JURNAL ARĂDEAN. Domnule Dorel Popa, continuăm discuţia începută cu ceva timp în urmă. De-acum nimic nu se mai schimbă, candidaţii sunt deja în campanie, unii chiar şi-au etalat figurile pe afişe, bannere. Pe d-voastră nu vă vedem deocamdată pe nici un panou şi nici nu zâmbiţi „Colgate”, spre electorat. Nu vreţi să câştigaţi?
DOREL POPA. Fiţi liniştit, îmi doresc, o dată ce am intrat în competiţie, să o câştig. Şi o voi face. În termenii mei, înţeleg să respect întâi de toate chiar competiţia însăşi. Dacă legea spune că anumite lucruri nu se fac, eu nu vreau să le fac. Oricum, nu cred că subzistă vreun câştig dacă îţi promovezi imaginea pe stâlpi cu câteva zile mai devreme. Pe de altă parte, este foarte posibil să apară un semnal negativ în percepţia alegătorilor, ca urmare a nerăbdării sau chiar a precipitării în acest caz. Este ca şi cum furi un start (deşi nu vreau să fac vreo acuzaţie), pentru a-ţi asigura locul de frunte. Tot ceea ce ţine de imagistică în ceea ce mă priveşte va apărea după data de 9 noiembrie.
Aveţi mai mulţi contracandidaţi. Vă este teamă de careva?
DOREL POPA. V-am spus de cine şi de ce îmi este teamă, data trecută. Dacă nu s-ar promite luna şi stelele de pe cer, singurele care se mai văd cât de cât cu ochiul liber, oamenilor le-ar fi cu siguranţă mai greu să aleagă acum. şi aici mă gândesc chiar la cei care fac din exerciţiul votului un lucru responsabil. Au atâtea precedente încât marea majoritate care deschide gura înspre ei nu pot s-o facă fără a intra în ridicol. Ce ar putea de exemplu să promită cineva care îţi intră în casă, îţi ia din portmoneu cca 25% şi peste ceva vreme vine din nou la tine pe stradă şi-ţi cere să-l mai laşi o dată înăuntru, pentru că nu a terminat lucrarea de la prima lui intrare. Câtă analiză îi trebuie acelui om pentru a nu se mai lăsa dus cu preşul? Sau cât timp îi este necesar pentru a-l pune pe fugă pe solicitant? Interesant este totuşi curajul pe care îl au pedeliştii, căci aşa se numesc, să îi provoace pe sărmanii români, arătându-li-se, joviali de multe ori, cinici în alte dăţi şi prezentându-li-se ca falnici apărători de drepturi. Eu refuz sa cred că vor mai primi voturi decât din partea celor direct interesaţi şi de la aceia pe care îi mai pot şantaja. În final vă răspund tot cu o întrebare: credeţi că am a mă teme de astfel de candidaţi?
Ne-aţi spus despre proiectul cu care veţi veni în faţa celor peste 150 mii locuitori ai judeţului. Este el unul viabil, votabil?
DOREL POPA. La o primă vedere el arată o necesitate. Enormă. Vine şi din toate sondajele de opinie din ultimii ani. Este vorba de refacerea încrederii dintre omul politic şi electoratul său. Nu este nicidecum un proiect pilot, el va fi aplicat acolo unde mulţi dintre colegii mei au înţeles, ca şi mine, că fără o astfel de încredere nu se poate realiza democraţie în România. De asemenea, nu face parte din categoria „vorbe fără acoperire”, doar pentru a mă face interesant. Este dacă vreţi, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple încă din anii 1990 sau mai bine spus nu ar fi trebuit să se piardă ceea ce se câştigase imediat după acel decembrie. Acum suntem obligaţi să muncim de zeci de ori mai mult pentru a convinge şi să fim mult mai atenţi la ceea ce spunem. Este de ajuns să promiţi o chestiune concretă, punctuală unei comunităţi iar, când vei fi în poziţia să decizi, nu o vei face, vei fi descalificat. Sunt un om serios, cântăresc de mai multe ori până decid că pot şi, cel puţin din cauza aceasta, cred în substanţa acestui proiect. Pentru că mă reprezintă şi pentru că este condiţie de bunăstare.
Cum veţi ajunge la aceasta? Nu este prea pretenţios? Prea empiric?
DOREL POPA. Tocmai v-am spus. Nu iau decizii decât în urma valorificării posibilităţilor. Pe legea care este acum în vigoare se pot face multe, dar gândiţi-vă la programul de reformă al USL-lui. Vom vorbi în curând de o mai mare subsidiaritate locală, chiar şi financiară. Nici nu va mai conta foarte mult culoarea politică. Va fi nevoie de un cu totul alt tip de parlamentar, care să dea socoteală, chiar şi în timpul mandatului. Încet-încet, vom ajunge la democraţie consolidată, dar trebuie să începem de undeva. Acum este momentul, nu trebuie pierdut. Pentru că oamenii asta aşteaptă de la noi, iar noi nu avem dreptul să le ignorăm speranţele. În ceea ce mă priveşte, merg înainte cu hotărârea caracteristică ardelenilor, convins că votul din 9 decembrie va fi unul masiv pentru USL şi pentru mine, desigur. Nu este o chestiune de simţuri, ci una ce se bazează pe analiză, dezbatere şi multă comunicare. Sper că tot ceea ce voi prezenta în următoarele zile va demonstra cu prisosinţă, că sunt, împreună cu alegătorii mei, pe un drum corect. Care duce undeva, spre un scop prestabilit, total altfel de cum s-a petrecut în ultimii ani. Am, şi vă transfer şi d-voastră, din această siguranţă.
„Merg înainte cu hotărârea caracteristică ardelenilor, convins că votul din 9 decembrie va fi unul masiv pentru USL şi pentru mine, desigur”
Citiți principiile noastre de moderare aici!