Mihaela Ion, un nume care acum zece ani umplea ziarele naționale după ce a înșelat peste o sută de persoane, în calitate de agent de asigurare, revine în atenție, de data asta la Judecătoria Lipova. Magistrații de la Lipova au trimis-o în judecată pe femeie pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Conform soluției pe scurt a Judecătoriei Lipova, instanța „(…) constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul emis în dosar nr. 870/308/P/2022, 711/P/2023 şi 122/310/P/2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, precum şi competența instanței pentru judecarea cauzei, legalitatea administrării probatoriului şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpatul Ion Mihaela, pentru săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune, (…) (persoană vătămată SC Agro Sirena SA), fals material în înscrisuri oficiale, (…), uz de fals,(…), înșelăciune, (…) (persoană vătămată SC Alle Star Holding SRL), fals material în înscrisuri oficiale, (…), uz de fals, (…)”.
Încheierea finală de camera preliminară arată că femeia, în cursul lunii noiembrie 2020, a indus în eroare reprezentanții a două societăți comerciale – SC Agro Sirena SA (din Șiștarovăț) şi SC Alle Star Holding SRL (din Șeitin) cu privire la oferirea serviciilor de consultanță și obținere fonduri europene, în schimbul sumei de 40.000 lei, aceasta nefăcând vreun demers în vederea înregistrării cererii de finanțare sau a celorlalte documente necesare.
„Inducerea în eroare s-a realizat și prin întocmirea și folosirea de către inculpata I.M. a unor înscrisuri falsificate, respectiv a scrisorilor de înștiințare nr. 12686 și nr. 12873 privind admiterea de principiu la finanțare în limita bugetului alocat Programului REGIO POR Prioritatea de investiții 2.2, prin emiterea acestor înscrisuri în numele Agenției pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Vest, fără a avea un drept legal de a emite astfel de înscrisuri. Femeia le-a promis reprezentanților celor două firme că le va scrie proiectele de finanțare pentru obținerea de fonduri europene, însă nu a făcut, de fapt, nimic în privința asta. La audieri, femeia a negat că cele două scrisori de înștiințare ar fi fost falsificate de către ea, iar despre banii primiți de la cele două firme inculpata a declarat că „reprezentau costuri administrative și avansuri pentru întocmirea proiectelor, conform contractelor încheiate”.
Documentele întocmite de procurori arată că femeia cu domiciliul în București este divorțată, are studii postuniversitare și are ocupația de consultant management integrat. În aprilie 2009, Direcția Națională Anticorupție anunța că procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei Ion Mihaela în sarcina căreia s-au reținut trei infracțiuni de înșelăciune (din care două în formă continuată) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. „În perioada noiembrie 2005-august 2007, inculpata Ion Mihaela, în calitate de agent de asigurare al S.C. ALLIANZ ŢIRIAC ASIGURĂRI S.A., printr-o complexă acțiune de inducere în eroare, prin folosirea unor mijloace frauduloase, a obținut pentru sine, în mod injust, sumele de 2.799.244 euro, 11.900 USD şi 70.000 RON, fiind înșelate un număr de 109 persoane. De asemenea, în perioada ianuarie-noiembrie 2008, în aceeași modalitate, a obținut pentru sine, în mod injust, suma de 25.500 euro de la alte două persoane. În concret, inculpata Ion Mihaela a vândut persoanelor respective un produs financiar fictiv tip asigurare–investiție, modificând totodată unele caracteristici ale acestui produs pentru a crea aparența garantării unor randamente de peste 100% pe an. Pentru a câștiga încrederea investitorilor, în realizarea activității infracționale, inculpata s-a folosit de renumele SC Allianz Tiriac Asigurări prin utilizarea unor înscrisuri care purtau însemnele formale ale societății, precum şi chitanțe, extrase de cont, formulare tip polițe de asigurare care atestau în mod nereal obținerea unor sume de bani ca urmare a investițiilor făcute”, transmitea DNA în aprilie 2009.
În iunie 2014, femeia a fost condamnată de Înalta Curte de Casație și Justiție. „Condamnă pe inculpatul ION MIHAELA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea, în concurs, a 2 infracțiuni de înșelăciune și de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată”, a transmis SNA în 2014. Tot prin sentința de acum zece ani, femeia a fost obligată să plătească, în solidar cu Allianz Țiriac Asigurări SA, peste 650 de mii de euro despăgubiri celor pe care i-a înșelat.