ARAD. Doi membri ai Filarmonicii de Stat Arad au fost izolaţi la domiciliu, după ce s-au întors din China – ţară aflată în plină epidemie cu coronavirus. Cei doi instrumentişi nu sunt arădeni – unul e din Timişoara iar celălalt din Reşiţa. Alături de alţi colegi de-ai lor din ţară, ei au fost într-un turneu în China şi chiar au susţinut un concert la Wuhan – oraş în care au fost depistate cele mai multe cazuri de infecţie cu coronavirus. În prezent, numărul total al persoanelor infectate cu coronavirus depăşeşte 600, iar cel al deceselor a ajuns la 25. Virusul s-a răspândit deja şi în alte provincii chineze, precum şi în Japonia, Thailanda, Coreea de Sud şi Statele Unite.
Organizația Mondială a Sănătății a luat o serie de măsuri pentru a controla răspândirea virusului. Şi la nivel naţional, Ministerul Sănătăţii a dispus pregătirea unor măsuri în cazul apariției îmbolnăvirilor de coronavirus. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad a informat medicii de familie și unităţile sanitare cu paturi de pe raza județului privind măsurile care trebuie luate „în caz de suspiciune de îmbolnăvire cu pneumonie cauzată de coronavirus Wuhan, China”.
Cei doi, simptome specifice infecţiei
Un medic din cadrul DSP Arad i-a consultat şi pe cei doi instrumentişti ai Filarmonicii arădene. Rezultatul este îmbucurător: nu au fost constatate simptome ale infecţiei cu coronavirusul 2019-nCoV şi este puţin probabil ca acestea să apară în viitor. Asta pentru că, în cazul infecţiei cu coronavirus, perioada de incubaţie (perioada de la momentul contactului cu virusul pâna la apariţia simptomelor) este de 14 zile, iar cei doi angajaţi ai filarmonicii arădene s-au aflat în Wuhan în urmă cu 50 de zile – când încă nu fusese depistat niciun caz de îmbolnăvire.
Directorul Filarmonicii de Stat Arad, Doru Orban, ne oferă mai multe detalii: „I-am consemnat încă de miercuri (22 ianuarie-n.r.) să stea în carantină acaasă şi să treacă urgent pe la epidemiolog ca să constate starea lor de sănătate. I-am trimis acasă pe termen de 14-15 zile, în acord cu doamnele doctor de la Direcţia de Sănătate Publică pentru că starea lor trebuie monitorizată, să nu fie cumva purtători de virus. S-au întors luni (20 ianuarie-n.r.) din China, dar nu au fost încă în instituţie, nu au avut partituri de interpretat şi nu au trecut pe la Filarmonică. Ei sunt în concediu încă de la începutul lunii decembrie 2019 – unul în concediu medical , unul în concediu fără plată. Au fost în China în nume personal, instituţia noastră nu a avut concert în China. Întâmplător, au concertat şi la Wuhan şi ne păzim acum pentru a nu da naştere la răspândirea epidemiei. Dar, din discuţiile telefonice pe care le-am avut cu ei, am dedus că nu au simptomatologie de tip coronavirus. Dar, pentru siguranţă, vor sta acasă 14-15 zile, sub supravegherea medicului de specialitate. La Timişoara este un centru regional care urmăreşte acest virus şi încercăm să ne conformăm deciziilor legale în acest domeniu.”
Citiți principiile noastre de moderare aici!