Nu se întâmplă numai lucruri rele la Spitalul Judeţean. E drept că s-au pierdut banii pentru RMN, dar avem şi un exemplu că se poate. Că atunci când ştii ce ai de făcut şi, mai ales, când vrei să faci, atunci se poate. Exemplul vine dinspre Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.
Două aparate de 168.000 de euro
Un turn complet de endoscopie pediatrică în valoare de 120.000 de euro şi un ecograf multidisciplinar foarte performant în valoare de 48.000 de euro au intrat recent în dotarea Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică. Finanţarea a fost asigurată de Consiliul Judeţean Arad.
„Banii pentru cele două aparate au fost alocaţi în luna mai 2016. Au fost ceva întârzieri cu procedura de achiziţie, dar am reuşit să le luăm: aparatura a venit în a doua jumătate a lui decembrie. Începând cu acest an vom putea să abordăm endoscopic patologia digestivă pediatrică” – spune dr. Adrian Pavel, şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
Intervenţiile endoscopice vor fi efectuate de către dr. Pavel, dr. Maria Trăilescu, medic primar chirurgie pediatrică şi dr. Simona Dumitra, medic primar pediatrie.
Aşadar, ceea ce până acum nu se putea face în Arad – nici în sistemul public, nici în cel privat – va fi posibil de la mijlocul acestei luni. Cei trei medici arădeni vor putea face gastroscopii şi colonoscopii la copii – ceea ce va contribui la un act medical mai bun, atât ca diagnostic, cât şi terapeutic.
Necesar: un aparat radiologic
Un aparat radiologic C-Arm se află pe lista necesarului de investiţii al Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, pentru anul 2017.
„Avem nevoie de un astfel de aparat pentru că facem tot mai multe intervenţii chirurgicale ortopedice minim invazive în tratamentul fracturilor la copii. În prezent folosim unul din cele două aparate de radiologie de la Ortopedie Adulţi, însă unul este vechi de peste 12 ani şi dă rateuri. S-a stricat în decembrie şi acum e la fel. În decembrie, de trei ori ne-am aflat în situaţia că nu am mai avut aparat şi a trebuit să ne rugăm de Chirurgia Generală care, şi ea, are un singur aparat…” – explică dr. Adrian Pavel.
Achiziţia aparatului radiologic trebuie aprobată de conducerea spitalului. „Sperăm să îl achiziţioneze pentru că e nevoie pentru copii” – conchide şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!