Sentinţă grea pentru medicul Celus Ciobanu. Judecătorii Tribunalului Arad au decis să îl condamne la trei ani de închisoare cu suspendare şi un termen de supraveghere de trei ani de zile. Doctorul Celus Ciobanu a fost acuzat şi judecat pentru luare de mită, după ce Direcţia Generală Anticorupţie, sub coordonarea unui procuror, au organizat un flagrant în care medicul ar fi fost prins cu şpaga.
„În fapt, la data de 16 iunie 2015, doi cetățeni au formulat denunțuri cu privire la practica unor medici din cadrul Spitalului Judeţean Arad, care, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, pretind şi primesc diferite sume de bani în vederea efectuării unor intervenţii chirurgicale. În urma unei discuţii purtate anterior între unul dintre denunțători şi făptuitorul Celus Ciobanu (medic în cadrul Secţiei Chirurgie II a Spitalului Judeţean Arad) a rezultat faptul că acesta din urmă i-a pretins denunțătorului să dea suma de 500 de euro în vederea efectuării unei intervenţii chirurgicale, ce intra în sfera atribuţiilor sale de serviciu”, anunţa în luna iunie a anului trecut Direcţia Generală Anticorupţie. Deşi anchetatorii au solicitat ca doctorul să fie arestat preventiv, judecătorii au hotărât că acesta poate fi cercetat în stare de libertate. Şi aşa a rămas până joi, 7 aprilie, când a fost dată sentinţa în dosar.
Judecătorii Tribunalului Arad au decis că, pe lângă cei trei ani de închisoare cu suspendare, Celus Ciobanu trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Arad sau la Vladimirescu. Totodată, şi poate asta este cea mai grea lovitură, judecătorii au decis şi că doctorul nu mai are voie să îşi exercite profesia timp de doi ani de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.
Cu toate că şi-a primit sentinţa cu fruntea sus, chiar în sala de judecată, doctorul Celus Ciobanu crede că este victima unei înscenări. Totul, pentru o manevră. Nu a vrut să spună mai mult de atât, dar părea că ştie mai mult.
Iar redacţia Jurnal arădean/Aradon a intrat în posesia unor informaţii pe care nu le-am publicat până acum pentru a nu fi acuzaţi că încercăm să influenţăm actul de justiţie.
Dar ce informaţii au putut fi spicuite în cele 12 şedinţe de judecată, câte au avut loc pe parcursul procesului? De exemplu, se pare că dosarul lui Celus Ciobanu este direct legat de un dosar penal al unui personaj interlop din Arad. Pentru că interlopul respectiv ar fi depus denunţul împotriva lui Ciobanu, după care, cu ocazia audierilor, ar fi declarat că a fost obligat să colaboreze cu organele de anchetă. Într-una dintre şedinţe, denunţătorul a declarat că denunţul i-ar fi fost dictat de către organele de cercetare. Şi asta după organizarea flagrantului. Un alt martor al acuzării, închis în penitenciar, a fost citat în dosar pentru a da declaraţii după ce ar fi spus că a fost operat de doctorul Celus Ciobanu contra sumei de 1.000 de lei. Dar, ajuns în faţa judecătorilor, s-a răzgândit şi a spus că nu-l cunoaşte pe medicul arădean, că el a fost operat, de fapt, la Timişoara şi că doar l-a numit „cioban” pe doctorul de pe Banat pentru că nu ar fi fost mulţumit de rezultatul operaţiei. Se pare, însă, că declaraţiile date de cei doi nu au cântărit prea mult în decizia judecătorilor de la Tribunalul Arad.
Nu renunţă
Sentinţa dată de instanţa arădeană nu este definitivă. Celus Ciobanu a anunţat deja că va ataca decizia la Curtea de Apel Timişoara. Speră că acolo judecătorii vor analiza altfel probele şi declaraţiile. Rămâne de văzut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!