Ianuarie este luna în care aniversăm două dintre cele mai importante personalități ale literaturii române: Mihai Eminescu, poetul (15.01.1850 – 15.05.1889) și Ioan Slavici, prozatorul (18.01.1848 – 17.08.1925), pe care i-a unit o strânsă prietenie, dincolo de universul literar.
Eminescu şi Slavici
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale și aniversarea scriitorilor Mihai Eminescu și Ioan Slavici , Muzeul Memorial „Ioan Slavici-Emil Monția” din Șiria, în colaborare cu Grădinița P.N. 1 Șiria, a inițiat o activitate educațională, prin care și-au propus să aducă mai aproape de preșcolari, importanța și farmecul poeziei eminesciene, dar și imaginarul și hazul, identificate în basmele lui Slavici.
Grupele de copii au fost coordonate de doamnele educatoare Baltă Manuela (grupa mică), Bencheu Angelica (grupa mijlocie) și Olariu Catalina (grupa mare).
„Au fost citite poemul «Ce te legeni, codrule?» și povestea «Ioanea mamei», copiii ascultând cu atenție și curiozitate! – ne-a spus muzeograful Laura Mateş. Bucuria lor de a participa la activitatea de pedagogie muzeală, ne-a făcut să înțelegem că, nu e prea devreme pentru a le vorbi despre Eminescu și Slavici, în termenii adaptați nivelului lor de a asimila informații, și nici pentru a le recita poezii sau a le citi basme! La sfârșitul activității educaționale, au primit semne de carte, ilustrându-i pe cei doi scriitori și cuprinzând totodată, citate din operele acestora”
Expoziţie Ioan Slavici
Expoziţia dedicată scriitorului Ioan Slavici, născut la Şiria în 18 ianuarie 1848, cuprinde trei săli în care, prin fotografii de familie, diplome, premii, decoraţii, manuscrise, cărţi şi ziare, este evocată personalitatea complexă a acestuia.
În expunere este prezentată succint viaţa scriitorului, în diferite perioade, începând cu locul natal Şiria; studiile la Arad, Timişoara, Pesta şi Viena; prietenia cu Eminescu şi activitatea în cadrul „României June”. Activitatea publicistică la ziarul „Tribuna” din Sibiu a fost marcată de procesele de presă şi întemniţarea la Vacz. După ieşirea din închisoare, Ioan Slavici s-a stabilit în Bucureşti, iar în 1892 scriitorul şirian devenea cetăţean român. Cariera sa didactică a fost marcată de ocuparea funcţiei de profesor la Azilul Elena Doamna, apoi cea de director al Institulului Oteteleşanu din Măgurele şi profesor la Liceu German din Bucureşti, perioadă în care a editat o serie de lucrări didactice.
Un segment important al expoziţiei este dedicat operei scriitorului – nuvele, poveşti şi romanul Mara – publicată în diferite limbi.
De-a lungul carierei sale de scriitor, jurnalist şi cadru didactic, Ioan Slavici a primit distincţii şi premii: Ordinul Coroana României, decoraţia Răsplata muncii în învățământ, medalia Bene Merenti, în anul 1891 pentru publicarea documentelor Hurmuzaki, iar în anul 1903 a primit premiul Academiei Române pentru romanul istoric „Din bătrâni”.
De o valoare documentară, dar şi emoţională deosebită, este prezenţa unei părţi din camera de lucru a scriitorului din casa din Bucureşti, mobilier donat muzeului arădean de către familie.
Gratuit la Muzeu
Cu prilejul aniversării 168 de ani de la nașterea marelui scriitor român Ioan Slavici (18 ianuarie 1848 – 17 august 1925), în weekend pasionaţii de istorie, literatură şi muzică au putut să viziteze gratuit expoziţia permanentă, dedicată scriitorului şirian, deschisă la Castelul Bohus din Şiria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!