ARAD. Situația din Ucraina, la granița cu România, ridică problema securității naționale și teritoriale a României. În acest context, consilierul local USR, Dorian Curcanu, specifică „cu toții suntem la curent cu situația dramatică din Ucraina și mă număr printre românii care sunt alături de vecinii noștri de la nord de țară, în aceste clipe atât de tensionate. Dacă România nu adera la NATO în 2004 și UE în 2007, astăzi existau șanse mari ca țara noastră și fi avut aceeași soartă ca cea a Ucrainei și putem să ne considerăm protejați prin acest lucru”.
Curcanu subliniază: „Este important să conștientizăm faptul că, deși adesea vedem situația României ca fiind una neagră, avem motive pentru a fi mulțumitori, nu doar critici. În primul rând, deși pare greu de crezut, nivelul de trai de la noi este unul mai ridicat decât în Ucraina, PIB -ul pe cap de locuitor în România, în anul 2020 fiind de 12.890 dolari, comparativ cu Ucraina, unde PIB/cap locuitor al aceluiași an a fost de 3.724 dolari. Toate acestea în contextul în care în anii ‘90, PIB-ul era aproximativ același în ambele țări: PIB/capita în România în 1990 era de 1.680 de dolari, iar în același an, în Ucraina, PIB/capita a fost de 1.568 de dolari. În al doilea rând, datorită UE, de peste o jumătate de secol ne bucurăm de pace și stabilitate în România. Zona comercială a Uniunii Europene nu a mai cunoscut conflicte timp de aproximativ 70 de ani. Un alt avantaj al apartenenței țării noastre în spațiul European este faptul că putem călătorii fără viză, unde și când dorim. Ucrainenii, în schimb, pot călători în Europa doar 90 de zile fără viză”.
Aspecte importante
Nu în cele din urmă, Dorian Curcanu arată că „România nu plătește taxe suplimentare pe produsele importate. Europa este cel mai mare exportator de produse și servicii la nivel mondial și cea mai mare piață de import. Practic, avem acces la întreaga piață europeană, spre exemplu la mașini, alimente sau alte produse, fără a plăti taxe vamale pe import, care înainte se ridicau la peste 20%.
În concluzie, ar trebui să ne bucurăm de faptul că ne regăsim pe lista țărilor din spațiul Uniunii Europene, deoarece ne aduce nenumărate beneficii, iar în situații precum cea actuală, ne este ca un scut”.
În ceea ce privește aderarea Ucrainei la UE, Dorian Curcanu transmite: „Ucraina ar fi câștigată dacă ar face parte, de acum, din spațiul UE, deoarece aderarea ei, a Republicii Moldova și a Georgiei la Uniunea Europeană, în procedură de urgență, ar reprezenta un demers legitim și un răspuns adecvat către Vladimir Putin și atacurile acestuia”.
Trimite articolul
XPăi e la mintea șoimului patriei că, faptul de-a fi membru al UE, e un mare privilegiu și nicidecum o culpă.
-
doar nu te așteptai de la un userist să priceapă ceva.