ARAD. Ceea ce anticipam încă din luna aprilie a acestui an s-a adeverit: pădurarii Ocolului Silvic Privat Nadăş sunt cercetaţi penal pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere ilegală de arbori. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Arad a anunţat sec faptul că „poliţiştii Serviciului de Ordine Publică – Compartimentul Silvic cercetează patru bărbaţi, angajaţi ai unor Cantoane Silvice de pe raza localităţii Nadăş, bănuiţi de săvârşirea infracţiunii de tăiere ilegală de arbori. În urma unor controale efectuate la Cantoanele Silvice de pe raza localităţii Nadăş, unde cei patru bărbaţi erau pădurari, au fost identificate 2.527 de cioate, în volum total de 1.120,485 metri cubi material lemnos, provenite de la arbori tăiaţi ilegal în cursul acestui an”. Prejudiciul calculat este unul destul de mare, peste 483.000 de lei.
Cum anunţam în luna aprilie, ţapii ispăşitori în tăierile ilegale de la Nadăş au picat pădurarii, nişte simpli angajaţi care au executat nişte ordine. Gelu Zdrenghea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad, a explicat cum s-a ajuns la stabilirea „masacrului” din pădure. „În urma inspecţiilor de fond care au vizat preluarea pădurii în pază a fost stabilit prejudiciul şi numărul copacilor tăiaţi ilegal”, a spus Zdrenghea.
Dosarele penale deschise pe numele pădurarilor sunt o veste proastă pentru aceştia, dar nu cea mai proastă. Şi asta pentru că, pe lângă răspunderea în penal, pădurarii ar putea fi executaţi pentru recuperarea sumelor care au fost stabilite ca şi prejudiciu.
„Momentan, nu ne putem constitui parte civilă, cel puţin până în momentul în care nu va fi dată o sentinţă finală în dosarul instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Dacă, prin sentinţă, se va stabili că retrocedarea a fost făcută ilegal, iar pădurea va reintra în posesia statului, atunci vom putea vorbi despre constituirea Romsilva ca şi parte civilă şi solicitarea recuperării prejudiciului”, a ţinut să mai menţioneze Gelu Zdrenghea.
Scoşi ţapi ispăşitori
Într-un moment de sinceritate, amescat cu spaimă, pădurarii Ocolului Silvic Privat Nadăş ne-au declarat, în luna aprilie, faptul că „şefii noştri ne-au pus de fiecare dată să tăiem arbori nemarcaţi, ce nu trebuiau tăiaţi. O dată i-am spus că nu sunt de acord să tai copacii pe care mi-a spus unul dintre şefi să îi tai. Şi asta pentru că arborii nu erau marcaţi. Şeful mi-a spus că, dacă eu nu sunt de acord, să plec acasă pentru că va angaja un alt om care va fi de acord cu ce spune el”. Mai mult, angajaţii familiei Colţeu au spus că şefii lor le spuneau de fiecare dată când îi puneau să taie ilegal arbori faptul că totul este „rezolvat” şi că nimeni nu va avea probleme. Dar se pare că roata s-a întors şi toţi cei care au avut legătură cu aşa-zisa familie moştenitoare au de suferit acum. Asta după ce, în luna februarie, procurorii DNA au descins la Ocolul Silvic Privat Nadăş, la casele familiei Colţeu şi la birourile a doi notari publici din Arad, suspectând faptul că retrocedarea celor peste 8.700 de hectare de teren arabil, pădure şi păşune a fost făcută ilegal, pe baza unor documente falsificate.
O posibilă scăpare
În luna aprilie, când anunţam în exclusivitate faptul că pădurarii Nadăşului vor fi cercetaţi penal pentru tăieri ilegale de arbori, am contactat şi un avocat pentru a primi o părere avizată referitoare la situaţia pădurarilor şi la modul în care aceştia ar putea scăpa de acuzaţii.
„Potrivit legii, pădurarii sunt vinovaţi pentru tăierile ilegale şi tot ei trebuie să răspundă pentru dispariţia arborilor. Însă, dacă aceştia aduc probe prin care pot să dovedească faptul că au fost constrânşi să comită infracţiunea, partea lor de vină ar scădea considerabil. Probele în acest caz reprezintă declaraţii date pe propria răspundere de angajaţii care au asistat la presiunile şefilor. Cu toate acestea, trebuie precizat că, cel mai probabil, pădurarii nu vor fi absolviţi total de vină. Pentru că, una peste alta, ei sunt cei care au comis infracţiunile cu pricina, respectiv tăierile ilegale de lemne”, ne spunea, la vremea respectivă, avocatul Stelian Lupu.
Ca atare, dacă foştii angajaţi vor să transfere o parte din vină pe umerii familiei Colţeu, aceştia vor trebui să se solidarizeze şi să dea declaraţii poliţiştilor prin care să specifice faptul că au fost ameninţaţi dacă nu respectă ordinele şefilor.
La judecată
După ce au ridicat şi au analizat zece saci plini cu documente referitoare la retrocedarea Nadăşului şi la activitatea Ocolului Silvic Privat Nadăş, procurorii DNA s-au pus pe analize. Şi au făcut analiză după analiză pentru a verifica veridicitatea documentelor. Potrivit surselor noastre, deja au fost identificate codicile şi testamente falsificate, aşteptându-se noi analize grafologice. Se pare că dosarul retrocedării Nadăşului va ajunge la judecată în ianuarie-februarie 2015, după finalizarea tuturor analizelor şi după întocmirea rechizitoriului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!