ARAD. Episcopul Covasnei şi Harghitei, episcopul Caransebeşului şi cel al Oradiei sunt propunerile Adunării Eparhiale către Sfântul Sinod pentru ocuparea funcţiei de mitropolit al Banatului, loc rămas vacant după decesul IPS Nicolae Corneanu, transmite MEDIAFAX.
Potrivit unui comunicat transmis de Mitropolia Banatului, Adunarea Eparhială întrunită, vineri, a decis să propună Sfântului Sinod trei nume pentru scaunul de mitropolit al Banatului: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei.
De remarcat că dintre aceștia doi sunt arădeni.
Preasfințitul Lucian
S-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar intre anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1992 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoș Bodrog. A rămas la această mănăstire până în anul 1994, când a fost transferat de către IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În anul 1995, a fost numit stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron”, Românești, din județul Timiș de către IPS Nicolae Corneanu. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea „Izvorul Miron” din Românești. În septembrie 2000, la propunerea IPS Nicolae Corneanu, a fost ales episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul „Lugojanul”, iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În 2006 a fost instalat ca episcop al Caransebeșului.
Preasfințitul Sofronie
S-a născut în 3 noiembrie 1967 în Arad. A fost botezat cu numele Radu Ștefan. În anul 1986 a absolvit liceul „Moise Nicoară ” („Ioan Slavici”) din Arad. Între anii 1987 – 1993 a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara. În anul 1990 a participat la înființarea filialei Asociației Studenților Creștini Ortodocși Roamâni din Timișoara, iar din 1991 a devenit președintele acesteia. S-a înscris apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universitatii „Aurel Vlaicu” din Arad, specializarea Teologie Pastorală. A fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah la Mănăstirea Hodoș-Bodrog de către ÎPS Părinte Mitropolit Serafim, cu încuviințarea ÎPS Părinte Timotei, în 12, respectiv 13 august 1995.
În ianuarie 1998, a fost chemat la Patriarhie, unde a fost numit secretar la Cabinetul Preaferictului Părinte Patriarh Teoctist, până în februarie 1999. La data de 15 decembrie 1998, în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost desemnat drept candidat principal pentru alegerile în vederea ocupării postului vacant de Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. După opt ani pe această funcție, la 13 februarie 2007, Preasfințitul Părinte Sofronie Dincec a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!