Încurcate sunt căile Domnului iar când e vorba de pământuri, acestea sunt şi mai greu de descâlcit. O somaţie a Primăriei din Şiria sosită la Parohia Bisericii Ortodoxe din Mîsca, pe 8 iulie, indica o restanţă la plata impozitului pe terenul agricol în valoare de aproape 700 lei, reprezentând plata pe anii 2008 şi 2009. Suma nu a deranjat prea tare cât a supărat faptul că biserica, scutită prin lege de plata impozitelor, a fost somată să-l achite. Preotul paroh, Beniamim Gligor, susţine că este singura biserică din întreaga comună care a fost somată să plătească aceste taxe. Acelaşi preot spune că nu a fost precizată şi suprafaţa impozitată, parohia fiind, potrivit declaraţiilor, proprietara a 3,76 ha şi încă 5 ha, primite „prin lege dar nu şi faptic” declară preotul Gligor.
Varianta unu
Primarul din Şiria, Valentin Bot, explică respectiva somaţie: „Impozitul solicitat nu este pentru terenul bisericii, ci pentru cel care figurează pe numele preotului, deci pentru persoană fizică. Pentru terenul respectiv s-a plătit timp de doi ani impozit, respectiv în 2007 şi 2008, iar de atunci nu a mai plătit nimeni şi în evidenţele primăriei figurează cu restanţă la încasări”, justifică edilul local. Cele 5 ha (mai exact 5,44 ha) sunt trecute pe numele preotului, ca persoană fizică, şi nu apar în proprietatea parohiei Mîsca, aşa încât nu pot fi scutite de plata impozitului.
Varianta doi
Cazul a ajuns şi la Arhiepiscopia Arad care a demarat o anchetă. Problema nu era impozitul cât subvenţiile încasate pentru cele 5 ha de la APIA, al căror cuantum ajunge la aproape 7000 lei (70 milioane lei vechi). S-au dus în conturile bisericii sau ale preotului?
După câteva zile de cercetări, Arhiepiscopia a ajuns la concluzia că „Parohia este proprietara celor 5 ha iar banii primiţi de la APIA sunt în evidenţa şi gestiunea parohiei”, declară părintele vicar Iacob Bupte.
Nelămuriri evidente
Lucrurile nu sunt însă atât de limpezi pe cât s-ar dori. Cineva s-a încurcat în hârtii cu bunăştiinţă sau din neştiinţă. Fie preotul a uitat să declare, şi la Primăria din Şiria, cu acte de proprietate că cele cinci hectare sunt ale parohiei şi astfel să fie scutite de impozit, fie acestea chiar nu sunt în proprietatea bisericii ci sunt, aşa cum apar în actele primăriei, pe numele unei persoane fizice. Atunci însă se aşterne o umbră de îndoială peste ancheta feţelor bisericeşti.
Lumina vine de la APIA
Singurii care pot lămurii situaţia terenurilor şi ale încasării subvenţiilor, în perioada 2007-2009 sunt cei de la APIA, unde am solicitat un răspuns oficial.
M.A.
Citiți principiile noastre de moderare aici!