„Evenimentele culturale din orașul nostru încep să crească numeric, iar acest lucru este absolut benefic pentru cetățeni, dar se pare că, deși există doar la nivel teoretic, Aradul nu are un centru cultural care să se ocupe concret de acest aspect. Nevoia de evenimente bogate de conținut cultural este mare, iar cetățenii merită să aibă și condiții de calitate. Aradul ar trebui să aibă un complex unde se pot ține concerte, spectacole, expoziții, conferințe, unde pot participa cel puțin 1.000 de oameni. Totuși, organizatorii de evenimente culturale sunt obligați să „improvizeze” când vine vorba de locații, în lipsa unui spațiu oportun pentru acestea”. Aşa îşi începe Dorian Curcanu, consilierul local municipal USR, pledoaria pentru o clădirea dedicată unui centru cultural în oraș.
Problemele de la Arad
Alesul își amintește, mai apoi, că, în trecut, în Arad a funcționat Casa de Cultură a Sindicatelor, care îndeplinea într-o oarecare măsură un astfel de rol. Rareori se mai folosește Sala Polivalentă, care este oricum într-o stare precară. Toate acestea în contextul în care, deși ideea festivalului în sine a fost să aducă muzică de calitate arădenilor, Symphonic Experience Festival a creat un val de controverse prin alegerea locației. Dacă ar fi existat un cadru special pentru evenimente de acest gen, gazonul de pe stadionul UTA nu ar fi avut de suferit prin organizarea concertelor din weekendul trecut pe Arenă. Aspectul gazonului a fost luat în râs de primarul Aradului, promițând că nu va fi afectat în niciun fel gazonul, ba mai mult, sărind la propriu, demonstrativ, pe placajele aplicate peste gazon, care ulterior au fost înlăturate și, surpriză, gazonul este deteriorat în acele zone. Tot domnia sa, Călin Bibarț, a decis că Untold este un termen de comparație bun, însă a uitat un mic detaliu: pe Arena din Cluj, gazonul este schimbat pe banii organizatorilor, imediat după concert”.
Nici criticile despre realizările de țară ale administraţiei locale nu lipsesc, Dorian Curcanu punctând: „Nu că n-ar fi importante, dar autoritățile locale, în loc să se ocupe de această problemă de infrastructură, se laudă cu asfaltarea a două alei din cimitir sau asfaltează drumuri prin județ ce țin maxim doi ani de zile. Iar fără a mai fi o surpriză, la Oradea din nou se demonstrează că se poate, unde s-au investit 21 de milioane de euro pentru Centrul Cultural”.
Oradea, durerea Aradului
Şi, pentru că de fiecare dată când facem comparaţii cu municipiile din jur, Aradul are de suferit, iar comparaţia doare, e ca o palmă peste faţa administraţiei, alesul USR dă detalii despre investiţia culturală din Oradea: „Consiliul Județean Bihor împreună cu Primăria Oradea au organizat un concurs de arhitectură pentru proiectarea unui centru cultural, în care juriul a fost format din arhitecți de renume din România. Concursul a avut ca scop selectarea celor mai bune propuneri pentru construirea centrului, promovând interesele locuitorilor județului pentru creșterea calității vieții și implicit a patrimoniului construit. Centrul Cultural multifuncțional al județului Bihor va fi construit pe o suprafață de 4.000 – 4.500 metri pătrați și va avea două săli de spectacole, dintre care cea principală cu o capacitate de 1.000 – 1.200 locuri, urmând să găzduiască spectacole, concerte, expoziții și conferințe”.
Concluzia lui Curcanu e la fel de dureroasă ca şi comparaţia: “Un astfel de proiect ar fi util și Aradului, dacă ar exista o instituție care chiar s-ar ocupa de viața culturală a arădenilor”.
Trimite articolul
XDurerea noastra nj Oradea tre sa fie..este mult prea departe..ci Jimbolia!!!care ne intrece deja…acolo i nivelul nostru,JOS DE TOT,DUOA OMUL DE ZĂPADĂ!!
-
Poate înveți să scrii înainte de a mai pposta.
Apropo … ”scrii” este corect
Bine ca si Timisoara isi construieste Aquapark in locul strandului UMT.Noi ne batem joc de strandul nostru de peste 30 de ani !Multumiri lui Falca , Bibart si intregii Administratii Locale.Bine ca avem Politie Locala ca lumea si cale ferata de tramvai catre Zona industriala (investitie de miliarde nefolosita deloc )
Ce cultură domle” ? Ăștia îți bagă mîna în buzunar și voi vreți cultură?
În articol sunt exagerări. Oradea are o sala polivalentă care zace nefolosita, cu grave probleme de proiectare și execuție.
Casa sindicatelor, nefolosita de ani.
Evenimente culturale în Oradea ?
Hai să fim serioși.
Cu excepția celor organizate de comunitatea maghiară, nimic.
-
Tati, tu scrii din Ucraina, de pe front ?? Daca chiar crezi ca in Arad, in general ce se intampla, chiar e ok, atunci nu te supara, dar in ultimii 30 de ani nu cred ca ai stat 2 zile legate in Arad si nici nu ai fost macar 1 zi in vizita in Oradea. Asta e, trebuie sa acceptam opiniile tuturor, dar e important sa fie cat mai obiective.
-
@Badea Ion, Oradea are sala noua, finalizată nici de 6 luni, Aradul când va avea o sală de sport nouă? În actuala sala a sporturilor din Arad plouă… Despre ce vorbim? În Oradea sunt pasaje noi, centru renovat, sa nu mai spun de magazine de pentru care noi mergem la tm.
Poate în Arad se vor reglementa un pic lucrurile când va fi mutată piața mare și spațiul ăla va fi folosit pentru evenimente culturale! -
Nu mai spune… noi in Arad nu avem nici sfert din sfertul evenimentelor din Oradea… în rest, tu compari gluma asta de oraș cu Oradea?!
Bravo !!! Corect. Asa e. E un dezastru total in Arad. Totul e politic, dar totul plus pilareala.
Voi când ați fost în Oradea ? Acolo se vorbește r o m â n è ș t e. În Arad se vorbește o l t ă n e ș t e
-
Dac si in Oradea se vorbeste romaneste, atunci eu sunt chinez. Se vorbeste un fel de limba doar de ei inteleasa !!!
-
Asa este, o limbă doar de ei înțeleasă, complet necunoscută pentru noi… ei fiind oraș mare, noi comuna, nu are cum să fim pe aceeași limbă. Ce sa inteleaga cei de la satul Arad.
-
un amununt care face diferenta intre Arad sau Oradea,Aradul a devenit in 90 la suta oaras de venituri rar mai te intalnesti cu aradeni care se pot lauda ca paranti lor sant din arad,dar fff.putini ca bunici sant din arad.Ardul e un oras impanzit de moldoveni si de olteni,asta e diferenta,in oradeaifra asta e undeva la 50 la suta sau usor sub nu au pus veniturile puterea pe oras
Ce și faci dară, dacă asta-i situația, tre și merem la Oradea și vedem !
Ca tot vorbin de polivalenta administratia locala nu doreste sa reabiliteze Bainul de la Polivalenta care este inchis de cativa ani buni ce sa mai vorbim de construirea altor locatii sportive noi de stadioane nu mai vorbesc cate s-au demolat si cate s-au construit.
S-a ales praful de tot ceea ce inseamnă cultură . Insă cu astfel de zile ,,cu dedicație” se umplu buzunarele unor partide , ale unor persoane etc Evaziunea n-o verifică nimeni. Coruptia dintr-un astfel de bairam .. nici atât