În cadrul programului lunii iulie la Cinematograful Arta sunt programate și două proiecții în aer liber, în grădina de vară a cinematografului.
Pe 20 iulie, de la 21:30, va fi proiectată pelicula „Dovlatov”, regizată de Aleksei German Jr. Film biografic despre scriitorul rus Sergei Dovlatov, pelicula îi are în distribuție pe Milan Marić, Danila Kozlovsky, Helena Sujecka, Artur Beschastny, Anton Shagin, Svetlana Khodchenkova și Elena Lyadova.
Dovlatov
Filmul povestește despre câteva zile din viața scriitorului Sergei Dovlatov (interpretat de Milan Marić) în Leningrad, în 1971, în ajunul emigrării prietenului său, viitorul laureat al Premiului Nobel, Joseph Brodsky (interpretat de Artur Beschastny). Sergei este hotărât să rămână și să ducă o viață normală cu soția sa Elena (interpretată de Helena Sujecka) și cu fiica sa Katya (interpretată de Eva Herr). Manuscrisele lui Dovlatov sunt respinse în mod regulat de către editurile oficiale, deoarece punctul său de vedere era considerat nedorit. Prietenul său este artistul David (interpretat de Danila Kozlovsky), un bișnițar („fartsovshchik”) care vinde bunuri străine pe piața neagră. În cele câteva zile prezentate în film, Sergei încearcă să îi cumpere fiicei sale o păpușă nemțească, dar nu este capabil să găsească una nicăieri.
Al doilea film
Pe 27 iulie, tot de la ora 21:30, va fi proiectat în grădina de vară filmul „Foxtrot”, regizat de Samuel Maoz în 2017. Acesta nu este recomandat persoanelor sub 15 ani. Pelicula îi are în distribuție pe Lior Ashkenazi și Sarah Adler.
Foxtrot
Scris și regizat de către Samuel Maoz și realizat în Israel, filmul prezintă drama unui cuplu care primește informația cum că fiul lor, soldat în armata israeliană, este ucis în luptă. La scurt timp, aceștia află că, de fapt, armata făcuse o greșeală și că Jonathan, fiul lor, este viu. Cei doi părinți cer armatei să-i permită tânărului să se întoarcă la familie. Restul peliculei îl urmărește pe Jonathan în timpul serviciului său militar, fiind unul dintre cei patru soldați detașați într-un punct de control rupt de civilizație. Într-o noapte, cei patru ucid un grup de tineri arabi după ce confundă o doză de bere căzută din mașina lor cu o bombă.
Soldații fac rost de un buldozer cu care îngroapă mașina și tinerii decedați, fiind avertizați de către superiori să nu spună nimănui că s-a întâmplat asta. Ulterior, în timp ce Jonathan se întoarce în Tel Aviv, vehiculul militar în care călătorește prin deșert face o manevră de ocolire a unei cămile, rostogolindu-se peste un dig.
Cinematograful
Cinema Arta a fost construit în anul 1924, în fosta sală de evenimente a Hotelului Central, ce funcționa în clădirea vecină, numindu-se inițial Cinema „Corso”. Primele și ultimele lucrări de amploare la clădire au fost făcute între 1987 și 1989, denumirea de atunci a cinematografului fiind „Tineretului”. Atunci s-a modificat fațada, porticul de lemn fiind inițial amplasat pe partea grădinii de vară. Tot atunci s-a reamenajat și sala principală a cinematografului, amenajându-se totodată și o sală mică, la etaj, ce are aproximativ 40 de locuri.
Inaugurare cu fast
Lucrările finanțate de către Intreprinderea Cinematografică Arad au fost inaugurate pe data de 16 noiembrie 1989, cu această ocazie fiind proiectat filmul „Cei care plătesc cu viața”, în prezența regizorului Șerban Marinescu, a actorilor Ștefan Iordache și Maia Morgenstern, dar și a multor personalități arădene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!