ARAD. La mai bine de 10 ani de când asigurarea obligatorie a locuinței a intrat în vigoare, în continuare cea mai mare parte a proprietarilor decid să nu își asigure casele. Din 15 iulie 2010, în România, asigurarea locuințelor a devenit obligatorie, dar până acum nu s-au găsit pârghiile pentru ca această asigurare să devină și o realitate. Deși legea spune că fiecare proprietar este obligat să aibă o asemenea poliță încheiată, în fapt doar doi din zece arădeni au încheiate, acum, poliție de asigurare. De ce? În primul rând pentru că asigurarea obligatorie este considerată de cei mai mulți dintre proprietari o taxă în plus care nu asigură vreo garanție, iar despăgubirile se aplică doar în cazul unor dezastre naturale.
Potrivit paginii Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) în Arad, la 31 decembrie 2020, în Arad sunt în vigoare 37.571 de polițe de asigurare împotriva dezastrelor. Aceste 37,5 mii de polițe reprezintă în fapt un grad de asigurare de doar 19,02%, adică doi din zece arădeni și-au asigurat locuințele. Gradul de asigurare din județul Arad este sensibil mai mic decât cel de la nivel național – 19,28%. Totuși, în județul vecin – Timiș, gradul de asigurare se apropie de 30%, fiind unul dintre județele cu cele mai ridicate grade de asigurare, după Capitală – 40,47% și Brașov – 32,81%.
Așa cum era de așteptat, din polițele de asigurare aflate în vigoare în Arad cele mai multe sunt în mediul urban. La finalul lui decembrie erau asigurate 27.093 de locuințe în mediul urban și 10.478 în mediul rural. Tendința este similară și la nivel național, trei din patru locuințe asigurate fiind în mediul urban.
În ceea ce privește plățile făcute, în acest moment au fost plătite daune în valoare totală de 20.274,00 lei. Suma este extrem de mică față de cuantumul total național plătit – 5.658.521,94 lei, ceea ce indică și faptul că arădenii fie nu au avut asigurări obligatorii atunci când au fost loviți de dezastrele naturale, fie în ultimii 10 ani Aradul a fost ferit de calamități. Cert este că după un deceniu în care s-a impus asigurarea locuințelor, încă nu există reglementări clare cu privire la cine, cum și în ce condiții poate verifica aceste polițe, propunerea ca asigurarea să trebuiască plătită în momentul achitării impozitului pe locuință nefiind pusă deocamdată în practică.
Ce spune legea?
Potrivit legii privind asigurarea obligatorie a locuințelor (Legea 260/2008) proprietarii de locuințe sunt obligați să încheie polițe de asigurare obligatorie a locuințelor, suma maximă asigurată fiind de 20.000 euro pentru locuințele tip A și de 10.000 euro pentru locuințele tip B. Prima anuală obligatorie este de 10 euro în cazul locuințelor tip B și de 20 euro în cazul locuințelor tip A. Așadar, indiferent de valoarea reală a locuinței asigurate suma nu poate fi mai mare de 20 mii euro, fapt pentru care cei mai mulți proprietari aleg asigurările facultative care le pot da o garanție că în cazul unor nenorociri vor putea recupera o sumă cât mai apropiată de valoarea reală a proprietății.
Ce este PAD?
PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor. Prin PAD sunt acoperite daunele produse construcțiilor cu destinația de locuință de oricare din formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate. Asigurările obligatorii PAD sunt emise exclusiv de societatea de asigurare POOL-UL DE ASIGURARE ÎMPOTRIVA DEZASTRELOR NATURALE S.A. (PAID), înființată în temeiul Legii nr.260/2008 și autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (detalii despre societate sunt disponibile pe site-ul www.paidromania.ro).
Trimite articolul
X…”PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este o poliță de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundații, cutremure sau alunecări de teren asupra locuințelor.” …
Eu trăiesc în Arad de 74 de ani. Alunecări de teren, ioc, cutremure … am simțit unul aculm vreo … 30 de ani când aveam locul de muncă la etajul 8 al ”Casei Albe”, recte Administrația I.V.A și sediul I:C:P:V:A.
Iar inundații … în 1970 ți parcă prin 1974-1975.
Deci … NO COMENT !!!!
-
Ai dreptate.Eu daca vreau sa-mi asigur casa,o s-o fac tinand cont de aprecierile mele si ale consultantului in asigurari,la societatea de asigurari pe care o aleg eu si cu optiunile mele.Nu ma voi asigura impotriva a ceva ce nu se poate intampla.Pentru ca asa cum ai scris,alunecari de teren-nu,cutremure de mare amploare-nu,cat despre inundatii,cele din “70 si “75,au fost gestionate cu vechile diguri.Dupa construirea digurilor noi-la care am participat ca specialist,nici nu mai poate fi vorba.
Nu mai plangeti de mila societatilor de asigurare, stiti bine cum sunt si ca nu de mila omului preseaza sa aiba asigurati ,
-
de mila lor “plângem”…. ci de a TA…
Vin vremuri grele oameni buni locuri de munca nu mai sunt, si alea care mai exista sunt remunerate cu minimul pe economie marea maoritate…Deja ma uit pe starda, cel ce-si permite o pizza e considerat bogat…la fel si individul de la Kaufland ce impige 5 felii de ceafa un saculet de cartofi si o plasa de portocale…asa ca despre ce vorbim in fond?