ARAD. Mai sunt oameni care au speranţe că fabrica de seringi şi ace de unică folosinţă SANEVIT va mai funcţiona din nou cândva, asta deşi Tribunalul Arad a admis, recent, deschiderea procedurii falimentului. La un deceniu de când a fost oprită producţia de seringi şi la nouă ani de când nu se produce nimic în această fabrică, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Arad va propune noului Guvern să ia în considerarea redeschiderea unităţii. Numai că o serie de utilaje şi echipamente din hala de producţie ar fi fost furate.
Cercetări penale
Surse din rândul foştilor angajaţi ne-au declarat că în ultimii ani au fost sustrase utilaje pentru a fi duse, cel mai probabil, la fier vechi. Nimeni nu ştie cum a fost posibil asta, mai ales că exista pază plătită de statul român. Cu toate acestea, se vorbeşte că pe timp de noapte plecau camioane cu echipamente de la SANEVIT Arad.
Cu privire la această situaţie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad ne-au confirmat că există întocmit un dosar de cercetare penală pentru infracţiunea de furt calificat. Procurorii nu ne-au oferit informaţii suplimentare cu privire la care este situaţia inventarului, afirmând că cercetările nu au fost încheiate încă de către poliţişti. Asta deşi dosarul a fost deschis în 2018, adică cu mai bine de trei ani în urmă.
Conform Parchetului, în acest caz a existat o sesizare depusă de o persoană fizică, prin care se arăta că “autori necunoscuţi au sustras mai multe bunuri din incinta fabricii”.
Trebuie menţionat că procurorii au mai avut în lucru un dosar în 2019, pentru tentativă de furt calificat din incita SANEVIT, însă acesta a fost soluţionat prin neînceperea urmăririi penale, pentru că nu a existat parte civilă care să depună o plângere.
Propune retehnologizarea
Recent, şeful DSP Arad, Horia Timiş, a fost în fabrică şi a găsit în depozite cantităţi mari de seringi şi ace de unică folosinţă expirate. El spune că la Arad se fabricau produse de calitate, care astăzi ar fi fost numai bune pentru campaniile de vaccinare. Şeful DSP va propune noului Guvern să redeschidă fabrica, arătând că se poate face asta cu investiţii mult mai mici decât dacă s-ar deschide o fabrică nouă, pentru că la Arad există deja infrastructura. E necesară doar retehnologizarea.
“Chiar dacă timpul a trecut peste fabrică, infrastructura există, circuitele există, poate doar echipamentele trebuie să fie mai moderne. Cineva trebuie să facă o analiză cost-beneficiu. Am fost acolo, am văzut ce este şi era foarte bine că avem acum această fabrică. România depinde de importuri, iar în Europa de Est o astfel de fabrică ar fi ca o gură de oxigen. O să propunem noului Guvern să ia în calcul retehnologizarea fabricii, poate pe fonduri europene. Partea bună este că statul român are această unitate care trebuie doar retehnologizată”, ne-a declarat Horia Timiş.
Nu are speranţe
Fostul inginer-şef al SANEVIT, Pentru Tulcan, care a fost printre primii angajaţi ai fabricii, dar şi responsabil cu finanlizarea investiţiei şi punerea în funcţiune, nu este optimist că s-ar mai putea face ceva.
“Fabrica putea asigura seringile de 1 ml necesare acum, în pandemie, pentru că noi le făceam la Arad pentru vaccinurile antigripale. Am avut speranţă până în urmă cu vreo patru ani că se relansează producţia, cu investiţii nu foarte mari. Dar, din ce am auzit, foarte multe utilaje nu mai sunt acolo, chiar şi administratorul judiciar care a intrat acum în fabrică a constatat asta“, spune Tulcan.
Fostul inginer-şef spune că, după ce statul a preluat fabrica, tentativele de privatizare au avut eşec pentru că “se tot schimbau guvernele, iar investitorii interesaţi erau amânaţi cu anii, până când au renunţat”.
“Un producător din Slovacia a vrut să o cumpere în 2013, pentru că ei produceau deja de ani de zile şi vindeau în România. Au vrut să producă direct aici şi să acopere această parte a Europei. Au depus periodic scrisori de intenţie, dar în procedura de privatizare se tot schimbau miniştrii, au existat multe probleme birocratice, aşa că au renunţat”, spune Tulcan, care are de recuperat echivalentul a 24 de salarii, însă nu are speranţe că va mai vedea banii vreodată.
El explică cum a fost îngropată SANEVIT:
“Concurenţa cu seringile din China ne defavoriza, erau mai ieftine pe piaţă. Nu ştiu care era calitatea lor, dar aveau aviz de punere pe piaţă”.
Falimentul
Vă amintim că soarta primei fabrici de seringi de unică folosinţă din România a fost decisă de către judecători la începutul lunii noiembrie. Tribunalul Arad a admis începerea procedurii falimentului “Sanevit 2003” S.A. Arad, la cererea lichidatorului judiciar şi administratorului societăţii. Asta după ce în luna iulie s-a dispus, într-un alt proces, dizolvarea societăţii, care are datorii istorice. Acestea depăşesc suma de 20.000.000 de lei, mai mult de jumătate fiind doar către Primăria Arad, din taxe şi impozite neplătite. La momentul încetării activităţii, în 2013, datoria era de 8,4 milioane de lei, însă de atunci a tot crescut prin penalităţi şi alte taxe, chiar dacă din Sanevit au rămas doar fostele hale de producţie.
Fabrica arădeană avea capacitatea anuală de producţie de 160 – 200 milioane de seringi şi 520 milioane de ace medicale.
Trimite articolul
XOare cine le-a furat???? Vreun boschetar, hotii de la Pancota, criminalul din Vlaicu????? Cine poate fura utilaje din fabrica si alte cele daca nu birocratii?????? Vai de noi si de natia noastra de hoti!!!!!
-
poate natia ta si a familiei tale de hoti. eu nu ma consider parte din natia ta.
Asa se distruge singura fabrica din tara !! Se fura si sa furat cum peste tot au facuto si o fac ca doar asa e nascut romanul
-
Cred ca esti la fel de prost ca si cel de mai sus (timis). daca tu esti si roman si hot, nu inseamna ca toti ceilalti romani sunt hoti.
-
Aline, hai recunoaste ca si tu esti hot, dar cu tricolor.
-
Daca tot se fura, ce rost mai are sa faca ceva?!