ARAD. O singură amenajare interioară din Arad și o singură firmă de design interior din județ și-au făcut loc printre firmele de design și arhitectură din București, Brașov sau Cluj Napoca selectate pentru catalogul de design a cărui grafică este asigurată de celebrul designer Karim Rashid. Catalogul a grupat parte din amenajările interioare considerate cele mai reprezentative de anul trecut. Lifestyle Design Interior, ediția 2021, este un proiect editorial al celor de la DeltaStudio, având-o ca și coordonator de proiect pe Claudia Ioana Coteanu, coperta și ilustrațiile fiind realizate, așa cum am precizat, de Karim Rashid.
După o serie de interviuri despre design în pandemie, cum supraviețuiește această industrie, ce designuri se mai poartă – dacă se mai poartă – în HORECA și despre schimbarea pe care a impus-o izolarea asupra viziunii în amenajări interioare și a raportării oamenilor la spațiul de locuit, catalogul trece la prezentarea proiectelor selectate ca fiind considerate unele dintre cele mai bune de design interior din România din ultima perioadă.
Alături de o serie de arhitecți din București, aproape 30, câțiva din Ilfov, patru din Cluj Napoca, trei din Brașov, doi din Iași și câte unul din Oradea, Târgul Mureș și Craiova, arădenii de la ID Design Studio se regăsesc în paginile catalogului cu amenajarea unei vile dintr-un cartier relativ central al Aradului.
Printre amenajările prezentate în catalog de găsesc: redefinirea unor apartamente de bloc, de tip comunist, amenajarea unor apartamente sau penthouse-uri în clădiri nou ridicate, construirea de la zero și amenajarea unor case și vile, renovări de case, reconversii de imobile vechi, crearea de amenajări interioare pentru apartamente propuse spre închiriere etc.
Catalogul prezintă echipa de designeri interiori (și de arhitecți, dacă a fost cazul) fotograful, localizarea, beneficiarii și mărturiilor lor despre traiul într-un spațiu amenajat de profesioniști, durata execuției, suprafața utilă care a făcut ținta proiectului, dar și sfaturile arhitecților și designerilor. De la minimalism, cu accente high-end, la industrial temperat cu accente glam și până la amenajări clasice sau gotice, de la clasica marmură la cele mai inedite și provocatoare materiale, până la natura care invadează apartamentele, catalogul vorbește, în fapt, despre spectacolul pe care îl oferă designerii interiori. E vorba, în plus, despre cum să-ți organizezi cel mai bine spațiul în care trăiești, despre cum să te simți liber în interior, despre a-ți face rai din ce ai. Sau, după cum se arată în volum: e vorba despre „la dolce vita”, despre o scenografie rafinată a propriului spațiu de locuit și desigur despre faptul că „ în designul de interior cerul e limita”.
Arădenii de la ID Design Studio
Proiectul arădenilor de la ID Design Studio, în colaborare cu arhitecții de la ATG Studio, a fost destinat unei familii cu doi copii și a vizat „conexiunea cu natura, intimitate și căldură, într-o casă familială din Arad”. Stilul modern-minimalist imprimat casei vine însă cu accente provocatoare și materiale inedite, cum este cazul celui folosit la șemineu. Pentru că beneficiarii au dorit să aibă „obiecte cât mai puține cu funcționalitate maximă”, Ildiko Biro și Teo Cociuba au venit cu un concept care a „pornit de la o serie de texturi naturale: rugină, lemn, piatră naturală și sticlă, prezente în interior prin finisaje și obiecte”. Șemineul care tronează și în fotografiile prezentate în catalog e una dintre piesele care i-a și adus aici, probabil și pentru că este o recuperare, o salvare a unor elemente aruncate de alții, una dintre matricele celor doi designeri arădeni:
„Elementul de la care a demarat amenajarea este o grindă recuperată de pe șantier, folosită ca mască pentru șemineu, după aplicarea unei tehnici vechi de ardere și tratare a lemnului”.
Arădenii de la ID Design Studio vorbesc și de paleta de culori folosită: paletă cromatică neutră, un fundal alb pe care se profilează culori de pământ, cu nuanțe de lut în cazul parchetului, dar și cu accente puternice de culoare, fiind urmărit constant jocul cu texturile materialelor. Proiectul arădenilor, construcție și amenajare, a durat doi ani. Fotografiile de interior au fost realizate de arădeanul Doru Gomboș, iar grădina de arhitectul peisagist Alex Ciobota.
Pierderile din pandemie
Catalogul aduce în discuție, cum era desigur de așteptat, și cât a pierdut designul de interior în pandemie. Enorm, crede Karim Rashid, care spune – în interviul care prefațează lucrărilor designerilor selectați pentru catalog – faptul că „singurele companii cu suficient capital cât sămențină proiectele de design active și inovatoare sunt corporațiile gigant”. Supraviețuitorii însă se regăsesc în paginile prezentate în catalog, iar printre ei au reușit să-și facă loc și arădenii Ildiko Biro și Teo Cociuba. Vestea bună pentru ei, odată cu pandemia, e că statul în casă mai mult decât de obicei i-a făcut pe oameni să fie mult mai conștienți de ceea ce îi înconjoară și de cum funcționează lucrurile din casele lor, de faptul că finisajele sunt importante, ca și exploatarea spațiilor și că lumina schimbă totul.
Cine este Karim Rashid
Karim Rashid este designer industrial născut în Egipt, în vârstă de 60 de ani. Proiectele sale includ articole de lux, mobilier, iluminat, design de suprafață, identitate de marcă și ambalaj. Revista Time l-a descris ca fiind „cel mai faimos designer industrial din toată America”.
Trimite articolul
XFelicitari Teo!
Felicitari !!!..Talentul si munca se remarca intodeaauna !
Felicitari oameni buni si creativi!