Conform rezultatului final „al evaluării finale a managementului pentru perioada 01.09.2017-31.08.2020 la Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol Arad”, Doru Sinaci este un manager de „nota finală 10” și „rezultatul final satisfăcător”. Cu toate că evaluarea a fost făcută în luna aprilie a acestui an, a fost evaluată și perioada aprilie-august 2020. Doru Sinaci este manager al Bibliotecii Județene din 1 septembrie 2017, obținând atunci nota 8.78 la analiza proiectului de management și 9.23 la proba de interviu. Acesta i-a luat locul lui Florin Didilescu, care a fost înlăturat de la conducere în aprilie 2017.
Revenind la evaluarea de anul acesta a managementului bibliotecii, din comisie au făcut parte Răzvan Cadar, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad – care a fost președinte de comisie, Sorina Stanca, manager al Bibliotecii Județene „Octavian Goga” Cluj și Florica Popa, manager al Bibliotecii Județene „I. S. Bădescu” Sălaj. Odată cu evaluarea activității managerului, a fost prezentat și noul proiect de management, pentru perioada 1 septembrie 2020-31 august 2024. Conform analizei SWOT din noul proiect de management, biblioteca are printre punctele tari „bogăția patrimoniului Bibliotecii Județene”, „creșterea constantă a bugetului alocat achiziției de carte”, „vizibilitatea regională, națională și internațională” și „calitatea personalului angajat”, în timp ce printre punctele slabe se regăsesc „numărul insuficient de angajați”, „îmbătrânirea rețelei de alimentare cu apă” sau „inexistența de filiale în toate cartierele municipiului” – aici dându-se ca exemplu cartierul Grădiște.
Cinci mii de documente noi
Același document arată că în 2019, Consiliul Județean Arad a alocat bibliotecii 116 mii de lei pentru achiziție de carte, în patrimoniul bibliotecii intrând atunci 4.997 de documente. Anul 2019 a însemnat pentru bibliotecă 273 de evenimente culturale și 68.534 de vizite ale utilizatorilor pentru tranzacții de împrumut de carte și 90.122 de vizitatori în cadrul acțiunilor culturale, expozițiilor etc. Publicul țintă pe termen scurt a fost reprezentat de liceeni, studenți și adulți în proporție de 38% (în 2019), persoane cu deficiențe și alte categorii, în timp ce preșcolarii și școlarii au reprezentat, în proporție de 57.9%, publicul țintă pe termen lung.
Proiectul de management mai arată și faptul că biblioteca are o deviză – care, însă, nu a fost folosită prea mult pe materialele promoționale ale instituției: „Informația în mâinile tale”. În ceea ce privește veniturile, în 2019, biblioteca a încasat puțin peste 14 mii de lei din abonamente, copii xerox, fotografii digitale sau reciclarea hârtiei. Cât despre cheltuieli, cele mai mari au fost cele cu personalul, care au reprezentat 61.09% din total.
Un program în minus
Noul proiect de management nu vinde cu programe noi pentru bibliotecă, ba chiar dimpotrivă: dacă în 2019 erau 13 programe – fiecare cuprinzând la rându-i mai multe proiecte – pentru perioada 2020-2024 sunt propuse doar 12. A fost exclus programul de proiecte finanțare de Ministerul Culturii și Identității Naționale în perioada 2018-2020, asta probabil din cauza faptului că liniile de finanțare care au cuprins cele patru proiecte din cadrul programului nu mai sunt active.
Trimite articolul
X… un pedagogutz cu pretentii hacademice de nivel maxim satesco-comunalo-judetean, cocotzat in diverse functii inalte printr-o prestatie impecabila de slugoi libidinos al partilor dorsale, nevertebrat de partid … bine ca nu ati inventat magna cum satisfacatorus aradiensis … acest individ este o RUSINE pentru tot ce ar putea fi mai bun in acest oras …