SĂVÂRŞIN. Domeniul Regal Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, şi-a redeschis porțile pentru vizitatori începând de sâmbătă, 29 aprilie, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, și a ASR Principele Radu.
În ziua redeschiderii au avut loc și două evenimente speciale. Sâmbătă a fost inaugurată Casa Ceaiului, clădirea istorică de pe domeniu care a fost restaurată cel mai recent. Apoi, timp de două zile – sâmbătă şi duminică – se desfășoară un festival dedicat satului românesc, care adună circa 30 de producători locali, dar și filme românești și concerte susținute, printre alții, de Mircea Baniciu sau Nicu Alifantis.
FOTO: V.O.
Inaugurarea Casei Ceaiului
La inaugurarea Casei Ceaiului au fost prezente autorități locale și personalități din societatea civilă din Arad, Timiș, Bihor, Hunedoara, Cluj și Mureș. Au fost, de asemenea, prezenți reprezentanți ai Armatei României, ai Bisericii Ortodoxe Române și ai Jandarmeriei Române, trei instituții puternic legate de Coroana Română, atât istoric, cât și prin ample proiecte ale prezentului și viitorului societății românești.
„Casa Ceaiului a fost creată pentru a întregi ospitalitatea oferită vizitatorilor domeniului. Ei vor putea servi cafea, ceai, răcoritoare, gustări și prăjituri. Sala Ceaiului va fi, totodată, un spațiu cultural și educațional, găzduind expoziții, lecții deschise, reuniuni și evenimente publice” – transmit reprezentanţii Familiei Regale.
Odată cu deschiderea Satului Regal și a parcului pentru public, Casa Ceaiului va sta la dispoziția vizitatorilor în fiecare săptămână, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
Festivalul „Suflet de România”
Sâmbătă, Majestatea Sa Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au găzduit, în Parcul Regal, la intrarea din strada Regina Ana (Valea Troașului), festivalul „Suflet de România”. Evenimentul, care se desfășoară pe durata a două zile întregi, încurajează gospodarii din mediul rural să se conecteze la comunitate și îndeamnă pe cei care vizitează comunitățile rurale să descopere micii producători locali, tradițiile și obiceiurile autentice ale satului românesc.
„Festivalul este o continuare a acordului tripartit <Creștem comunități>, semnat de către Asociația Casa Majestății Sale, Universitatea de Științele Vieții <Regele Mihai I> din Timișoara și lanțul de magazine Profi, pentru susținerea producătorilor locali și conservarea artizanatului autentic și tradițional românesc” – precizează reprezentanţii Familiei Regale.
Obiective turistice
Începând din 29 aprilie, Satul Regal și Parcul Regal pot fi vizitate în fiecare săptămână în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Castelul, folosit în mod curent de către membrii Familie Regale, nu este deschis publicului, dar pe domeniu, pot fi vizitate Muzeul Regal al Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai I, Casa Ceaiului, magazinul de suveniruri și parcul care înconjoară castelul. În parc pot fi vizitate Grădina Ascunsă, Micul Pavilion, Aleea Lungă, Grădina Toscană, Aleea Stejarilor Bătrâni și lacul cu insulă și debarcader. Parcul Regal a fost creat începând cu anul 1816, iar pe întinsul celor aproape 20 de hectare, există încă 12 stejari cu vârste de peste 300 de ani. Cel mai vechi arbore al parcului, Stejarul Forray, a fost plantat în anul 1650.
Pentru a vizita muzeele și domeniul cu parc, prețul unui bilet este de 30 de lei, iar copiii, studenții și pensionarii plătesc 15 lei.
În cursul anului 2022, Domeniul Regal Săvârșin a atras aproximativ 25.000 de vizitatori.
„Acasă”
Domeniul Regal Săvârșin, unde se află singura reședință privată a Familiei Regale în România și care era locul preferat al Regelui Mihai I – Castelul Regal Săvârșin – este locul pe care Majestatea Sa Maregareta îl numește „acasă” și „căminul familiei”.
Trimite articolul
XINTREBARE
familia fostul rege Mihai plateste taxe si impozite la bugetul local pt cladirile padurile si terenurile pe care le are?Numa-ntreb pt ca doar fostul rege cat a trait a fost scutit conform legii de asa ceva fiind veteran de razboi…………copiii si nepotii nu sunt scutiti .de impozite
-
Cat timp avem slugi la putere, nu cred ca o sa platesca! Desi vorbim de un FOST -rege,iar acum, de urmasii unui FOST-rege,unde e logica?!!! De la Ferdinad incoace, regalitatea s-a depreciat extrem in Ro, esuand lamentabil in 1940 si 1947,acesta-i adevarul!
Inmultiti nr de vizitatori cu costul unui bilet de intrare si vedeti ce sume a incasat aceasta familie.Ca ori ce venit , aceasta suma este impozitata?
-
Calculează cât câștigă vizitatorii domeniului negrea, unde copii și pensionarii “nu au nici o reducere” la bibetul de intrare inexistent, pentru a putea construi casele familiei de pocăiți.
-
Si asta e doar legat de ,, biletele de intrare ,, insa ce sume se fac din exploatarea lemnului , cine impoziteaza acele venituri ??? iar daca aceste lipitori nu platesc impozit la stat , de ce nu platesc ??? primaria Savarsin impoziteaza propietatea primita cadou de Mihai ?
multumim Casei Regale pentru sprijinul acordat Savarsinului