalim, Amiens, Bonn, Berlin, Buenos Aires, Oxford, Ecole des Hautes Etudes (Paris), Sorbona, Universitatea Complutense din Madrid, Madrid Rey Juan Carlos Menendez y Pelayo de Santander, Institutul Universitar European (Florenţa) sau Universitatea Columbia (New York).
A produs peste 110 publicaţii ştiinţifice, dintre care 11 monografii, peste 90 articole publicate în reviste, volume şi antologii şi zeci de conferinţe.
Relaţii academice de colaborare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad cu Universitatea din Padova
Referitor la relaţiile academice de colaborare a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad cu Universitatea din Padova, Italia, în Cuvântul d-nei Rector, Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, cu ocazia acordării înaltului titlu de DOCTOR HONORIS CAUSA, al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, d-lui Prof. univ. dr. GIUSEPPE ZACCARIA, Rector al Universităţii din Padova, se arată că „…Universitatea din Padova este primul partener al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. De-a lungul celor 12 ani de parteneriate s-au derulat mai multe programe şi proiecte europene din care amintim: proiect GRUNDTVIG (dialog intercultural ca punct de pornire în dezvoltarea programelor de învăţământ superior), INTESA (curs de master european derulat în cotutelă, pe probleme de Politici ale Uniunii Europene), INTELJUS (proiect derulat pe probleme juridice europene), INSPIRE (proiect derulat de probleme de securitate şi prevenţie prin cooperare euro-regională), Grupul Universităţilor de la Coimbra – The Coimbra Group Development Master Intensive Programme (proiect care a vizat colaborarea universităţilor cu mediul economic euroregional).
Dintre Proiectele de mobilităţi, amintim, pentru domeniul juridic, proiectul International Training on European Law and Justice (Pregătire internaţională privind justiţia şi dreptul european), în care Universitatea noastră are ca partener Universitatea din Padova (UPE), Italia, proiecte susţinute de Direcţia Generală Afeceri Interne (UE).
Înfiinţarea unui Centru Cultural Italian la Arad (2009), în prezenţa d-lui Rector, prof. Vincezo Milanesei, a d-lui Mario Cospito, Ambasador al Italiei la Bucureşti, şi a d-lui Giuffrida Manlio, Consulul General al Italiei la Timişoara.
Stabilirea unui centru permanent de informare a Universităţii din Padova prin intermediul Asociaţiei non profit Europolicy Network, sub coordonarea d-lui prof. Tiberiu Grundwald.
Derularea unor mobilităţi de tip Erasmus: studenţi ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad au studiat timp de un semestru la Universitatea din Padova, Italia, în cursul anului academic 2010-2011, la specializarea: ştiinţe politice; iar în cursul anului academic 2012-2013, la specializarea: medicină generală…”.
CITESTE SI:
Deschiderea anului universitar la UVVG
Citiți principiile noastre de moderare aici!