SĂVÂRŞIN. Familia Regală a României anunţă deschiderea Domeniului Regal de la Săvârşin pentru public.
„Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald și elegant. Pe urmă, există această amprentă istorică de neșters a întregului domeniu. Sute de ani din Evul Mediu și istoria modernă a Europei, într-un loc strâns legat de lumea puterii politice, economice și de efervescența culturală a celor cinci secole din urmă ale continentului. Castelul și parcul de astăzi au, exact ca și în timpul vieții Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunității, de aceea am și făcut timp de atâția ani eforturi să refacem patrimoniul construit și patrimoniul natural. Începând cu ziua de 10 mai 2021, Satul Regal și Parcul Regal sunt deschise vizitărilor în grupuri ghidate” – transmite Majestatea Sa Margareta a României.
Când se pot face vizite
Domeniul Regal Săvârșin este deschis publicului de la 1 mai până la 1 octombrie, în fiecare săptămână sâmbăta și duminică, între orele 9.00 și 18.00. Vizitarea parcului se face în prezența unui ghid.
Grupuri organizate pot vizita domeniul și în restul lunilor anului, precum și în alte zile ale săptămânii, dacă solicită în prealabil, pe e-mail (contact@savarsinregal.ro) sau telefonic (0743.183.181), o vizită specială.
Care sunt atracţiile Domeniului Regal
Câteva dintre cele mai frumoase locuri ale Parcului Regal sunt: heleşteul, aleea care duce la heleşteu şi podul de peste apă, arcada cu glicine, Micul Pavilion ridicat în secolul al XVIII-lea, Grădina Ascunsă, Aleea Lungă, Fântâna Toscană, Grădina de trandafiri a Reginei.
Satul Regal cuprinde opt clădiri: Muzeul Regal al Automobilului (aflat în clădirea restaurată a garajului regal), Atelierul Auto al Regelui Mihai (aflat în aceeași clădire în care a fost în anii 1940), Spălătoria și Călcătoria (aflate și ele în clădirea lord în 1940), Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeași cu cea din anii 1940), Casa Tehnică și Magazinul de Suveniruri. În afară de Casa Ceaiului, celelalte clădiri au fost restaurate, cu mijloace proprii, cu materiale și cu meșteri locali, în anii 2011-2017. Construcția lor datează probabil de la începutul anilor 1900, dar nu este exclus să fie cu câteva zeci de ani mai în vârstă.
Trimite articolul
XNu mai are madame Dudă bani, sau simte nevoia sa se laude si sa-si faca imagine? Cui ii pasa de ei si de ce au ? A propos, la cat se ridica taxele si impozitele platite statului roman de familia Dudă si de celelalte neamuri ce au recuperat domenii ? sau numai prostimea plateste, politicieni ce dau pe dinafara de cata osnza au adunat si famili duda si afinii sunt scutiti de taxe si impozite ?
-
anonimee!Doamne ce bine ti se potriveste acest nume!Oare mai trebuie sa treaca mult pana se va curata societatea de aceste lepre bolsevice???!!!
-
Tu sigur ești/ai fost coleg de ”muncă” cu Și nu te-a luat cu el la Bruxelles. Petru și Pavel … PETROV și POPOV.
Ar trebui să te faci miiic … mic…. cât un CORONAVIRUS. -
Popov! Adevarurile scrise de “anonim” sunt dureroase foarte,pentru voi, tzucalarii ex-ului, asa-i? Dupa mintea ta piticoata, a spune adevarul inseamna a fi lepra bolsevica? Pana una-alta ,iti amintesc ca tocmai “leprele bolsevice” au fost cei care l-au decorat ,cu Ordinul Pobeda” pe fostul rege…Adica mergand pe logica ta, cel care primeste cea mai inalta decaoratie a imperiului sovietic de la niste “lepre bolsevice”, nu este si el la randul sau tot o lepra?? Dar,oare pentru ce fapte marete a primit ex-ul , aceasta inalta distinctie,cumva pentru fapte in folosul Poporului Roman ?? Sau pentru fapte de TRADARE in folosul unui stat strain, INAMIC la acea vreme??
Stii ca fapta inaltului demnitar(alteta regala)de a trada pe mana inamicului ,pe timp de razboi,pe un Maresal al Armatei romane, se pedepsea la vremea respectiva cu pedeapsa capitala?? Oare de ce nu i s-a aplicat infractorului pedeapsa prevazuta de legislatia tarii sale, ci alta legislatie, a unor state straine?? Norocul vietii sale,al ex-ului, a fost acela ca au castigat razboiul rusii si aliatii lor ,americani si englezi,fiindca altfel se vorbea azi de un tradator si urma de el nu mai exista pe teritoriul tarii noastre;ce sa mai vorbim de restituiri, de asa-zise acte de caritate..
Apropo, numele de “popov” ti se trage de la poponet, nu gresec ,asa-i? Esti ceva maestru pe la popov si nu stim noi?
-