La sfârșitul lui aprilie în 2018, Retim prelua colectarea selectivă în municipiul Arad și localitățile incluse în zona 1 a județului. Colectarea a început cum nu se poate mai defectuos, imaginea munților de gunoaie care au sufocat Aradul fiind emblematică pentru acea perioadă. Cu o subdimensionare a auto-utilitarelor și o situație cu totul aparte în teren față de planul pe care l-au negociat și câștigat la licitație, cei de la Retim au încercat să se mobilizeze din mers și să găsească soluții. La doi ani de la schimbarea firmei de colectare a deșeurilor în Arad, la doi ani de când ar fi trebuit ca Aradul să facă pași importanți în direcția colectării selective, problemele încă există.
Una dintre cele mai mari probleme a implementării noului program de colectare a gunoiului a fost lipsa tomberoanelor. Mai exact, arădenii erau asigurați că vor primi tomberoanele acasă, firma sublinia că nu intră în responsabilitatea ei să le distribuie și de aici au urmat luni de zile de controverse. În cele din urmă, mare parte din arădeni au reușit să își aducă tomberoanele acasă, pe banii lor. De ce revine acum problema tomberoanelor? Pentru că arădenilor li se cere să colecteze selectiv, în tomberoanele specifice altfel urmând să rămână cu gunoiul neridicat.
Mai mulți arădeni ne-au sesizat telefonic că, în cursul ultimelor zile, au primit fluturași în care li se spunea că trebuie să dețină 3 tomberoane – maro, negru, galben – și că doar așa li se va mai ridica gunoiul. Doamna Maria explică: „Am găsit pe pubelă un anunț cum că se va aduna gunoiul după alt program și că trebuie să scoatem doar o anumită pubelă afară. Dar dacă nu avem pubela neagră? Am reușit să îmi aduc acasă pubela galbenă, dar pentru celelalte ce să fac?”. Aceeași problemă a fost ridicată de mai mulți arădeni, care fie nu au toate cele trei pubele, fie consideră că nu sunt explicate îndeajuns de clar condițiile colectării gunoiului.
Fără schimbări în program
Cu scopul de a lămuri situaţia actuală a colectării deşeurilor, am luat legătura cu reprezentanţii Retim. În ceea ce priveşte programul de colectare, aceştia ne-au explicat: „În săptămana 27 aprilie -3 mai activitatea de colectare a deşeurilor din toate localităţile în care operează compania RETIM se va desfăşura conform programului zilnic obişnuit. Nu există modificări faţă de orarele curente. Puteţi consulta programele de colectare pe site-ul nostru la următorul link: https://retim.ro/utile/programe-de-colectare/ ”.
Pubelele, pe 6 Vânători
În ceea ce privește, poate, cea mai stringentă problemă a arădenilor și anume lipsa pubelelor, Retim lămurește situația: „Recipientele maro sau galbene, precum şi cele negre (acolo unde este necesară înlocuirea unui recipient deteriorat sau în cazul unui client nou) se pot ridica de la punctul de distribuţie a pubelelor din Arad, str. 6 Vânători, nr 51. Programul de lucru este de luni-vineri, între orele 08.00-15.30. Documente necesare sunt un act de identitate valabil și contractul încheiat cu RETIM”. Așadar, arădenii ar trebui să își poată ridica pubelele de la locația de pe 6 Vânători.
În saci transparenți
Totuși pentru că există o stare de urgență, Retim spune că „având în vedere contextul pandemiei de coronavirus care face dificilă aprovizionarea cu sacii de culoare galbenă (zona rurală), precum şi în orice situaţie în care utilizatorii nu dispun de pubela galbenă, deşeurile reciclabile pot fi depozitate în orice sac transparent/pungă transparentă”.
Această situație nu se aplică însă și deșeurilor reziduale – cele din pubela neagră. Acestea nu vor fi preluate din saci. „Deșeurile reziduale se vor introduce obligatoriu în recipient (pubelă – la case sau container – în zona de blocuri), fiind obligatorie depozitarea lor prealabilă în saci care vor fi legaţi (nu se arunca deşeurile direct în recipient)”, mai arată reprezetanții companiei.
Sticlele, acasă
Ce se întâmplă însă cu ambalajele de hârtie și carton sau cele de sticlă, cu precădere în zona caselor, acolo unde arădenii ar trebui să găsească recipientele stradale destinate acestui tip de deșeuri? Ei bine, momentan Retim transmite că deşeurile din hârtie şi carton se pot depozita în recipientele destinate materialelor reciclabile (pubelele galbene sau sacii galbeni), iar pentru ambalajele din sticlă, cetățenii sunt rugați „în cazul în care nu dispun în proximitatea locuinţei de un container verde – să le păstreze în gospodărie până în momentul în care restricţiile de circulaţie vor fi îndepărtate”.
Trei tipuri de deșeuri
Potrivit Regulamentului de salubrizare elaborat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor din judeţul Arad, care a delegat contractual prin concesiune către compania RETIM Ecologic Service SA serviciul de salubrizare (colectare şi transport) pentru zona 1 a judeţului Arad, sunt definite următoarele tipuri de deşeuri:
a) deşeuri reziduale (deşeuri biodegradabile şi alte deşeuri) – pubela neagră;
b) deşeuri biodegradabile – colectabile separat doar din zona de case a localităţilor urbane – pubela maro;
c) deşeuri reciclabile (hârtie şi carton – pubela albastră, plastic şi metal – sac/pubelă de culoare galbenă, sticlă – pubelă verde).
Trimite articolul
XIncredibil, adică eu plătesc un contract ca să mă plimb pe străzi să caut containere speciale pentru sticle? Eu stau in zonă de case, de doi ani nu am vazut nici un container de sticle pe raza întregului cartier.
Pana nu veti recompensa selectarea, nu veti avea succes. Doar voi vreti sa castigati la aceasta selectie?
BAAAA GUNOAILOR CE SUNTETI ,ARADENI SELECTEAZA CAND ARUNCA GUNOAILE ,VOI LE RIDICATI CU ACCEASI MASINA TOATE TOMBEROANELE FIE PLASTIC , HARTIE ,MENAJER,LE GOLITI IN ACEASI MASINA !!1
-
Exact!!! Eu unul am incetat sa mai adun selectiv deșeurile dupa am vazut de mai multe ori ca golesc in aceeasi masina toate tomberoanele.
Autoritățile competente ar trebui să îi verifice si sa ii amendeze sau sa rezilieze contractul cu acești nemernici !!!
Nu stiu ce interese au fost ,dar incheierea contractului cu RETIM a fost o mare prostie in ceeace priveste salubrizarea in Arad.
Nu se respecta zilele de ridicare a deseurilor,deseurile reciclabile trebuie sa le pui intr-o pubela galbena a carui gabarit exagerat de mare nu poate fi tinut in toate gospodariile intr-un spatiu la indemana transportatorilor. Firma Polaris inpartea saci galbeni pentru aceste produse reciclabile si erau mai usor de depozitat ,de manevrat si transportat , neocupand un loc mult.
Daca tot a-ti impartit tomberoane si a-ti dat unul mare, ( cat istoria romaniei ), de ce nu l-ati impartit in 4 !?
Si o alta mare PROBLEMA, de ce nu va instruiti angajatii ca sa puna tomberoanele de unde le ridica, spun acest lucru pentru ca, de fiecare data le lasa in poarta cu acces pentru auto !!!