Arad. Sărbătoare printre arădenii responsabili şi la firma care se ocupă de salubrizarea Aradului. Pentru că, acum câteva zile, acţiunea „Sacul galben”, demarată de SC Polaris M Holding în parteneriat cu Primăria Arad, a împlinit doi ani. Mai exact, pe 12 martie, s-au împlinit exact doi ani de zile de când firma a încheiat implementarea colectării selective a deşeurilor la sursă, prin intermediul acţiunii „Sacul Galben”, pe întreaga arie administrativă din zona de case a municipiului. Se urmărea, potrivit responsabililor firmei, „dincolo de colectarea selectivă a deşeurilor, responsabilizarea cetăţenilor oraşului faţă de problema colectării selective în contextul transpunerii în practică a directivelor Comisiei Euoropene CE98/2008, prin care autorităţile locale sunt obligate să implementeze colectarea selectivă începând cu anul 2015”. Ca atare, cerinţa a fost implementată şi a devenit funcţională în Arad cu aproape trei ani înainte de a deveni obligatorie!
Bilanţul la doi ani
Care este bilanţul celor doi ani de activitate cu „Sacul galben”? „Societatea noastră poate să afirme acum, la 24 de luni de la debutul „Sacului galben”, că acţiunea este o reuşită. Până la această oră au fost distribuiţi populaţiei, în mod gratuit, peste 1.750.000 de saci galbeni (mai exact 82.000 de saci în fiecare lună). S-au recuperat de la populaţie aproximativ 1.500.000 de saci galbeni, cifră care indică faptul că 80% din populaţia Aradului s-a aliniat acestui program şi înţelege din plin respectul pentru un mediu ambiental mai curat, în fapt scopul colectării selective şi al reciclării deşeurilor”. Aproximativ 3.200 de tone de deşeuri au fost colectate selectiv în această perioadă, adică o medie lunară de 133 de tone de deşeuri.
Şi neajunsurile
Cum era de aşteptat, acţiunea demarată acum doi ani a întâmpinat şi probleme. SC Polaris M Holding aminteşte, de pildă, faptul că „o parte din populaţia Aradului nu s-a dovedit a fi încă receptivă la colectarea selectivă a deşeurilor, cea mai mare problemă a societăţii noastre fiind legată încă de faptul că sacii galbeni distribuiţi gratuit au ajuns să fie utilizaţi în alte scopuri decât cel pentru care au fost împărţiţi”. Dar şi faptul că la Arad se fură încă din faţa caselor sacii plini, „fapt care sabotează şi scurtcircuitează activitatea SC Polaris M Holding de colectare selectivă a deşeurilor”.
Per total, potrivit societăţii care se ocupă de salubrizarea menajeră a Aradului, bilanţul este unul pozitiv, cei 20% dintre arădenii care nu s-au aliniat încă campaniei iniţiate fiind chemaţi acum „să se implice, alături de marea majoritate a locuitorilor oraşului, în lupta pentru un mediu ambiental mai curat şi pentru colectarea selectivă a deşeurilor”.
Investiţiile
Acţiunea „Sacul Galben” a reprezentat pentru Polaris şi investiţii în utilaje şi crearea de noi locuri de muncă, la nivelul societăţii fiind creat un departament destinat exclusiv activităţii de colectare selectivă a deşeurilor.
CITESTE SI:
Citiți principiile noastre de moderare aici!