ARAD. Timişoara îşi dovedeşte renumele de oraş atractiv, inclusiv pentru tinerii arădeni, arată un studiu efectuat de Universitatea Politehnica Timişoara. Potrivit datelor culese de către cei care au realizat acest studiu, doi din trei arădeni care au studiat la şcoala respectivă aleg să îşi caute un loc de muncă în oraşul de pe Bega şi să devină timişoreni cu acte.
„Studiul are la bază datele culese din Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL) și cuprinde absolvenții anului 2019 ai Universității Politehnica Timișoara. În acest studiu este urmărită integrarea lor pe piața muncii în perioada septembrie 2019 – decembrie 2020”, spun reprezentanţii Politehnicii.
Iar cei care aleg una dintre specializările de Inginerie sunt aproape siguri că îşi găsesc un loc de muncă.
„Piața muncii cere în continuare ingineri, chiar dacă pandemia a afectat unele domenii. Rata de angajabilitate a absolvenților este de 80% în ceea ce privește domeniile de licență, respectiv 89% la programele de masterat. Vorbim despre absolvenții de inginerie din domeniile Construcții, Mecanică, Inginerie Chimică, Inginerie Electrică și Energetică, precum și cele specifice IT. Rata de angajabilitate poate fi mult mai mare pentru că studiul nu cuprinde absolvenții care lucrează individual, prin PFA-uri sau care lucrează în străinătate”, mai spun cei de la unitatea de învăţământ de pe Bega.
În cadrul studiului respectiv se mai arată faptul că majoritatea studenţilor arădeni care aleg să înveţe la Politehnica din Timișoara ajung să îşi găsească un loc de muncă în oraşul de pe Bega.
„Datele furnizate de REVISAL arată că în rândul absolvenților de licență, 64% dintre cei care vin să studieze în Timișoara, rămân să lucreze aici. La programele de masterat, procentul celor care rămân în Timiș din rândul absolvenților programelor tehnice crește ușor la 73%. Restul tinerilor, fie se întorc în orașul de domiciliu, fie aleg să se dezvolte în alte județe sau în străinătate”, se arată în studiul respectiv.
Motivul?
„Absolvenții rămân în Timișoara pentru că în piața muncii există o multitudine de joburi. Au de unde alege, există o diversitate pe care orașele mici nu o oferă. De asemenea, salariile sunt mult mai bune în comparație cu ceea ce pot primi de la o firmă mai mică, de acasă”, potrivit lui Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.
Trimite articolul
X“Pălărie-n-tr-un picior, ghici…oare de ce…?!” 🤔
Să fie, oare, pt că Aradul a rămas un “sat” din toate punctele de vedere, gratie “conducatorului iubit” ?! 😣
-
2 laTimisoara și 1 la Cluj
Pai, ce sa faca in Arad? Tricou, UTA, TEBA, Indagrara, Victoria, CPL, Fabrica de Zahar, Fabrica de Bere, Azoma, Libertatea, Combinatul Chimic, Aradeanca sunt campuri de betoane sparte sau zone de blocuri. In locul lor s-au deschis fabricute in zona industriala, care nu au preluat nici macar pe cei putini ce nu au plecat sa lucreze in occident. La ce sa vina dupa ce au terminat facultatea? Sa vanda tigari si suc? Sau asigurari, poate. Daca ai mai si invatat in facultate, parca nu ti-ai dori sa vinzi tigari sau asigurari. Am 19 ani de scoala in care am fost printre primii, tot timpul si daca se inchide firma la care lucrez acum in Arad nu prea mai am sanse la un nivel de trai decent si sa lucrez corespunzator studiilor.
decat sa vina in aradul turistic cu fantana arteziana muzicala pe Mures, parc multidesciplinar pe Marului, Mureselul navigabil…
minciunille falkosului ies la suprafata, in 16 ani nimic notabil pentru Arad. AM devenit o comuna intre oradea si timisoara.
Escrocul mai suna la TV Arad sa ne dea sfaturi de la bruxelles, stai acolo ca nu mai interesezi pe nimeni botoxatule.
ai adus aradul in ruina, porcule!!
Mai degrabă 3/3, in Arad după 30 de ani,in condițiile in care ai și 2 universități, pur și simplu n există locuri de munca pentru intelectuali, doar muncitori la banda și necalificați. Ăsta e tristul adevăr, zero metri pătrați de birouri clasa A, niciun parc tehnologic sau centru de afaceri, nu ai un campus universitar, nimic. In condițiile de față, mulțumită genialei administrații locale, Aradul este și va fi o Reșița sau Drobeta Turnu Severin și nici nu mai e nimic de făcut pentru că e prea târziu, ai pierdut 20 de ani față de toate orașele din jur. Asta e.
-
Exista o cladire de clasa A in Arad, singura din Judet la padurice langa CJA. Are 4 etaje si acolo lucreaza 260 membrii staff ai Joyson Safety Systems. Ai ramas in urma cu stirile
-
Extraordinar, o clădire, uimitor, una, mare realizare, Oradea, Sibiu, Brașov, Craiova (observ că nici măcar nu menționez Timișoara, Cluj,Iași ca sa nu fiu absurd) au zeci de mii de metri pătrați de birouri și locuri de munca calificate și bine plătite. La noi, fabrici și uzine, muncitori la banda, unități de producție, zero. Ăsta e Aradul PNL 2021.
