ARAD. Mircea Hortensiu Tomuș și-a lansat, aseară, la Galeriile Turnul de Apă din Arad (str. Ceaikovschi nr. 9A), două cărți: „Printre tristeți și bucurii…” (versuri) și „Călător prin amintiri”, vol. I (proză).
Lansarea seniorilor
La eveniment a fost prezent un numeros public, cu foarte multe personalități din mediul universitar, scriitori, medici, intelectuali consacrați în diverse domenii.
Deschiderea a fost făcută de prof. Horia Truță, managerul Turnului de Apă, care în calitate de amfitrion al casei și-a luat și rolul de moderator. El și-a prezentat prietenul și colegul pe care „îl avem acum, aici, într-o altă postură, aceea de scriitor”, și a apreciat că „au tinut să îi fie aproape oaspeți de seamă”.
Despre cărțile lui Mircea Hortensiu Tomuș a vorbit prozatorul Horia Ungureanu. După ce s-a arătat încântat de atmosferă – „e un lucru mare să fie atâta lume la o manifestare literară”, el a apreciat că „e foarte greu să vorbești despre oameni la care ții și să fii, cât de cât, obiectiv”. Și totuși… „Îl cunosc pe Mircea Tomuș de foarte mult timp – a spus scriitorul – de pe vremea când frecventa cenaclul nostru literar; îl cunosc ca profesor (i-a fost profesor fiicei mele); îl aflăm aici cu două cărți (prima nu m-a surprins, știind că scrie versuri; iar în a doua, un volum de călătorii, am găsit, de fapt, pretexte, pentru autor, de a se opri asupra unor evenimente pe care le trăiește)”.
Colegi și prieteni
Despre Mircea Hortensiu Tomuș și creațiile lui au vorbit, din sală, mai mulți colegi, prieteni ori admiratori: Dragutin Arsenov (care și-a amintit de clasele primare când a fost coleg cu autorul la școala din Gai); scriitorul Cornel Marandiuc (a adus „dovada” – n.n. dintr-o monografie – că în sală se află trei scriitori care au terminat Colegiul Național „Moise Nicoară”, în promoția 1954: Horia Ungureanu, Mircea H. Tomus și… Cornel Marandiuc), prof. univ. dr. Lizica Mihut, președintele Universității „A. Vlaicu” („am ridicat două degete pentru a spune câteva cuvinte despre Mircea Tomuș: avem un el un mare dascăl și scriitor”), poetul Ioan Vasile Marcu („mă bucur ca sunt un Pom rodit în Livada îngrijită de domnul profesor”), medicul Mircea Guiu (care a făcut o împresionantă pledoarie „pentru frumoasa generație”). Cu urări de noi împliniri în ale scrisului s-au pronunțat și prof. Simion Jarko, alți colegi de școală ori doar vecini de cartier.
Multumesc tuturor!
„Mulțumesc celor zece colegi de generație cât și distinsei gazde, profesorul Horia Truță, tuturor celor prezenți aici – a spus, în final, Mircea Hortensiu Tomuș. Prin scris mi-am tăinuit iubirile, trăirile, simțirile iar pe ultima creație am pus un fir de busuioc, așa ca un pretext de testament liric”.
„E frumos a traversa Oceanul…dar parcă malurile Mureșului ne inundă revederea!”, a spus cineva și credem că nu poate fi o concluzie mai adecvată la ceea ce s-a întâmplat, marți seara, la Turnul de Apă.
Mircea Hortensiu Tomuș
Mircea Hortensiu Tomuș s-a născut în1938 (la Aninoasa – Hunedoara); este absolvent al Colegiului Național „M. Nicoară” Arad (promoția 1954); licenţiat în Filologie (Bucureşti, Timişoara); a fost profesor-director în Arad, Pecica, Petriş; azi, ete cu rezidenţă în Arad şi Denver (SUA).
Citiți principiile noastre de moderare aici!