Domnule preşedinte Dorel Căprar, cum apreciaţi demisia Guvernului Boc?
Este un act care parafează, dacă mai era nevoie, falimentul politicilor promovate de PDL şi mai ales de Traian Băsescu. Este o victorie a bunului simţ, este o victorie a societăţii civile care a forţat arogantul regim Băsescu să dea un pas înapoi. În toţi aceşti ani, Guvernul Boc a condamnat românii la sărăcie.
Nu a fost capabil să ia măsuri eficiente pentru a contracara efectele crizei economice, nu a fost capabil să creeze noi locuri de muncă. A produs veritabile dezastre în domenii-cheie, adoptând legi fără consultarea şi acordul celor direct interesaţi. Mă refer aici la Codul Muncii, la sănătate şi educaţie. În schimb, clientela politică a PDL a fost bine alimentată, prin investiţii inutile şi supraevaluate. Românii s-au exprimat puternic în spaţiul public nu neapărat datorită programelor de austeritate, ci mai ales pentru că în timp ce ei suferă, cei de la PDL se îmbogăţesc.
Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pe ger şi zăpadă, în peste 60 de oraşe din ţară. Sute de mii, poate milioane de oameni s-au exprimat prin intermediul internetului, pe reţele de socializare pentru soluţia alegerilor anticipate. Din păcate, românii sunt sfidaţi din nou de regimul Băsescu.
Vă referiţi la desemnarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu?
În primul rând mă refer la respingerea ideii alegerilor anticipate. Este soluţia pe care oamenii o cer, soluţia logică într-o astfel de situaţie. Niciodată o guvernare nu a avut un nivel de încredere atât de scăzut. În loc să avem un an sacrificat, cu o guvernare în care nu crede nimeni, ar fi mult mai bine să întrebăm electoratul cine ar trebui să conducă România într-un an care se anunţă dificil.
O altă mare sfidare este modul în care Traian Băsescu şi-a reafirmat intenţia de a stăpâni România. Ca să mă exprim în termeni tehnici, Băsescu a schimbat doar interfaţa. Marioneta este alta, păpuşarul este acelaşi. În esenţă, nu se schimbă nimic, România va fi condusă, în continuare, discreţionar de Traian Băsescu. Cred că a şi dorit să transmită clar acest lucru.
Nu este un scenariu exagerat?
Nu. Să luăm pe rând faptele. Traian Băsescu a insistat că Boc şi-a dat demisia din decembrie, dar a fost anunţată public în ianuarie. Prin asta a vrut să spună că nu a ţinut cont de protestele din stradă, de ceea ce spun românii. Apoi, alegerea premierului este sugestivă. Se oficializează guvernarea bazată pe serviciile secrete promovată de Băsescu – este cred un caz unic în lumea civilizată.
Premierul desemnat a avut o carieră controlată de Traian Băsescu în ultimii ani, deci o persoană pe care ştie că o poate controla şi de acum încolo. Un alt element important este creionarea priorităţilor de guvernare tot de către Traian Băsescu. Nu vă aminteşte de Boc? Mihai Răzvan Ungureanu vine cu un program de guvernare făcut de Băsescu. Vine cu miniştri, unii din eşalonul doi din PDL, care nu au fost altceva decât ascultători supuşi ai lui Traian Băsescu, susţinători fără condiţii şi obiecţii ai tuturor aberaţiilor susţinute de Guvernarea PDL. Totul este o mascaradă, atât timp cât programul de guvernare este acelaşi iar comanda la Traian Băsescu.
Ce va face opoziţia în acest context? Va relua dialogul cu puterea?
Şi opoziţia a fost sfidată de Traian Băsescu, care a arătat că nu ţine cont de constituirea USL şi a invitat separat PSD, PNL şi PC la consultări. USL a prezentat anul trecut o serie de programe sectoriale, pentru economie, educaţie, agricultură, administraţie locală, toate ignorate de guvernarea PDL. Ştiţi ca măcar o idee să fie dezbătută serios? Nici măcar una! Din moment ce avem de-a face cu o altă interfaţă a lui Traian Băsescu, cred că orice dialog este inutil. USL va continua protestul parlamentar şi toate demersurile pentru consultarea cât mai grabnică a electoratului.
„Ar fi mult mai bine să întrebăm electoratul cine ar trebui să conducă România” (Dorel Căprar)
Citiți principiile noastre de moderare aici!