Arad. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad (DSVSA) a anunțat miercuri confirmarea a două focare noi de pestă porcină africană, la interval de doar 24 de ore, în localitățile Semlac și Zărand.
Cele două focare se adaugă celor aflate în evoluție în localitățile Almaș și Bocsig, iar datele epidemiologice culese în cadrul anchetelor efectuate de inspectorii sanitari veterinari indică drept cauză a apariției bolii comerțul ilegal cu animale și nerespectarea unor norme minime de igienă în desfășurarea activităților de îngrijire și hrănire a porcilor. Având în vedere contextul epidemiologic general, este tot mai evidentă existența unui potențial de creștere semnificativă a numărului de focare de PPA, la nivelul județului Arad.
Măsuri de prevenire
Pentru că ne aflăm în preajma sărbătorilor de iarnă și creșterea comerțului cu porci vii și carne de porc va crește, pentru evitarea răspândirii bolii și blocarea activității de creștere și comercializare a porcilor, DSVSA Arad recomandă crescătorilor: să anunțe medicul veterinar imediat ce constată probleme de sănătate a animalelor din gospădărie; să nu vândă/cumpere porci fără avizul medicului veterinar; să nu cumpere carne și produse din carne de porc din locuri neautorizate sanitar veterinar; să nu sacrifice animale bolnave și să nu comercializeze sau să depoziteze carne provenită de la animale suspecte de boală; să nu permită intrarea în gospodărie a persoanelor care au intrat în contact cu porcii din alte exploatații; să utilizeze echipamente de protecție cu destinație specială (haine și încalțăminte destinate special activităților de îngrijire a porcilor); să nu lase porcii în libertate, cu posibilitatea de contact cu animalele sălbatice (în special porci mistreți); să evite deplasările în zone afectate de boală.
Fără furaje „noi”
Conducerea Direcției de Sănătate Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad precizează că nu doar comerțul cu animale vii stă la baza răspândirii viruslui. “Dorim să atragem atenția că pe lângă comerțul ilegal cu animale vii, răspândirea virusului este favorizată și de furajarea animalelor cu cereale proaspăt recoltate și posibil contaminate cu virusul PPA prin contact cu porcii mistreți, motiv pentru care recomandăm ca porcii să nu fie hrăniți cu furaje recoltate cu mai puțin de 30 de zile în urmă”, explică Marcel Roșu, director executiv DSVSA Arad.
Trimite articolul
XDe ce nu fac la fel împotriva covid-19? Dc nu s.au mobilizat cu avioane și toate resursele posibile pe timp de lockdown ca să extermine acest virus? Eu zic ca ăștia care aveți atâta încredere în conducătorii voștri, sa închideți televizoarele și sa meditați puțin la toată mascarada asta. Numai bine!
Dar în localitățile comunei Mișca s-a sesizat cineva? Au murit zeci de porci in ultima perioadă in multe gospodării, dar au fost raportate oare? Acolo nu există medic veterinar? Sau daca este, oare își face treaba? Întreb asa pentru un prieten.
-
Da prietenul ala al tau e oligofren de nu poate intreba? Tu prieteni de astia ai?
-
Doctorul veterinar din comuna respectiva poate ca e oligofren, sau poate are motivele lui de nu raportează.
-
Lăsați bai pe cosmonauti aia in pace sa ia porci de la oameni că probabil nu au bani să-și cumpere și ei un porc pe masa de crăciun.
VOR MUSAI FOLOSIND NISTE PRETEXTE SAU RASPANDIND DIN FIOLE BOALA PE LA NOI SA NE OBLIGE SA MANCAM CHESTIA AIA INSIPIDA NUMITA CARNE DE IMPORT.
Nu e ciudat ??? Cum vin sarbatorile cum apar asa zisele focare de porci…Javrele din politica romana sfideaza oamenii sa creasca preturile tot mai mult la carne si sa distruga taranii romani…In orice tara europeana daca se gaseste asa ceva sunt doar cei din aceea gospodarie ucisi si nu din tot satul sau regiunea !! Daca la mistreti apare asa de des dece ma intreb nu sunt impuscati mistretii din zona ??? Rusine porcilor din politica infecta romana !!
Jigodiile de la conduce .
Pai da distrug tot ca vine craciunul javre platite dracul v a votat..minciuni sa saraceasca populatie