ARAD. Grupare infracțională organizată, trafic de droguri, trafic de persoane, criminalitate informatică, contrabandă cu țigări. Sunt sintagme pe care am început să le auzim des, tot mai des. Fie că e vorba despre județul Arad sau nu. Astfel că putem trage o concluzie: criminalitatea organizată a devenit deja un flagel. Iar raportul Europol – denumit “Serious and Organised Crime Threat Asessment 2021”, publicat pe subiect, ne arată o Europă acaparată de criminalitate organizată, o amenințare serioasă la adresa societății și economiei Uniunii Europene.
De asemenea, într-un alt document, de data aceasta întocmit de autoritățile române, în speță Ministerul Justiției – proiectul „Strategia Națională Împotriva Criminalității Organizate 2021-2024” – se trage un semnal de alarmă masiv în ceea ce privește criminalitatea organizată care „domnește neperturbată” peste România.
Situația este atât de scăpată de sub control, încât, ca reacție la contextul în care ne aflăm în ceea ce privește criminalitatea organizată, „Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 (SNApȚ 20-24) ridică la nivel de amenințare la adresa securității naționale, pentru prima dată, într-un document de acest tip, fenomenul criminalității organizate, stabilind în consecință obiective naționale de securitate necesar a fi atinse de instituțiile cu responsabilități în lupta împotriva fenomenului”.
În deschiderea documentului întocmit de Ministerul Justiției se arată: „Criminalitatea organizată a devenit o realitate de neignorat, cu evoluție semnificativă în ultimii ani și o proiecție de dezvoltare îngrijorătoare în cel mai înalt grad pentru instituțiile de aplicare a legii. Criminalitatea organizată afectează cetățenii și comunitățile în cele mai diverse și severe modalități. Viața, integritatea fizică, libertatea, patrimoniul, liniștea și încrederea în propria siguranță personală și a familiei fiecărui cetățean, precum și pacea socială sunt în pericol cât timp fenomenul de criminalitate organizată persistă și se multiplică, viața economică și socială a comunităților sunt perturbate, individul și societatea în ansamblu sunt ținte permanente ale acestui flagel. De aceea, criminalitatea organizată trebuie confruntată frontal, sever și cu toate mijloacele, până la diminuarea și anihilarea ca fenomen infracțional”.
Traficul de droguri pe primul loc
Așadar, în chestiunea criminalității organizate, fie că ne referim la mafia lemnului, la cea a drogurilor sau la mafia țigărilor de contrabandă, răspunsul se cere a fi direct proporțional cu riscurile semnificative pe care le generează.
Dacă anul 2021 va fi anul în care structurile specializate ale statului român în combaterea criminalității organizate vor reuși anihilarea Hidrei (n.r. în mitologia greacă Hidra era un șarpe monstruos cu mai multe capete, în locul cărora creșteau altele dacă erau tăiate) rămâne de văzut. Ceea ce vă putem prezenta este cum a decurs activitatea de anul trecut pe acest subiect, în cazul nostru fiind vorba despre Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Arad.
Activitatea DIICOT Arad pe 2020
Cele mai multe dosare instrumentate, anul trecut, de procurorii DIICOT Arad au fost cele din sfera traficului de droguri, fiind soluționate 25 de dosare, dintre care 24 prin rechizitoriu și unul prin acord de recunoaștere a vinovăției. 39 de inculpați, dintre care 17 arestați preventiv, au fost trimiși în judecată pentru trafic de droguri. Procurorii DIICOT Arad au indisponibilizat în vederea confiscării 17,043 kilograme de cannabis, 1,46 kilograme și 1.506 comprimate MDMA, 402,51 grame de amfetamină, 205,94 grame de substanțe psihoactive, 25 bucăți timbre LSD, 16,79 grame de cocaină și 0,82 grame rezină de cannabis.
În 2020, la nivelul DIICOT Arad au mai fost soluționate 13 dosare având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni din sfera contrabandei cu țigări, fiind întocmit un rechizitoriu și 12 acorduri de recunoaștere a vinovăției, privind 13 inculpați, dintre care cinci arestați preventiv. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin această activitate ilicită se ridică la 1.125.989 de lei. DIICOT Arad spune că în cursul anului 2020 a destructurat „două grupări infracționale organizate specializate în traficul de droguri, respectiv contrabandă asimilată cu țigări, iar din totalul celor 44 de cauze s-au luat măsuri asigurătorii într-un număr de 10 cauze, valoarea acestora fiind de 671.710 lei”.
Trafic de persoane și criminalitate informatică
În ceea ce privește numărul de cauze care au vizat săvârșirea unor infracțiuni de trafic de persoane/minori au fost soluționate două dosare penale, ambele finalizate cu rechizitoriu, prin care au fost trimiși în judecată 10 inculpați, dintre care șapte arestați preventiv. De asemenea, în cele două dosare penale de trafic de persoane/minori, procurorii au identificat, în total, șapte victime, șase minore și una majoră. Totodată, a fost finalizată prin rechizitoriu și o cauză privind săvârșirea unor infracțiuni de către migranți, prin care au fost trimiși în judecată cinci inculpați.
DIICOT Arad a mai soluționat, anul trecut, trei cauze vizând săvârșirea unor infracțiuni din sfera criminalității informatice, fiind întocmit un rechizitoriu și două acorduri de recunoaștere a vinovăției pentru patru inculpați.
Criminalitatea organizată este, fără dubiu, prezentă și în Arad. Fiind județ de graniță, Aradul va fi mereu pe harta grupărilor de criminalitate organizată, fie că vorbim de traficul de droguri, de cel de țigări de contrabandă sau de traficul de migranți, pentru că suntem „poarta spre Europa” și „ușa către Balcani”.
Trimite articolul
XDacă nu sunt bani pentru oamenii de rând se descurcă
Și nu mai bine diicot ar rezolva pe cei de la dna ca dorm în cur și lasă căpușele libere făcând promisiuni
„Criminalitatea organizată a devenit o realitate de neignorat, cu evoluție semnificativă în ultimii ani și o proiecție de dezvoltare îngrijorătoare în cel mai înalt grad pentru instituțiile de aplicare a legii.
in conditiile in care in grupurile infractionale gasim,politicieni,politisti,administratori ai statului,deputati,senatori,cum ati vrea sa fie?faceti curatenie in propria ograda baieti,pestele de la cap se inpute
Penibile realizări DIICOT Arad
Păi cine administrează traseele, vânzările, distribuția drogurilor, țigărilor, migranților?
Tot Aradul știe, numai DIICOT nu stie. Doar așa de ochii lumii mai arestează și urechează câte un amărât cu 100 fire din piața!!
Infractori cu state vechi plătesc taxe la miliție iar când chiar nu au alternative îi mai trimit și pe aceștia la transport sa fie sigur.
Țigările confiscate ajung înapoi la piață doar nu vor da foc la bani!
Alții își fac bloc pe Cocorilor pe banii din țigări iar DIICOT nu știe!!
Haha penibile realizări de ochii presei!