Ancheta pare să bată pasul pe loc, la Macea, unde zeci de femei ar fi mințit autoritățile că au fost abuzate de soți. În martie 2016, Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad anunța, printr-un comunicat de presă, că „mai multe persoane neidentificate din comuna Macea au prezentat ca adevărată o situaţie nereală” pentru a se putea încadra în programul „START – O viață de calitate în siguranță”, organizat de Ministerul Muncii şi de Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”, în colaborare cu o fundaţie din Bucureşti. Este vorba de femei care, în baza declarațiilor false, au obținut câte 6.000 de lei, bani plătiți prin intermediul programului adresat victimelor violențelor domestice. Chiar dacă de bani au beneficiat zeci de localnice, la Poliția Macea nu fusese depusă anterior nici măcar o reclamație de violență domestică.
Procurorii spuneau că „s-a format un dosar penal, urmând să se efectueze cercetări în vederea stabilirii circumstanţelor comiterii infracţiunii (înșelăciune – n.r.) şi a identificării tuturor persoanelor responsabile”.
Contactați de Jurnal Arădean și Aradon, reprezentanții Biroului de presă al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad au declarat că dosarul se află în cercetări tot la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ).
Program naţional
„START – O viaţă de calitate în siguranţă!” a avut lansarea la nivel naţional în 25 noiembrie 2014, la iniţiativa Departamentului pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, din cadrul Ministerului Muncii. Finanţarea, asigurată prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu scopul de a se realiza „o abordare sistemică, integrată, privind dezvoltarea unor mecanisme, măsuri, proceduri şi instrumente aplicabile la nivel naţional care să genereze beneficii pe termen lung pentru persoanele care se află în situaţii de risc privind violenţa domestică sau traficul de persoane”.
Obiectivul general al proiectului era acela de a se dezvolta mecanisme pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice şi a traficului de persoane.
În toată ţara, peste 10.000 de persoane au beneficiat de program, respectiv victime ale violenţei domestice, copii în situaţii de risc, victime ale traficului de persoane, dar şi asistenţi sociali sau angajaţi ai autorităţilor publice locale care au urmat cursuri de calificare pentru a putea ajuta victimele.
Cazul de la Sântana
Un program social asemănător a fost derulat în Sântana, iar recent inspectorii Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) şi procurorii DNA au anunţat că fac cercetări, suspectând fraudarea fondurilor europene. Aproape 50 de localnice au beneficiat de 6.000 de lei prin programul „Start pentru o nouă viaţă în comunitate”, între care opt angajate ale Primăriei Sântana. Anchetatorii cred că, în multe cazuri, declaraţiile beneficiarelor, potrivit cărora au fost abuzate de soţi, sunt false.
Citiți principiile noastre de moderare aici!