Dosarele X în Parcul Reconcilierii din Arad? „Nu se ştie cum”, două terenuri pe care Primăria Arad le-a concesionat pe 99 de ani, au fost trecute în proprietatea statului. Municipalitatea credea că le deține în proprietate şi s-a bazat pe ele când a decis modernizarea și extinderea Parcului Reconcilierii Româno-Ungare din Arad (care ar fi trebuit să înceapă anul trecut). Dar a descoperit că cele două loturi de teren sunt trecute în documente ca fiind în proprietatea statului român, respectiv a Ministerului Educației.
Explicaţii
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Kiraly Andras, a explicat pentru Mediafax că cele două loturi fuseseră concesionate de municipiul Arad, la mijlocul anilor 90, Clubului Sportiv Școlar „Gloria” Arad, pentru construirea unui hotel și a altor facilități. „Există unele neclarități juridice privind aceste două terenuri. Concesiunea era pe 99 de ani, dar nu se știe cum suprafețele au fost preluate în proprietatea statului român. În plus, s-a observat că intabularea s-a făcut pe o suprafață mai mare decât prevedea concesiunea. În urma corespondenței dintre părțile implicate, Ministerul Educației a acceptat să transfere aceste terenuri la municipalitate în vederea realizării proiectului de extindere a Parcului Reconcilierii”, a declarat secretarul de stat Kiraly Andras.
Construcţie abandonată
Hotelul, ce urma a fi realizat cu bani de la Guvern, nu a mai fost finalizat, fiind o construcție neamenajată și abandonată de mai mulți ani. În spatele clădirii se află suprafețe neutilizate, pe care Primăria Arad vrea să le recupereze pentru a extinde Parcul Reconcilierii. În acest sens, în luna iunie, Consiliul Local Municipal a aprobat o hotărâre prin care reziliază parțial cele două contracte de concesiune, reducând suprafața totală la jumătate din cei aproximativ 3.150 de metri pătrați acordați clubului sportiv. Hotârărea Consiliului Local Municipal menționează că „se solicită Guvernului României trecerea din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Arad a terenurilor identificate”.
Potrivit lui Kiraly Andras, nu se poate estima când vor fi încheiate procedurile, astfel că cel mai probabil lucrările nu vor începe nici în 2015.
De la întârzieri la blocaj
Modernizarea și extinderea Parcului Reconcilierii Româno-Ungare trebuia să înceapă în 2013, însă procedurile de atribuire a lucrărilor au durat mai multe luni decât se estimase, iar în februarie 2014 o firmă a contestat rezultatul licitației și a cerut reluarea procedurii. Ulterior, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins motivele de ordin tehnic invocate de firma care a contestat câştigătorul licitaţiei, iar după o nouă evaluare a celor şase oferte calificate iniţial a fost menţinut acelaşi câştigător. Contractul a fost semnat anul trecut, însă neclarităţile juridice privind cele două loturi de teren blochează proiectul.
Extinderea
Primăria Arad a decis reabilitarea parcului și extinderea sa către Turnul de Apă, construcție înaltă de 35 de metri şi realizată în 1896, care se află, de asemenea, pe lista monumentelor istorice. Lucrările de modernizare şi extindere sunt estimate la 500.000 de euro, bani care au fost asigurați în buget atât în 2014, cât și în 2015. Proiectul prevede ca între parc și Turnul de Apă să fie realizată o alee pietonală care va beneficia de mobilier urban şi diverse decoraţiuni, dar şi plantaţii de copaci şi gard viu. În apropirea turnului va exista o fântână arteziană cu jeturi ţâşnind din pavaj.
Monument istoric
Parcul Reconcilierii Româno-Ungare a fost inaugurat în 2005, după o investiţie de aproximativ 13 milioane de lei. În 2014 a fost declarat monument istoric, dar este afectat de importante degradări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!