-
Din pacate asta e situatia. Ai dreptate. Multumim liderilor galbeni care au condus orasul in ultimii ani…oricum nici cei rosii nu ar fi facut nimic. Aradul va avea un viitor stralucit…de comuna
-
-
E normal!Stau in Arad si lucrez la Timisoara.Din pacate edilii nu au reusit sa faca din Arad un oras de maxim interes.Lucrez la o multinationala care ar fi putut fi lejer la Arad.
Din pacate Aradul este foarte imbatrinit.Sincer ma gindesc sa-mi vind casa si sa cumpar la Timisoara
e si clar odata ce doar gunoaie avem in fruntea orasului care sfideaza, fura si distrug totul. Macar timisorenii au ales schimbarea pe cind in Arad continuarea hotiei si distrugerii orasului !!
Unde sa lucreze in Arad. Nu sunt locuri de munca pt cei cu studii superioare. Daca plasezi CV pe bestjob ,nici macar nu ti-l citeste (in cazul in care apare ceva post).
Nu doar arădenii aleg să se stabilească în Timișoara, ci și oltenii, moldovenii și romulanii, toași
Eu si cu soția mea, ne-am mutat la scurt timp după căsătorie la Oradea acum vreo 2 ani. Am ales între Timișoara și Oradea, pentru că Aradul, eu fiind inginer, ea consultanta juridică, nu ne-a oferit oportunități, mai ales pentru ea. La Arad cand aude ca ai o diplomă de facultate de Timișoara sau un centru mai răsărit, nici nu mai vrea sa audă. Piata muncii pentru studii superioare este inexistentă aici. Nu te i-a nimeni, soția mea a terminat dreptul la Cluj, nici nu vor să audă. Am preferat Oradea, ca desi am fost student la Timișoara, e un oraș în plin progres, care atrage lumea bună, si imi ofera o multitudine de oportunitati de dezvoltare, si sunt mulțumit de alegerea făcută. Cu parere de rau, dar înafară de muncitori necalificați, Aradul nu atrage deloc creiere, oameni cu studii superioare, iar asta se vede si pe starea generala a orasului. Mai am cunostinte care au ales Oradea sau Timișoara, plecând din Arad… Pentru ca daca vrei mai mult de la viata, nu prea ai ce sa faci în Arad.
-
Paul, imi pare rau sa iti spun dar nu poti pretinde ca ai o educatie buna atunci cand scrii “i-a”
Multa bafta celui care te-a angajat :))
-
Multumesc, ai dreptate. Greseala mea. În rest, chiar e ok, unde m-am angajat. 🙂
-
esti educat tu si falca pupincuristule
-
-
Mă bucur că nu te-a ales Timișoara. Unul care i-a n-are ce să caute acolo!
Timișoara, Cluj, Iași, București sunt centre universitare cu tradiție care vor atrage cei mai buni studenți. Deși lipsa de viziune și incompetența primăriei Arad este evidentă, nu cred ca ii se pot imputa lispa joburilor pentru cei cu studii universitare. În primul rând ar fi nevoie de o restructurare la nivel universitar, 2-3 linii de studii serioase în parteneriat cu angajatori dispuși să investească pe termen lung. Degeaba deschizi o companie de IT, un BPO daca o sa ai 50 de candidati și ăia trecuți prin Goldiș/Vlaicu.. de urmărit modelul Oradea, Brașov, Sibiu, Craiova; în mod realist doar cu ei am putea concura. Sunt convins că dacă există cerere, sigur se găsesc investitori care să construiască clădirile de birouri necesare, spațiu avem mai mult decât suficient 🙂
-
Sunt convins ca multi s-ar intoarce de la Timisoara terminarea facultatii daca ar avea locuri de munca bune in Arad… asa ca nu e vorba doar de cei cativa care termina la Goldis/Vlaicu asa cum ai zis.
-
Absolut, dar investitorii vin unde deja sunt siguri ca au un pool mare de candidati. Nu poti face o investitie mare bazandu-te ca o parte din aradeni s-ar intoarce pe meleagurile natale.
-
-
E prea târziu să mai poți concura și cu orașele alea pe care le-ai spus (de rang secund), pur și simplu e prea târziu. Aradul are minim 10 ani de dezvoltare în minus față de Oradea, Sibiu etc, Timișoara sau Cluj nici nu are rost comparația. Din păcate totul e compromis, e clasicul brain drain, strategie catastrofala de acum 20 ani și nu prea mai e nimic de făcut. Nu mai e populație capabilă că sa atragă companii și locuri de munca serioase, primăria Arad face in 2021 piața de lemne și o prezintă ca o realizare, cu asta ai spus tot. Aradul se va depopula in continuare, Goldișul va da faliment, iar unitățile de producție se vor muta încet încet înspre orașe de genul Vaslui, Severin etc pe măsură ce se dezvolta infrastructura, in arad nu va rămâne nimic decât un Petroșani cu istorie și atat.
Degeaba tot scrieti/scriem aici. S-a vazut la vot ce putem. Falca e multumit daca-l injura lumea, spunand ca nu poate multimi pe toti….doar ca sunt foarte multi dintre cei nemultumiti de Aradul asta. Altii traiesc in orase muuult mai atractive decat al nostru si nu ne ramane decat sa plecam. Sa-i lasam pe ei sa se laude ca au mai asfaltat un drum de tara. Spuneti-mi unde poti duce niste turisti daca vin la tine in vizita in Arad? Sunt cateva zone unde linistit se poate filma Cernobil 2.
In ultimii 20 de ani, ati auzit de vreun program in ce priveste dezvoltarea orasului Arad ? Nu ! Dar intre timp se distrug toate parcurile si terenuri de sport.
Vi se iau ochii cu stadionul, cetatea, spitale si mai nou teatrul vechi.