ARAD. În 29 octombrie, patru persoane – faţă de care Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova a început cercetările pentru tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori tăiaţi fără drept – au fost prezentate în faţa magistraţilor Judecătoriei Lipova care au admis propunerea procurorilor de arestare preventivă pentru 29 de zile. În urma judecătorii recursului, în 31 octombrie, la Tribunalul Arad, doi din cei patru, tată şi fiu, au fost puşi în libertate. Li s-a interzis doar să părăsească ţara fără încuviinţarea instanţei.
Au tăiat 370 de arbori
Despre cei doi bărbaţi care au fost puşi în libertate, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova spun că „din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada august-septembrie 2013, inculpaţii au tăiat fără drept şi au sustras 370 de arbori, în volum de 357 metri cubi din pădurea Primăriei Ususău, producând acesteia un prejudiciu de 93.204 de lei. Materialul lemnos a fost transportat de inculpatul Sohorca G. cu un autovehicul în Ungaria, unde l-a vândut unor cetăţeni maghiari”.
Violare de domiciliu
La o simplă căutare a numelui celor doi bărbaţi – Sohorca G. şi Sohorca D. V. – pe site-ul Tribunalului Arad a fost găsită o trimitere către un dosar de violare de domiciliu. Astfel, în dosarul numărul 380/250/2013, care are ca obiect violarea de domiciliu, Sohorca G. şi Sohorca D.V. au calitatea de inculpaţi. Dosarul a fost înregistrat la 7 iulie 2013, la Judecătoria Lipova, până acum având loc mai multe termene, iar la ultimul, care a avut loc în 16 octombrie, judecătorul a „admis cererea formulată de apărătorul ales al inculpaţilor şi acordă termen pentru ca inculpaţii să se împace cu părţile civile”.
Precizări Direcţia Silvică Arad
Într-o precizare trimisă pe adresa de e-mail a redacţiei, reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad au ţinut să clarifice faptul că pădurarul despre care s-a scris în Jurnal Arădean că este cercetat penal în dosarul tăierii celor 600 de arbori este angajat al Ocolului Silvic Privat „Valea Mureşului” R.A., ocol silvic cu sediul în Bârzava şi nu angajat al Direcţiei Silvice Arad. „Având în vedere faptul că în publicaţia dvs. din data de 01.11.2003, în articolul – „Au defrişat dealurile” , s-a înscris faptul că pădurarul cercetat penal este angajatul Ocolului Silvic Bârzava, vă comunicăm că informaţia este greşită, pădurarul fiind angajatul Ocolului Silvic Privat -”Valea Mureşului” R.A”. Tot Direcţia Silvică Arad punctează şi faptul că „înţelegem să răspundem pentru neregulile ce se produc în fondul forestier naţional proprietate publică de stat dar nu este corect ca, la mai mult de 10 ani de când mai mult de jumătate din fondul forestier naţional este administrat prin structuri silvice private, R.N.P.-Romsilva prin direcţiile silvice din subordinea acesteia şi prin ocoalele silvice de stat să deconteze neregulile ce se produc în fondul forestier naţional administrat prin ocoale silvice private”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!