ARAD. S-a finalizat ancheta preliminară în cazul copacilor tăiați de pe ștrand. Principalul cap de acuzare face referire la tăierea ilegală de arbori. Firma, SC Ratio West SRL, care a dispus tăierea celor 9 plopi și a celorlalți copaci, nu avea toate autorizațiile necesare.
„S-au întocmit actele premergătoare unui dosar de cercetare penală sub aspectul infracțiunii de tăiere ilegală de arbori”, a declarat Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. Dosarul va fi înaintat la Parchet.
Nu au anunțat proprietarul
Prima greșeală a fost că firma în cauză, cea care are concesiunea pe terenul respectiv, nu a anunțat primăria, proprietara terenului, pentru a obține aprobarea pentru ceea ce urma să se facă. Contractul de concesiune între cele două părți stipulează la articolul 7, alineatul 8: „concesionarul este obligat să nu defrișeze copacii existenți”, precum și să respecte condițiile de protecția mediului pe terenul respectiv. Orice intenție de a interveni asupra terenului trebuia să fie adusă în scris la cunoștința autorității publice. Obligatoriu. Primăria a declarat de mai multe ori că nu a știut de aceste modificări aduse pe terenul concesionat. Și nimeni nu a văzut și nu a auzit nimic și nu s-a simțit obligat să-i ia la întrebări pe cei care au dispus aceste tăieri. Primăria poate, însă, să se constituie ca parte vătămată și să deschidă un proces. Și trebuie să recupereze materialul lemnos rezultat în urma tăierii.
Fără autorizația de exploatare
Dorința de a acționa legal și de a obține toate autorizațiile necesare pare să fi existat. Au fost respectați câțiva pași, dar nu a fost dus până la capăt demersul legal. În 22 septembrie 2014 a fost depusă o cerere către ITRSV prin care se solicita acordul pentru tăierea a 8 plopi (n.r.- cu unul mai puțin față de câți au fost numărați pe teren), cerere care a primit avizul necesar și a fost trimisă la Ocolul Silvic pentru începerea procedurilor de marcare. Șeful Ocolului „Iuliu Moldovan”, Lovas Lorand, ne-a declarat că, după avizarea cererii de către ITRSV, la fața locului s-au deplasat angajați ai ocolului care au analizat situația și au făcut marcajele. Argumentul care a stat la baza deciziei de a marca respectivii arbori (ceea ce înseamnă că pot fi tăiați) a fost: „vârsta care depășeste pe cea de 30 de ani, ceea ce pentru un plop, un copac de esență moale, este vârsta de exploatare maximă și, ca atare, respectivii copaci reprezintă un real pericol de prăbușire”, au declarat reprezentanții ocolului silvic.
Ceea ce mai trebuia făcut și nu s-a mai făcut era ca firma în cauză să facă un contract cu o firmă de exploatarea lemnului și, pe baza contractului, să obțină autorizația de exploatare de la Ocolul Silvic. Copacii au fost tăiați fără autorizație, ceea ce, potrivit legislației silvice, constituie o infracțiune.
O singură pedeapsă
Deși au fost mai multe instituții în control, pedeapsa este una singură pentru că pe aceeași speță nu pot fi date mai multe sancțiuni, chiar dacă ar veni din partea unor instituții diferite. În cazul în care Parchetul va clasa dosarul, atunci alte instituții de control, respectiv Garda de Mediu, pot stabili contravenția.
Citiți principiile noastre de moderare aici!