E o boală a copilăriei extrem de contagioasă, care apare în special la copiii nevaccinaţi. Virusul rujeolic – căci despre rujeolă (pojar) vorbim – se transmite de la persoana bolnavă la persoana sănătoasă direct (prin tuse şi strănut), dar şi indirect (prin curenţi de aer şi prin contactul cu obiecte sau suprafeţe contaminate – jucării, tacâmuri, veselă, piese de mobilier). După o perioadă de incubaţie de 8-14 zile, apar şi primele simptome ale bolii: febră (38 de grade sau mai mare), rinoree (scurgerea de secreţii de la nivelul nasului), strănut, senzaţia de gât uscat, tuse persistentă, diaree, oboseală, pierderea poftei de mâncare. După 3-5 zile apare o erupţie sub forma unor puncte roşii cu un centru mic de culoare gri.
Zeci de copii din judeţul Arad au prezentat, în ultima perioadă de timp, astfel de simptome.
Confirmări şi suspiciuni
„Avem două focare de rujeolă în județ: în Galșa și în Zărand. Nu sunt foarte multe cazuri confirmate, doar cinci. E vorba de copii mari, de şcoală. În plus, mai avem patru suspiciuni de rujeolă, în cazul cărora s-au recoltat probe care au fost trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, de unde aşteptăm rezultatele. Suspiciunile sunt din Covăsînţ (2), Mînerău (2) şi Arad (1). Toţi copiii au fost internaţi, pe rând, în spital dar, în prezent, doar doi mai sunt internaţi” – a declarat pentru Jurnal arădean/ Aradon, dr. Mihaela Cîtu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad.
Tratament
De obicei, evoluţia copiilor bolnavi de rujeolă este bună. În cazurile fără complicaţii, rujeola este tratată prin repaus la pat şi îngrijire la domiciliu. Tratamentul la domiciliu include medicamente ce nu au nevoie de prescripţie medicală şi care au efect antipiretic (scad febra) si antialgic (scad durerea), asa cum este ibuprofenul sau alte medicamente din aceeaşi clasă, precum acetaminofenul (paracetamol). Dacă apar complicaţii, se recomandă internarea în spital.
Prevenţie
„Este o boală a copilăriei care poate fi prevenită foarte bine dacă se pune accent pe vaccinare. E vorba de vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă – n.r.) pe care Direcţia de Sănătate Publică Arad chiar îl are pe stoc. Conform calendarului naţional, se administrează două doze de vaccin – una la vârsta de 1 an şi alta la vârsta de 5 ani” – a precizat dr. Mihaela Cîtu. Copiii care au făcut deja rujeolă nu mai are sens să se vaccineze; după boală apare şi imunitatea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!