JURNAL ARĂDEAN. Domnule Popa, zilele care tocmai au trecut au confirmat faptul ca d-voastră sunteţi un candidat cert al USL pe colegiul 3 Senat, Valea Mureşului. Practic nu va faceţi griji decât cu privire la modul în care veţi duce campania şi cum veţi convinge alegătorii. Sunteţi pregătit?
DOREL POPA. E greu de dat un răspuns cu da sau nu. E uşor de dat unul diplomatic din care nimeni nu înţelege mai nimic. Încerc să fiu cât mai sincer şi să vă spun în primul rând că nu sunt speriat de ceea ce va urma. Am mai trecut prin câteva campanii electorale şi am încercat să promovez un ton echilibrat şi trebuie să recunoaşteţi că în mare măsură am şi reuşit. De data aceasta, însă, lucrurile par mai complicate la prima vedere. Ca şi economie de timp, nu sunt deloc în avantaj. Acoperirea ca spaţiu este foarte mare şi totodată diversificată din punct de vedere social-cultural, etnic şi religios. Vă asigur, pe d-voastră, cât şi pe alegătorii din această arie, că până în data de 7 decembrie, ora 24, voi face în aşa fel încât să pun piciorul cel puţin o dată în toate oraşele şi comunele arondate. Doar cine nu vrea nu va auzi de mine şi nu mă va vedea. Voi face asta pentru a-i cunoaşte îndeaproape pe cei care urmează să-i reprezint în Senatul României. Pe foarte mulţi dintre ei, cu nume şi prenume. Aşa înţeleg eu pregătirea. Care nu se va încheia în duminica alegerilor.
Mulţi dintre contracandidaţi fac aproape la fel. Se duc în colegiu, promit o grămadă de lucruri, dau spectacole asortate cu băutură şi mâncare. Cu ce vă deosebiţi faţă de aceştia, sau mai precis ce credeţi că va face diferenţa?
DOREL POPA. Îmi cereţi să deconspir oarecum din strategie, care în asemenea condiţii este foarte importantă. Deşi n-am s-o fac, pot totuşi să vă spun că nu voi fi promovat decât de mesaj. Ca ceilalţi, vor merge şi vor face tot felul de acţiuni în campanie, este normal pentru că nu există altă cale de a te face cunoscut, decât să te arăţi. Acesta este un criteriu de la care se pleacă. Mai apoi, trebuie să spui ceva, care crezi că te poate face câştigător. Aşa funcţionează, cel puţin la suprafaţă. Oamenii însă au modele, valori şi dorinţe. Însumate, ele ar trebui să se regăsească în decizia de la vot. Dacă ar fi doar atât, ar fi foarte simplu. Experienţa ultimilor ani arată că se pot câştiga sau influenţa alegeri şi prin tot felul de ilegalităţi ce rămân doar în dosare neterminate şi pe care nici istoria probabil nu le va consemna. şi mă refer aici la modele de „convingere” care ţin de acel „scop ce scuză mijloacele”.
Totul se permite, dacă instituţiile rămân aplecate politic. S-a demonstrat asta. Urmarea firească este că, plecând de la minciună, cu nici un preţ nu mai poţi clădi vreun adevăr. Iar, în final, se traduce în proasta guvernare ce are ca efect imediat condiţia de viaţă mediocră pe care românul o are. Nici nu mai contează cine este de vină pentru această situaţie. Important este să ne recuplăm la adevăr iar acesta va aduce cu siguranţă atât reconstrucţia, cât şi responsabilizările individuale. Iată, un astfel de concept poate face diferenţa.
Frumos spus, chiar idilic. Vorbiţi despre o societate la care nu încetăm a visa din 1946. Romanii, care au trăit cu adevărat în democraţii consolidate în zeci sau chiar sute de ani pot doar să spere că şi ţara lor va putea porni pe un astfel de drum. Credeţi că 2013 va însemna pentru Parlamentul României un alt început?
DOREL POPA. Îmi doresc din tot sufletul ca acest început să fie unul nou. Pentru asta este nevoie de câteva condiţii. Cred că cea care trebuie să fie piatra de temelie şi, deci, o condiţie sine qua non este îndepărtarea lui Băsescu de la Cotroceni. Cât mai repede. Omul acesta este atât de inadecvat ţării noastre încât orice zi în care îi permitem să vorbească şi să semneze acte în numele României este una cu prejudicii imense. Din toate punctele de vedere. Apoi trebuie redesenate absolut toate instituţiile şi profesionalizate. Nu exclud o evaluare a patrimoniului privat obţinut în condiţii cel puţin îndoielnice, precum nici atragerea de răspundere acolo unde se dovedeşte corupţie, fraudă etc. Poate că vom vorbi de o altă Constituţie la care primul său articol să fie de natură a ne identifica bi-milenismul creştin cum ar fi: „poporul român formează, prin mila lui Dumnezeu, un stat unitar, naţional, indivizibil şi inalienabil”. Chiar dacă multora le vine greu să creadă, eu sunt convins ca următorul Parlament va fi diferit, şi asta în sensul bun. Veţi vedea.
Ne destăinuiţi vreo surpriză?
DOREL POPA. În ceea ce privesc surprizele, în materie de interes politic nu s-a mai inventat demult nimic. Doar unii îl traduc în interes meschin, mafiot sau de grup. Încerc cu ajutorul d-voastră, şi al celor care mă vor sprijini să închidem împreună paranteza. Cea a determinării în alte cancelarii cu consecinţe păguboase pentru români.
Citiți principiile noastre de moderare aici!