Doi preoţi pensionari din Arhiepiscopia Aradului au trecut la viaţa veşnică în ultimele zile. Părintele Flor Teodorescu, fost preot la Catedrala Veche din Arad, a murit în noaptea de 28/29 iulie 2022, la vârsta de 85 de ani. Înaintea sa, în seara zilei de 26 iulie, a încetat din viaţă părintele Pavel Savu, fost preot în Parohia Șiria, Protopopiatul Lipova, la vârsta de 67 de ani. Ambii au avut probleme de sănătate.
„Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop vicar Emilian Crişanul, alături de preoții și credincioșii din Arhiepiscopia Aradului se roagă Bunului Dumnezeu să le așeze sufletele împreună cu drepții și să dăruiască mângâiere membrilor familiilor îndoliate și fiilor duhovnicești” – transmite Arhiepiscopia Aradului.
Pr. Savu, date biografice
Părintele Pavel Savu s-a născut la data de 26 aprilie 1955, în localitatea Șiria. După absolvirea şcolii gimnaziale a urmat cursurile Seminarului Teologic din Caransebeș, apoi ale Institutului Teologic din Sibiu. Este hirotonit preot la 29 noiembrie 1981, de către PS Visarion Aștileanu, pe seama Parohiei Berechiu, Protopopiatul Ineu. La 1 octombrie 1987 este transferat preot în Parohia Șiria, unde rămâne până în anul 2020, când se pensionează.
Pentru bogata activitate desfășurată în parohiile încredințate, părintele a fost hirotesit iconom (1998), de către IPS Părinte Timotei Seviciu.
Trupul neînsuflețit al Părintelui Pavel Savu a fost depus în biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Șiria, în care a slujit timp de 33 de ani. Vineri, 29 iulie, ora 19, se va săvârși slujba priveghiului. Sâmbătă, 30 iulie, ora 12, se va săvârși slujba înmormântării.
Pr. Teodorescu, biografie
Pr. Flor Teodorescu s-a născut la 5 ianuarie 1937, la Târgu-Neamț, tatăl său înscriindu-se într-un lung șir de preoți odrăsliți de pământul binecuvântat al Moldovei. După absolvirea liceului, în anul 1954, începe cursurile Facultății de Medicină din București, de unde se retrage doi ani mai târziu, în urma decretului dat pentru izgonirea de pe băncile școlilor din România a aparținătorilor și copiilor de preoți. Dă examen de admitere la Seminarul Teologic din Târgu-Neamț, iar după absolvirea acestuia urmează cursurile Facultății de Teologie din București, unde obţine licenţa în 1965. În anul 1976 începe cursurile de doctorat, secția Practică, specialitatea principală Drept bisericesc, din cadrul Facultății de Teologie din București. La data de 11 decembrie 1979, promovează examenul oral aprofundat de admisibilitate.
În anul 1964 își unește destinul cu preoteasa Macrina Nicolau, și ea absolventă de Seminar teologic. Au împreună doi copii. În 1965 este hirotonit și numit preot în comuna Vicovul de Jos, județul Suceava, parohie unde va sluji timp de doisprezece ani și unde își va pune amprenta prin lucrările de reconstrucție la biserică și casa parohială. În 1978 este numit vicar-administrativ al Episcopiei Aradului și Hunedoarei, lucru care determină stabilirea familiei sale în orașul Arad. În același an este numit și preot slujitor la Catedrala Episcopală din Arad. Pe perioada exercitării funcției de vicar-administrativ, gestionează patrimoniul Episcopiei Aradului. Coordonează, în colaborare cu Muzeul Arad și Biblioteca Județeană Arad, realizarea muzeelor de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog și Mănăstirea Arad-Gai.
În anul 1986 se retrage din administrație, continuându-și activitatea de preot slujitor la Catedrala Veche. Se implică în numeroase activități de caritate și ajutorare a celor în nevoi, cercetându-i pe cei aflați în Centrul pentru vârstnici din Arad, Centrul de primire al minorilor și Penitenciarul Arad. Participă la numeroase conferințe și publică articole în reviste și publicații de specialitate. La data de 27 ianuarie 2014, după o perioadă de 51 de ani de preoție, se pensionează.
Spre pomenirea părintelui Flor Teodorescu se vor săvârși următoarele slujbe: vineri şi sâmbătă, 29-30 iulie, de la orele 19.00, în sala de cor a Parohiei Arad-Centru, se va oficia slujba priveghiului. Duminică, 31 iulie, de la orele 9.30, se va oficia Sfânta Liturghie iar în continuare va avea loc slujba Prohodului, în Catedrala Veche din Arad.
Trimite articolul
Xcovid?
-
Nu, nu a fost COVID. În articol este precizat că ambii preoți au avut probleme de sănătate.
-
Nu! Pentru tine ca esti mai prostut.
-
A fost un popa ex crok care a influentat in mod negativ treburile in biserica ortodoxa, de asemenea a santajat multi preoti, inclusiv pe SARACUL DE TATAL MEU, in scopul de asi aduce neamurile lui in Arad, ca sa-i puna in mod abuziv si pe nedrept la conducerea parohiilor, de exemplu nesimtitul de popa dan si maga.rul de fratele lui…(popi, pentru ca nu se pot numi Preoti).
S-a dus si asta… in IAD, in sfarsit, s-a ales cu ce merita de mult timp… Acum se “desfata” împreuna cu cei pe care i-a slujit…
Inteleg ca familia e indoliata, dar e bine sa stiti adevarul !-
E vorba de flor t , nu de celalalt, sa fim intelesi !
-
-
tot mai mult vom vedea consecintele waxcinarii cu supa experimentala pentru combaterea covrig2019lie, si incet, dar sigur, urmeaza o alta waxvarza de inmultire cu covrigi,bine toate din fixpix,si din nou waxcinari, obligativitate de purtarea de masca, oricum nu salveaza si nu are nici un efect, dar cine nu gandeste cu mintea lui, iar o va musca, si din nou vom fi , ca vitele, fraieriti ca statul si oculta ne vor bine si sanatatea, mare minciuna, statul si sistemul te vrea bolnav pentru ca fiecare om este o valuta forte pentru imbogatirea catorva oligarhi care trag sforile…, si aradon de ce oare monopolizezi unele comentarii ? asta este transparenta? libertatea de exprimare? sau asa sunteti platiti sa NU postati comentariile care prezinta realitatea si nu sunt de acord cu minciunile sistemului…., sa va fie rusine… .
-
Gogule ți-ai luat tabletele?
-
Banuiesc ca-i destul de clar ca nu si le-a luat .
-
Are dreptate @REEFMAN, daca erau nevaxeenati scriau mare in titlu.
-
-
Amu sa vezi spectacole de preluare posturi…Incepe licitatia….Pffff…Cine da mai mult….spre pomenire….Ha,ha,ha…Cine are tolba mai mare?