Într-o viziune cu totul specială, mult mai generoasă şi originală, concertul de colinde din acest an al Filarmonicii de Stat din Arad se desfăşoară într-un cu totul alt tipar decât cele de până acum. La colindele tradiţionale, care nu pot să lipsească dintr-un asemenea concert, se adaugă cântece de Crăciun internaţionale, construite în jurul unor aranjamente contemporane, cu solişti vocali, instrumentali şi naratori, iar Corul Academic este acompaniat, în premieră, de către Orchestra Simfonică.
Succesul de care se bucură un astfel de eveniment, inedit prin concepţie, este garantat de numărul de bilete care s-au vândut cu mult înainte de săptămâna concertului. Acesta constituie şi principalul motiv pentru care s-au organizat două concerte, pentru ca un număr cât mai mare de spectatori să se poată bucura de principalul eveniment cultural care prevesteşte Crăciunul. Cu toate acestea, numărul de locuri a fost epuizat, melomanii mai având la dispoziţie doar bilete fără locuri.
Astfel, în serile de miercuri şi joi, 21 şi 22 decembrie, de la ora 19.00, în sala mare a Palatului Cultural, Corul Academic şi Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Arad vor susţine tradiţionalul Concert de Colinde. Cele două spectacole vor fi dirijate de maeştrii Daniel Rădoiaş şi Alin Văcean. Invitaţi vor fi soliştii vocali Adela Zaharia şi Bogdan Taloş, saxofonistul Lucian Nagy şi naratoarea Louisiana Bora.
Iată vin colindători, Gazde mari nu mai dormiţi, Nouă azi ne-a răsărit, O, ce veste minunată, Floricica sunt doar câteva din colindele cu care se începe această seară dedicată Crăciunului. Acestora li se opun prin nuanţă şi colorit cântece tradiţionale ale altor spiritualităţi. Noel, Carol sau Weihnachtslied, sunt cântece de sărbătoare, care vorbesc cu aproximaţie despre aceleaşi tradiţii de iarnă. Fără să urmărească linearitatea unui ritual, ele aparţin unui strat mult mai nou de emanaţie spirituală, cu descendenţe directe în muzica de dans a secolelor XIII – XV. Silent Night (Stille Nacht), Adeste Fideles, Cantique de Noël (O Holy Night) sau Joy to the World sunt cântece de Crăciun, iubite de comunităţile creştine din întreaga lume.
Daniel Rădoiaş
Dirijorul Daniel Rădoiaş absolvă în 1995 secţia de vioară a Liceului de Artă din oraşul Ploieşti. După anii de studiu la Universitatea „Transilvania” din Braşov, (1995-2000), urmează cursurile de masterat în Stilistică dirijorală, dirijat coral, dirijat orchestră, cursuri teoretice. În iunie 2011 îşi susţine teza de doctorat, intitulată „Sergiu Celibidache – un fenomen muzical al sec. al XX-lea. O privire monografică”, sub coordonarea profesorului Dan Dediu-Sandu.
În anul 2003 primeşte o bursă la cursurile de dirijat organizate de Bayerische Musikacademie Marktobersdorf, iar în 2004 i se acordă o bursă de participare la cel de al treilea Concurs Internaţional pentru Tineri Dirijori de Cor de la Viena (Austria).
Daniel Rădoiaş a desfăşurat activităţi didactice la Universitatea „Transilvania” din Braşov, iar între anii 2002-2009 a fost lector la Universitatea Emanuel din Oradea.
Din anul 2007 este dirijorul Corului Academic al Filarmonicii de Stat din Arad, alături de care susţine o activitate concertistică intensă, concretizată şi prin turnee în Olanda, Austria (Festivalul de Operă Sankt Margarethen) şi Franţa.
Daniel Rădoiaş şi-a cuprins în agenda anului 2011 participarea la Festivalul Internaţional George Enescu iar recent, cu ocazia Sărbătorii Naţionale a României a dirijat ansamblul coral academic la Strausbourg, la Consiliul Europei.
Alin Văcean
Compozitorul Alin Văcean s-a născut la Arad în 1978 şi a studiat pianul şi pedagogia muzicală la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi”. A obţinut diplomele de licenţă şi master, la specializarea Compoziţie Muzicală (2003), respectiv Stil şi Limbaj Compoziţional (2005), la Academia de Muzică Gheorghe Dima (Cluj-Napoca), sub îndrumarea prof. univ. dr. Eduard Terenyi şi acad. prof univ. dr. Cornel Ţăranu. Actualmente a finalizat studiile doctorale la aceeaşi instituţie, avându-l ca îndrumător al tezei de doctorat pe prof. univ. dr. Constantin Rîpă, tema de cercetare fiind „De la improvizaţia în jazz la improvizaţia în toate culturile”.
În creaţia sa a abordat atât genul simfonic cât şi cameral. Lucrările sale reprezentative sunt Missa – pentru solişti, cor, orgă şi orchestră (lucrarea de licenţă), Simfonietta pentru orchestră de coarde, Quintet de alamă, Cvartet de coarde Nr. 1, Wind Quintet, Cubic Spaces – piesă pentru instrumente de percuţie, Lumi Posibile – orchestră modernă (lucrarea de disertaţie), Agnus Dei – pentru soprană, cor şi orchestră de coarde, Taifas – pentru clarinet în B (lucrare cu care a participat la workshop-ul de compoziţie în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” 2011), Tatăl nostru – pentru cor mixt (lucrare recent interpretată de Corul Academic al Filarmonicii în cadrul concertului dedicat Zilei Naţionale a României, de la Strasbourg), Crepuscul – pian solo. De asemenea a realizat orchestraţii şi aranjamente pentru diferite ansambluri camerale sau simfonice, cum ar fi X-mas Swingendo şi Adeste Fideles – piese incluse în programul concertului din această seară.
Din 2003 activează ca profesor titular de pian şi predă teoria muzicii, armonie şi forme muzicale la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” din Arad. În anul şcolar 2009-2010 şi-a desfăşurat activitatea la Liceul de Artă din Baia Mare, acolo fiind dirijorul Orchestrei „Rivulus Dominarul”. În prezent deţine funcţia de director al Filarmonicii de Stat din Arad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!