ZĂRAND. Primăria Zărand poate rata un proiect uriaş pentru comună, de aproximativ două milioane de euro, din cauza unui incendiu. Comuna Zărand a câştigat un proiect pe PNDL care se referă la introducerea reţelei de canalizare în comună, dar şi la construirea unei staţii de epurare. Lucrările au demarat încă de anul trecut, iar în iarnă au fost sistate, din cauza timpului nefavorabil. Apoi a venit primăvara şi firma care a câştigat licitaţia se pregătea să reia activitatea. Doar că tot proiectul a fost dat peste cap de un incendiu în urma căruia au fost mistuite conductele de canalizare care urmau să ajungă în pământ, conducte care erau depozitate pe un platou în faţa primăriei.
“Am fost sesizați prin apel 112 despre faptul că în localitatea Zărand a izbucnit un incendiu care a cuprins mai multe țevi de plastic. La fața locului s-au deplasat de urgență polițiștii și echipaje ale Gărzii de Intervenție nr. 2 Chișineu-Criș. Din cercetări a reieșit că un tânăr de 11 ani, din localitatea Zărand, ar fi dat foc mai multor țevi de plastic care urmau să fie folosite pentru rețeaua de canalizare, acestea aparținând unei societăți comerciale, cauzând un prejudiciu de 200.000 de lei. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, polițiștii continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a stării de fapt și luării tuturor măsurilor legale care se impun”, anunţau, în luna aprilie a acestui an, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad.
“Din păcate, de atunci nu am mai aflat nimic. Aşteptăm reacţia autorităţilor de cercetare, să vedem dacă şi cum va fi recuperat prejudiciul”, ne-a declarat Gheorghe Dudaş, primarul din Zărand.
Dosarul se află pe masa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş, dar nu se ştie când va fi finalizat şi ce decizie vor lua procurorii în cazul minorului care a dat foc ţevilor.
Fără soluţii
Se pare că incendiul, care a distrus în totalitate kilometri de ţevi de canalizare, ar putea periclita proiectul cu totul. Pentru că, la noi în ţară, nu există vreo prevedere legislativă referitoare la astfel de situaţii.
“Fiind un proiect finanţat de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, le-am transmis situaţia, după incendiu, şi am discutat cu reprezentanţii ministerului despre majorarea sumei aferente proiectului cu suma necesară pentru achiziţia conductelor. Nu a fost identificată o soluţie, deoarece suma alocată proiectului nostru este fixă şi nu pot fi făcute două achiziţii pe aceleaşi materiale. Am discutat, apoi, despre posibilitatea de a achiziţiona noi, primăria, conductele şi să le transferăm în proiect. Ni s-a spus că şi această mutare ar fi neconformă, pentru că nu poate primăria să cumpere ceva ce deja a fost cumpărat în proiect. Aşadar, stăm cu mâinile în sân şi se pare că nu avem nicio soluţie. Constructorul ne-a transmis faptul că nu îşi poate permite să cumpere, din banii lui, ţevile, iar proiectul a intrat, deocamdată, în pauză. Aşteptăm să identificăm o soluţie legală şi conformă pentru a putea reintra în posesia conductelor respective şi pentru a relua lucrările la reţeaua de canalizare”, ne-a mai spus primarul din Zărand.
Care va fi soluţia şi de unde va veni, nu se ştie. Cert este că această lacună legislativă ar putea pune capăt încă de pe acum unui proiect aşteptat de multă vreme în comuna Zărand.
Şi alte pagube
Mai trebuie menţionat faptul că nu doar conductele de canalizare au căzut victime ale incendiului pornit de copilul de 11 ani. Pe lângă acestea, au fost autoturisme parcate în zonă care efectiv “s-au topit” din cauza căldurii emanate de flăcări. Totodată, o serie de copaci au fost distruşi de foc. Păgubiţii aşteaptă acum finalizarea anchetei, pentru a vedea dacă îşi pot recupera pagubele.
Trimite articolul
XDaca nu vor sa ia fonduri UE, ca nu pot fura…
-
Cine , cum , ce si cati bani o fi furat cu ocazia ,,lucrarilor,, la statie? cine o fi facut raportari false si era amenintat de verificari si controale?
De aceea trebuie asigurate toate bunurile. Daca exista CASCO la masini si, in mod similar, la materiale (in mod cert, tinute fara incinta ingradita, paza etc.). Cat despre banii de la infractor- nici pomeneala, banuiesc ca nu are atatia bani jumatate din comuna.