ARAD. Surprize la înscrierea pentru şcolile profesionale. La finele lunii mai s-a încheiat prima etapă de înscriere pentru învăţământul profesional iar numărul elevilor de clasa a VIII-a care au făcut cerere pentru acest tip de învăţământ a depăşit aşteptările. Chiar dacă la nivel de judeţ au rămas locuri libere, în jur de 150, pentru următoarele două etape, sunt şcoli unde trebuie organizat concurs de selecţie pentru că numărul celor înscrişi este dublu faţă de numărul de locuri disponibil. Două şcoli din municipiu, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” şi Colegiul Economic sunt puse în situaţia de a face concurs pentru că numărul elevilor înscrişi este dublu faţă de numărul de locuri. Concurenţă mare şi în judeţ, la Chişineu Criş şi la Pecica, unde se impune, la fel, o triere a candidaţilor. Departajarea se va face în urma unui examen organizat la nivelul unităţii de învăţământ dintr-o materie stabilită printr-o decizie a conducerii şcolii respective iar nota obţinută va fi inclusă în media de admitere. Aceasta se va face luând în calcul 70% media de admitere (calculată între media generală la Evaluarea Națională, care are o pondere de 75%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 25%.) și în proporție de 30% nota obtinuță la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învățământ. Locurile vor fi ocupate în ordinea mediilor.
Încă două etape
Din cele 640 de locuri pentru învățământul profesional au fost ocupate în acest prim val de înscrieri 488 de locuri, existând însă școli care și-au completat deja toate locurile. Elevii de a VIII-a pot încă să ocupe și celelalte locuri rămase libere în următoarele două etape, una la finele lunii iulie și ultima la finele lunii august. Ceea ce trebuie precizat este faptul că există posibilitatea ca o parte din cei înscriși să se retragă după admiterea la liceu, în cazul în care decid să renunțe la învățământul profesional.
„Rezultatele acestei prime etape ne-au surprins în mod plăcut. Ne bucurăm să vedem că interesul pentru învățământul profesional a crescut, că tot mai mulți elevi au înțeles că școlile profesionale sunt pentru cei care vor să învețe o meserie, care vor să se specializeze pe un anumit domeniu. Am făcut campanii, în perioada premergătoare înscrierilor, de conștientizare a elevilor și a părinților de avantajele pe care le are pe piața muncii un absolvent de școală profesională, cu calificările obținute. Ne bucurăm să vedem că efortul nostru a meritat și că școala profesională scapă încet, încet de imaginea de cenușăreasă a sistemului de învățământ”, a punctat inspectorul de specialitate din cadrul IȘJ Arad, Vasile Borza.
Bursa
Poate și bursa pe care o vor primi cei care vor urma o școală profesională, 200 de lei pe lună, a contribuit puțin la atractivitatea ofertelor, dar e un început de bun augur pentru această relansare a școlilor profesionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!