Pentru că stagiunea care tocmai s-a deschis poartă numele de REPER 65, conducerea Teatrului Clasic a decis ca, începând de acum, periodic, să fie aduși în fața spectatorilor oameni care au contribuit cu ceva la viața teatrală arădeană în cei 65 de ani. Primul invitat a fost Ovidiu Cornea, cel mai longeviv director al Teatrului Clasic, care a povestit întâmplări din perioada în care s-a aflat la conducerea instituției, sub atenta moderare a actorului Zoltan Lovas.
Despre ”Domnișoara Nastasia”…
”Domnișoara Nastasia” are ca centru de rezistenţă unul dintre cele mai cunoscute texte din dramaturgia românească: ”Domnișoara Nastasia”, de G. M. Zamfirescu. Cel ce semnează regia acestui spectacol, pentru teatrul arădean, este Laurian Oniga care aduce în fața publicului iubitor de teatru povestea unui destin tragic în faţa imposibilităţii de depăşire a propriei condiţii, unde împlinirea nu e îngăduită nici în plan material, nici afectiv.
Așadar, preț de aproape două ore și jumătate, „Domnişoara Nastasia“ aduce în faţa spectatorilor o lume săracă, plină de durere și frustrare, o „mahala cu maidane de gunoi, cu femei murdare şi beţivani”, după cum o descrie chiar Nastasia, care își dorește cu tot dinadinsul să evadeze de acolo. Singura sa speranță este tânărul Luca , meseriaş crescut în atelierul de curelărie al părintelui său, care îi promite că o va scoate din sărăcia cruntă în care trăiește și o va lua cu el pentru a-i schimba viața. Totul ia o altă turnură când Vulpaşin (alcoolic și bătăuș – ”spaima mahalalei”), un alt pretendent la mâna Nastasiei, pe care tânăra nu îl vrea ”în ruptul capului” se decide că cel mai bine ar fi să scape de Luca. Zis și făcut. Într-o noapte ”apăsătoare, cu lună plină” îl înjunghie pe Luca. Răvășită de durere, Nastasia începe să bea peste măsură și ia decizia că cel mai bine s-ar răzbuna pe Vulpașin dacă ar accepta să se mărite cu el și apoi s-ar omorî. ”Mie mi l-a luat pe Luca, cel mai de preț pentru mine. Ce prețuiește Vulpașin cel mai mult? Pe mine…” Așa se și termină povestea Nastasiei care în noaptea nunții, când toată lumea se chefuiește, își ia viața, fiind găsită spânzurată…
Spectacolul ”Domnișoara Nastasia” nu are cum să nu ”te prindă”, prin amestecul de trăiri, de emoții care arată o societate depravată, săracă, în care fiecare face ce crede el că l-ar ajuta să îi fie bine, fătră să țină cont de ceilalți.
Din distribuția acestui spectacol fac parte: Nastasia – Carmen Vlaga Bogdan, Ion Sorcovã – Ovidiu Ghiniţã, Vulpaşin – Ovidiu Crişan, Luca – Ştefan Statnic, Vecina – Oltea Blaga, Paraschiva – Carmen Butariu, Niculina – Oana Kun, Luca Lacrimã – Sabastian Neteda, Ionel – Constantin Florea, Cârciumarul – Dan Covrig, Fete din mahala – Liliana Balica, Roxana Sabãu, Alina Danciu, Omul necãjit – Ştefan Statnic, Haimanaua – Ionel Bulbuc, Cerşetorul – Cãlin Stanciu, Orbul – Claudiu Oblea, Pacoste – Robert Pavicsits, Sorin Calotă.
Cei care nu au ajuns la premiera spectacolului ”Domnișoara Nastasia” îl pot vedea în această seară (luni, 16 septembrie, ora 19.00), în sala mare a Teatrului Clasic ”Ioan Slavici”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!